directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 18:02 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Gay s’espolsa les puces

El vicepresident del TC assegura que la immersió lingüística no està en risc mentre partits i entitats socials diuen el contrari

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Les sentències d’ahir del TSJC sobre la immersió lingüística va fer saltar les alarmes de tots. La plataforma Som Escola parlava de "segregació a les escoles". La Plataforma per la Llengua creu que les sentències "imposen l’ús del castellà" i "perpetuen la discriminació legal que pateixen els ciutadans catalanoparlants". Per ERC, aquesta sentència fa que el TSJC es decanti per "l'opció més restrictiva i menys majoritària del desig del poble". Això no obstant, el vicepresident del Tribunal Constitucional, Eugeni Gay, considera que tot això no és cert i que la immersió lingüística, no només no està en risc, sinó que està "avalada" per la sentència de l’Estatut.
Segons Gay, la sentència permet que qualsevol ciutadà  pugui "tenir una educació en la seva pròpia llengua" a Catalunya i que això no vol dir tornar a "un sistema de diferenciació per llengües de les classes". El vicepresident del TC, però, està sol en aquesta opinió. Tant partits polítics com entitats socials i la mateixa conselleria d’Ensenyament han rebutjat les sentències i s’han alarmat pel que poden significar i comportar.

Tothom és contrari a les sentències

La Plataforma per la Llengua va denunciar les sentències atès que considera que "imposen l’ús del castellà". A més, va afegir que no van més que "confirmar l’anomalia lingüística espanyola" perquè és l’únic Estat europeu que no reconeix com a oficial una llengua de dimensions com la catalana en el seu territori.

La plataforma Som Escola també va posar el crit al cel perquè considera que les sentències no fan més que provocar una "segregació lingüística a les escoles". Segons la plataforma, amb això s’està iniciant un "procés irreversible que ataca el model d’immersió lingüística que ha guiat l’escola catalana en els darrers 30 anys".

Per la seva banda, ERC va voler reiterar que el TSJC ha triat "l'opció més descontextualitzada del desig expressat majoritàriament pel poble català". El president de la coalició independentista Unitat per Barcelona, Jordi Portabella, va assegurar que "tot i la insistència del PP de portar en els tribunals allò que perd a les eleccions a nivell d'ús del català, i malgrat les sentències dels tribunals, el PP no aconseguirà esquerdar el model lingüístic i la convivència a Catalunya".

I fins i tot aquest matí el secretari general del PSC, Pere Navarro, ha carregat contra el TSJC i ha afirmat que no hi ha cap problema en l’ús de la llengua, que sempre ha estat "un element d’unió" i no pas una eina per als que volen crear divisió.

Ensenyament les recorrerà

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ja va anunciar ahir que es recorreran les sentències atès que "poden obrir una esquerda" que permetés que els nens haguessin de ser atesos en castellà passant per sobre de la Llei d’Educació de Catalunya. 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
JA N'HI HA PROU fletxa CAT, EUROPA
1 de juny de 2012, 16.35 h

Es la nostra responsabilitat i el nostre deure dir prou al bonisme i les "formes" que ens han portat a que se'ns pixin a la cara a diari.
A la nostra nació es parla en català (per cert, anterior al castellà) a qui no li agradi que foti el camp.
A Catalunya tenim la nostra cultura, el nostre tarannà i la nostra historia i no hem de permetre que una colla d'inadaptats instaurin la-les seva-es perquè nosaltres exercim el bonisme i la empatia a uns nivells insultants. Prou, proclamem la inde... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Jordi fletxa CATALUNYA
1 de juny de 2012, 16.33 h

Els diner de les multes,si se n'arriba a cobrar cap aniran al servei Catlaà de Trànsit,en cap càs a les concessionàries,per tant,es quedaran a Catalunya,repeteixo,les que es cobrin,si és que se'n cobra cap,per tant aniran a una administració Catalana,i no a cap empresa espanyola.Amb això ja n'hi ha prou.Te n'enteres ja xarneguet pocapena?prefereixo donar 50 euros a Catalunya que 50 cèntims a espanya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
CATALÀ fletxa CATALUNYA
1 de juny de 2012, 16.28 h

PÚRRIA, NOI, QUINA DEDICACIÓ A L'UNIC QUE POTS FER BE A LA VIDA SER EXEMPLE DEL QUE NO S'HA D'ÉSSER. SER UNA DEMOSTRACIÓ AMB POTES DEL QUE ELS CATALANS NO SOM, GRACIES PER AJUDAR-NOS A SENTIR-NOS AGRAÏTS DE NO SEMBLAR-NOS EN RES A LA PÚRRIA IGNORANT, RIDÍCULA I FRUSTRADA COM TU! GRACIES, GRACIES PÚRRIA!
AH, GRACIES PER DEMOSTRAR-NOS QUE A SI HO FEM BE, LA TEVA OBSESSIÓ ES UNA GRAN MOSTRA DE QUE EL CAMÍ QUE PORTEM ES EL BO! GRAAAAAAACIES PURRIA!
INDEPENDÈNCIA ||*||


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Arnau fletxa Catalunya
1 de juny de 2012, 16.28 h

Els diners potser ens els robarán pero la llengua no ! La llengua catalana no la podran fer despspareixer. Si ho han intentat amb armes tot un exèrcit i no han pogut. L'objectiu dels espanyols sempre ha sigut fer desapareixer la llengua catalana. Pero en aquest tema els catalans hem de lluitar per la nostra llengua fins a les ultimes consequencies. Hi ha gent que l'han afusselllat per parlar català. Per respecte a ells no podem deixar que 4 nostàlgics fatxes ens arrebatin la nos... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.