directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 09:24 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

800 artistes representaran la cultura catalana a Frankfurt

Hi haurà un 'Tirant lo Blanc' signat per Calixto Bieito i cinc Nits Sònar

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La cultura catalana exercirà el seu paper de convidada d'honor a la Fira del Llibre de Frankfurt amb un total de 800 artistes -incloent els que estan representats en exposicions- que mostraran la seva 'riquesa i diversitat', procedents de disciplines com el teatre, la música, l'art, l'arquitectura, el cinema i la dansa amb les seves variants. El programa artístic, però, no només es presentarà durant els cinc dies que durarà la fira –del 9 al 13 d'octubre- sinó que començarà una setmana abans a la ciutat de Berlín, amb l'estrena de la versió teatral de 'Tirant lo Blanc' de mans de Calixto Bieito i una destacada presència de la dansa contemporània entre les principals activitats.
tirant lo blanch cavaller
El Tirant de Bieito serà en català medieval

Comparteix
   


Etiquetes
La programació artística s'ha presentat aquest dimecres a L'Auditori, amb la presència dels representants de l'Institut Ramon Llull (IRL) i una cinquantena d'artistes convidats. El director d'aquesta institució, Josep Bargalló, ha assenyalat que la imatge que es vol transmetre a Frankfurt i al món és la d'una cultura amb una tradició de mil anys d'història que, en comptes de mostrar-se com 'de museu', es presentarà essencialment des d'una perspectiva 'moderna', 'creativa', i amb una clara aposta de futur. 'Som una de les cultures més creatives i amb més talent d'Europa' i, per això, 'anirem a Frankfurt amb orgull', ha declarat.

Es tracta d'un programa 'extens' i 'ambiciós', segons Bargalló, que ja advertit que si algú vol veure-ho tot serà impossible perquè està molt concentrat en diferents espais. D'aquesta forma, esperen superar amb nota una de les mancances d'algunes cultures convidades anteriorment, que van ser criticades per la seva poca activitat i presència.

El director del programa artístic, Borja Sitjà, ha assenyalat que el que es vol és demostrar 'que no vivim de glòries passades' sinó que som una cultura 'viva i de renovació' i ha posat l'exemple de l'adaptació teatral de 'Tirant lo blanc' i les cinc Nits Sònar com a principals puntals d'aquest programa. El director també ha dit que el que més es coneix a Alemanya de la nostra cultura són els artistes plàstics o la dansa contemporània, però que en canvi la música 'és la gran desconeguda'.

Un dels reptes que s'han plantejat ha estat el de defugir dels tòpics –com és la imatge de marca de Dalí, Miró, o el disseny- i presentar-ho 'donant-li la volta'. Així, els quadres d'aquests artistes no hi seran presents amb una exposició convencional sinó que apareixeran en espectacles com 'Merma Nomormai' de Joan Baixas, amb els ninots mironians. Un altre dels grans icones catalans, com és la Sagrada Família, quedarà recollit amb una exposició titulada 'Gaudí Unseen. Completing the Sagrada Família' obra d'un estudi d'Austràlia.

Alguns avançaments artístics


Alguns dels artistes convidats han apuntat detalls de les seves creacions. Calixto Bieito ha dit que el 'Tirant lo Blanc' serà una 'festa' de paraules de vida, mort, i guerra' i una 'immersió del públic dins del llibre', i ha avançat la imatge del cavaller 'baixant per les Rambles de Berlín i Frankfurt'. El text serà fidel al català medieval perquè, segons el director, 'quan el dius en veu alta és preciós'. 'És un orgasme del llenguatge', ha afegit.

L'estrena serà el 27 de setembre al Teatre Hebbel amb Ufer de Berlín, la seva durada serà d'entre dues i tres hores i en ella es representaran els moments més brillants del text original. L'obra, que posteriorment es podrà veure a Frankfurt (del 5 al 7 d'octubre), està previst que giri per Catalunya i l'estat espanyol.

L'artista Perejaume, que farà una intervenció artística a la plaça central de la Fira, ha explicat que serà una obra 'discreta', una 'mena de bandera o pantalla de cinema', estretament relacionada amb l'exposició central dedicada a Catalunya.

Per la seva banda, el director del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Manuel Borja-Villel, ha avançat que la selecció del fons que s'exposarà a Frankfurt reflexionarà sobre el concepte d'identitat, a banda de mostrar algunes obres inèdites adquirides recentment.

Entre les propostes teatrals més destacades, es podrà veure l'estrena d''A la Toscana', dirigida i escrita per Sergi Belbel, l'actual director del TNC; l'espectacle 'King' de mans de Gonzalo Cunill i Carlota Subirós i un cicle de teatre infantil amb companyies com Teatre Nu i la Balfuda.

En música, s'organitzarà un cicle d'Òpera de Butxaca, amb la presentació de quatre obres, dues de les quals seran una estrena, juntament amb concerts com el de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), el duet format per Maria del Mar Bonet i Miguel Poveda o el músic Jordi Savall.

Les cinc Nits Sònar combinaran la música electrònica, el disseny i la gastronomia (abans dels concerts s'organitzaran sopars amb quatre xefs prestigiosos catalans), el primer concert dels quals anirà a càrrec del músic Carles Santos acompanyat del campió del món de trial Adam Raga, que oferiran un concert per a piano i trial in-door.

La prèvia de Frankfurt


Berlín serà la ciutat que acollirà un primer tast de la cultura catalana, amb un cicle de dansa i un festival de dansa contemporània en espais urbans i el que s'ha anomenat 'Quinzena catalana al Hebbel-Theatre: Fet a Catalunya', que comptarà amb les actuacions de Llibert Fortuny Elèctric Quintet i La Troba Kung-Fú, 08001, a banda d'un concert d'Orgue.

A Frankfurt, de l'11 al 30 d'octubre s'organitzarà una retrospectiva de cinema català al Deutsches Filmmuseum però abans , el mes d'agost (4 i 5), se celebrarà el Gran Aplec de tradicions populars, amb la participació de geganters, bastoners, castellers i diables, entre d'altres, amb 25 grups i 800 participants.

El director de l'Institut Ramon Llull ha evitat concretar el cost total del programa artístic tot dient que això se sabrà un cop s'acabi la fira. I s'ha referit al pressupost total de què disposa l'IRL per a l'organització de totes les activitats relacionades, que és de dotze milions d'euros



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.