directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 14:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Carod descarta abandonar la política durant la presentació del seu llibre de llengua

'Enguany', 'bac' i 'eixugar' són algunes de les '113 paraules per salvar', segons el vicepresident del Govern

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Josep-Lluís Carod-Rovira, vicepresident del Govern, ha presentat el seu últim llibre '113 paraules per salvar', un recull de 113 mots d'ús comú en la llengua catalana que han passat d'avis a pares i de pares a fills, i que poc a poc es van perdent. Pel vicepresident es tracta d'un llibre 'amable' i que 'es llegeix bé', tot i que té dosis 'd'ironia i mala llet' en alguns comentaris com 'n'hi ha molts que pensem que aquest país fa molts anys que bada'. Durant la presentació, Carod ha assegurat que malgrat aquest anecdòtic retorn al món de la filologia, no es planteja deixar la política.
carod rovira
Comparteix
   


Etiquetes
Aquest dilluns Carod-Rovira ha recuperat la seva faceta de filòleg per presentar el seu últim llibre, '113 paraules per salvar'. Una obra dedicada a potenciar l'ús de 113 paraules típiques de la llengua catalana com 'enguany', 'bac', 'amitjar' i 'eixugar'. Segons Carod-Rovira es tracta d'un llibre per 'fullejar', ja que tots 'els mots estan ordenats alfabèticament'.

El vicepresident ha matisat que les paraules seleccionades són pròpies 'd'una generació o de lloc concrets' de la geografia catalana. No obstant això, ha negat que la tria la formin paraules 'fòssils', perquè dia rere dia 'hi ha milers de persones que les utilitzen'.

Sobre el títol de l'obra, '113 paraules per salvar', Carod-Rovira ha comentat que Ernest Folch li va demanar que no fes un recull de 100 paraules perquè era un número 'una mica rebregat'. Després d'aquest consell, Carod va decidir fer una 'picada d'ullet' als 113 detinguts de l'Assemblea de Catalunya, entre els quals hi eren ell i la seva dona.

Abans que se li formulés la pregunta i per evitar polèmiques, el vicepresident del Govern ha aclarit que ha escrit el llibre durant les seves 'estones lliures'. Ha afegit que durant l'estiu passat va 'buidar' tot el diccionari general de Pompeu Fabra i a partir d'aquí en va fer la selecció de paraules pel llibre.

No es planteja tornar a la filologia

En resposta a la pregunta si aquest llibre, el primer íntegrament sobre filologia, pot suposar l'abandonament de la política i el retorn de Carod-Rovira en aquesta matèria, el vicepresident del Govern ha explicat que sempre farà política d'alguna manera. Carod ha recordat que als 12 anys ja va fundar un grup de resistència contra la dictadura i a favor de Catalunya i escrivia pels carrers 'Catalunya Lliure' i 'Dictadura no', entre d'altres consignes. El vicepresident del Govern ha dit que quan es comença en política en aquesta edat, 'no es pot deixar mai'.

Carod ha afirmat que no es veu fent 'segons quina mena d'activitat com a filòleg' i no ha descartat tornar més endavant ambun llibre de característiques similars.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
Jordi fletxa SAbadell
31 de març de 2010, 15.17 h

Que voleu que us digui doncs jo soc d'en Carod. A mi m'agrada em cau simpàtic i és un bon patriota. Si si ja ho se ha comés errors, clar com tots! Però la llista d'encerts és superior. Els catalans super radicals ara desemboquen la seva ira contra ell, però ell ja era independetista quan molt d'aquests eren mes autonomistes que reDeu!
Jo crec que entre tots ho farem tot i que no hi ha traïdors. A culura ERc hi esta fent molta moltisiima feina, pasta per l'IEC, TVC a tot arreu, etc....


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
jordibcn fletxa barcelona
23 de març de 2010, 13.49 h

PERE la teva opinió no coincideix amb la meva, i no per això et voto negativament i ara contesta per més fòbia justificada o no, filologia catalana és una carrera?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Pere fletxa Barcelona
23 de març de 2010, 11.22 h

La part insultant és la que intenta defensar un dels personatges més sinistres de la política catalana de tots els temps. Pregunta si no a qualsevol que el conegui personalment, sobretot si estava a ERC en el moment que va apoderar-se del partit amb el Putxi i cia. A tall de mostra, tota la gent gran, la que va estar a l'exili i famílies d'exconsellers durant la república, no el poden ni veure. Per alguna cosa serà. O és que tota aquesta gent no es mereix un respecte, que quan s'han mort ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
jordibcn fletxa barcelona
23 de març de 2010, 10.42 h

Com va això de puntuar negativament, en porto tres siuspalu el que heu votat explique-m,e , quina part és l´insultant?,o la que no és certa ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
jordibcn fletxa barcelona
23 de març de 2010, 00.15 h

Escriure llibres no és cap delicte i si són de filologia encara menys, això en recorda a aquells PATRIOTES CATALANS que per desacreditar diuen coses com que filologia catalana no és cap carrera,


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
22 de març de 2010, 21.56 h

Cara.moltisima aixo es el que tens.de totes maneras s´hi t´hi repensas ja saps que pots viurè mastegant els llibres que escrius.bon profit !!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Ernest fletxa Barcelona
22 de març de 2010, 20.27 h

Aquest paio és un autèntic supervivent. Ni tan sols el Putxi i el Vendrell han pogut acabar amb ell i mira que en saben de fer neteges aquests dos. Aquest fil de guàrdia civil és capaç d'acceptar un càrrec a qualsevol govern en tal de seguir vivint del cuento. Done-li temps i veureu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.