El cas Palau esquitxa a CDC i a Ferrovial
Un informe policial vincula el finançament de CDC a través del Palau i Ferrovial i sospita que altres constructores i empreses de serveis podrien haver fet donacions a la Trias Fargas per guanyar concursos públics
Un informe de la Brigada de Blanqueig de Capitals de la Policia Nacional espanyola veu indicis de finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a través del Palau de la Música i la constructora Ferrovial. En un informe de 40 pàgines encarregat pel jutge que instrueix la causa, la policia espanyola detalla diversos pagaments de la constructora al Palau de la Música Catalana que acabarien anant a parar a la Fundació Trias Fargas, vinculada a CDC. L'informe també sospita que altres empreses constructores, estatals i catalanes, i empreses de serveis podrien haver fet donatius a la Fundació Trias Fargas per obtenir adjudicacions de concursos públics.
El jutge que investiga el desfalc al Palau i la peça separada sobre el suposat finançament irregular de CDC a través de l'entitat musical va encarregar a la policia que investigués més a fons els diners que haurien anat a parar a la Trias Fargas procedents de diverses empreses de 'mailing' o d'organització d'esdeveniments que treballaven pel Palau. Els investigadors han conclòs que hi ha moltes "casualitats" que fan sospitar que bona part dels diners que obtenia el Palau de part d'aquestes empreses acabaven a les butxaques de Fèlix Millet i Jordi Montull o a les arques de la Trias Fargas, posteriorment anomenada CatDem.Segons consta a l'informe, la policia ha trobat diverses coincidències d'entrades i sortides de diners de quantitats molt similars i amb pocs dies de diferència, a més dels manuscrits de Gemma Montull, directora financera del Palau, on vinculava pagaments de Ferrovial al Palau, amb pagaments de l'Orfeó a la Trias Fargas. Segons la policia, hi ha indicis que acreditarien que les donacions de Ferrovial al Palau acabaven a CDC passant primer per l'Orfeó i la Trias Fargas a través d'un conveni entre les dues entitats sense ànim de lucre que es renovava cada any per fomentar el cant coral entre la gent gran.
En els llibres de comptabilitat hi consten factures amb conceptes genèrics i idèntics, cosa "poc habitual" en l'àmbit mercantil, segons s'apunta a l'informe policial. Entre aquestes destaquen suposats serveis prestats per Hispart o Mail Rent al Palau, que no s'hauria demostrat que s'efectuessin. Després, aquestes empreses feien donacions a la Trias Fargas. La fundació de CDC passava sovint diners al partit com a préstec per eixugar deutes, i la policia conclou que actuaven amb "unitat de caixa" i que es feia un "ús espuri de les fundacions" per obtenir fons.
La policia analitza les diferents fonts d'ingressos de la Trias Fargas. Del 2002 al 2008, les quotes d'afiliats van suposar el 2% dels ingressos, les subvencions públiques un 33% i les donacions d'empreses i particulars, un 65%. Entre aquestes empreses destaquen importants constructores estatals, com ACS, que va donar 250.000 euros, o FCC, que en va donar 159.000. També hi ha constructores catalanes, com Copisa (170.000 euros), o empreses de serveis mediambientals, d'aigües o d'autopistes com Cespa (60.000 euros) o Abertis (150.000 euros). La policia sospita que no només Ferrovial va donar diners a la fundació convergent, sinó que també ho van fer altres empreses per poder guanyar concursos i adjudicacions, que podrien estar "viciades".