Qui es Josep Piqué per donar lliçons?
Josep Piqué, president del Cercle d’Economia, on conviuen bona part dels membres del “Puente Aéreo” va voler posar en evidència el president Mas en públic
Josep Piqué, ex ministre d’Indústria i Energia i d’Afers Exteriors dels Governs d’Aznar, i ex president del PPC, va voler posar el president de la Generalitat contra les cordes, davant una nodrida assistència d’empresaris durant l'acte inaugural de les jornades del Cercle d’Economia a Sitges. "No creu, senyor president, vostè que abans parlava de credibilitat, que la indefinició sobiranista i tant parlar del xoc de trens pot restar-ne a Catalunya?". Mas va replicar que tothom parla de sobirania, citant-ne algunes, "Es pot parlar d'aquestes però no de la catalana? D'aquesta no se'n pot parlar perquè aquesta és una incomoditat i això pot afectar el rating. Les altres no, però aquesta sí perquè és catalana", ha ironitzat.
Un dia després de la cimera del pacte fiscal, Mas ha tingut al davant un auditori diferent, l'empresariat català que ha reunit a Sitges el Cercle d'Economia. El president català ha volgut tranquil·litzar-los deixant clar que la seva aposta no suposa "trencar res ni carregar-se Espanya", sinó tenir una hisenda pròpia connectada amb l'espanyola i l'europea. "Quan parlem d'hisenda pròpia no parlem d'hisenda aïllada, sinó d'hisenda que depengui de la institució de la Generalitat, que sigui responsable de la clau de la caixa, però que tindrà un grau de connexió no només a nivell estatal sinó també europeu", ha argumentat.Dit això, també ha volgut deixar clar que el consens té un preu, i no pot rebaixar-se la proposta catalana en nom de la unitat. Cal procurar aconseguir el màxim suport possible, però això només es produirà si s'aposta per un model nou. "Si el consens s'ha de fer sobre la continuïtat d'un model de fa tres dècades, no podrà haver consens perquè alguns no hi podrem ser", ha alertat.
Mas ha volgut donar arguments als empresaris perquè comprenguin què vol dir el pacte fiscal i per què és necessari. Ha explicat que en la classificació de l'Euroestat de les 271 regions d'Europa, només superen Catalunya en l'àmbit espanyol Madrid, Navarra i Euskadi, és a dir, la capital i dues autonomies amb concert econòmic, que dirigeixen les seves finances i tenen la seva pròpia hisenda.
D'altra banda, ha remarcat que no es pot construir governs pensant que només han de tenir la responsabilitat de la despesa, però no de l'ingrés.
En el torn de preguntes, el president del Cercle d'Economia, Josep Piqué, li ha traslladat una pregunta del públic relacionada amb aquesta qüestió. La pregunta posava en dubte que parlar de xoc de trens o de sobirania fos positiu de cara al rating o a la confiança dels inversors. Després de recordar que les tres regions alemanyes més productives també es queixen del seu dèficit fiscal respecte a la "compensada, equilibrada i austera" Alemanya, Mas ha alertat que Espanya no se'n podrà sortir sense Catalunya. "En aquest moment, que el que nosaltres representem vagi endavant deu tenir un cert interès per a tothom, perquè si nosaltres no ens en sortim, com se'n surt el conjunt?", ha preguntat.