
Carod descarta abandonar la política durant la presentació del seu llibre de llengua
'Enguany', 'bac' i 'eixugar' són algunes de les '113 paraules per salvar', segons el vicepresident del Govern
Josep-Lluís Carod-Rovira, vicepresident del Govern, ha presentat el seu últim llibre '113 paraules per salvar', un recull de 113 mots d'ús comú en la llengua catalana que han passat d'avis a pares i de pares a fills, i que poc a poc es van perdent. Pel vicepresident es tracta d'un llibre 'amable' i que 'es llegeix bé', tot i que té dosis 'd'ironia i mala llet' en alguns comentaris com 'n'hi ha molts que pensem que aquest país fa molts anys que bada'. Durant la presentació, Carod ha assegurat que malgrat aquest anecdòtic retorn al món de la filologia, no es planteja deixar la política.
Aquest dilluns Carod-Rovira ha recuperat la seva faceta de filòleg per presentar el seu últim llibre, '113 paraules per salvar'. Una obra dedicada a potenciar l'ús de 113 paraules típiques de la llengua catalana com 'enguany', 'bac', 'amitjar' i 'eixugar'. Segons Carod-Rovira es tracta d'un llibre per 'fullejar', ja que tots 'els mots estan ordenats alfabèticament'.El vicepresident ha matisat que les paraules seleccionades són pròpies 'd'una generació o de lloc concrets' de la geografia catalana. No obstant això, ha negat que la tria la formin paraules 'fòssils', perquè dia rere dia 'hi ha milers de persones que les utilitzen'.
Sobre el títol de l'obra, '113 paraules per salvar', Carod-Rovira ha comentat que Ernest Folch li va demanar que no fes un recull de 100 paraules perquè era un número 'una mica rebregat'. Després d'aquest consell, Carod va decidir fer una 'picada d'ullet' als 113 detinguts de l'Assemblea de Catalunya, entre els quals hi eren ell i la seva dona.
Abans que se li formulés la pregunta i per evitar polèmiques, el vicepresident del Govern ha aclarit que ha escrit el llibre durant les seves 'estones lliures'. Ha afegit que durant l'estiu passat va 'buidar' tot el diccionari general de Pompeu Fabra i a partir d'aquí en va fer la selecció de paraules pel llibre.
No es planteja tornar a la filologia
En resposta a la pregunta si aquest llibre, el primer íntegrament sobre filologia, pot suposar l'abandonament de la política i el retorn de Carod-Rovira en aquesta matèria, el vicepresident del Govern ha explicat que sempre farà política d'alguna manera. Carod ha recordat que als 12 anys ja va fundar un grup de resistència contra la dictadura i a favor de Catalunya i escrivia pels carrers 'Catalunya Lliure' i 'Dictadura no', entre d'altres consignes. El vicepresident del Govern ha dit que quan es comença en política en aquesta edat, 'no es pot deixar mai'.
Carod ha afirmat que no es veu fent 'segons quina mena d'activitat com a filòleg' i no ha descartat tornar més endavant ambun llibre de característiques similars.