L'Eurocambra debat la iniciativa legislativa ciutadana, que podria facilitar l'oficialitat del català a la UE
Romeva creu que pot servir per 'superar els bloquejos d'algunes institucions' mentre que Junqueras ho veu complicat
El ple de l'Eurocambra debat aquest dimecres la iniciativa legislativa ciutadana, una nova eina de participació pública que permet que un milió de ciutadans proposin a la Comissió Europea una iniciativa dins dels àmbits de competència de la Unió Europea. Una eina que, segons l'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, pot servir per 'superar els bloquejos d'algunes institucions' per aconseguir que el català sigui oficial a la UE. L'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, en canvi, ho considera complicat degut a les característiques tècniques del nou instrument. 'No sé si serà fàcil trobar ciutadans de nou estats europeus que vulguin col·laborar amb nosaltres' per aconseguir l'oficialitat del català, dubta.
'Com a ciutadans catalans, només podrem usar aquesta eina en la mesura en què la nostra reclamació rebi el suport d'altres estats membres'Romeva valora molt positivament la iniciativa legislativa popular, introduïda pel Tractat de Lisboa, ja que considera que es tracta d'una 'mesura democràtica' que 'aproxima les institucions a la ciutadania'. De fet, a través d'aquest nou mecanisme, es podrà fer arribar a les institucions europees qualsevol iniciativa política sobre una matèria de la seva competència i que hagi recollit un milió de signatures de ciutadans de diversos estats de la Unió. En aquest sentit, Romeva recorda que 'com a ciutadans catalans, només podrem usar aquesta eina en la mesura en què la nostra reclamació rebi el suport de ciutadans d'altres estats membre'. Precisament el nombre d'estats dels quals han de provenir les signatures, i la proporció amb què ho han de fer, és un dels temes a debat.
'Defensem que aquesta iniciativa legislativa es pugui fer efectiva, i com més fàcil sigui, millor', reclama Junqueras. Per això, el seu grup parlamentari demana que el nombre d'estats representats que es requereixin sigui el més baix possible. 'Si són cinc millor que si són nou', afirma. L'eurodiputat reclama, també, que el nombre de signants es limiti a un 0,05% de la població de cada estat. En funció d'aquestes característiques tècniques, serà més o menys complicat que una iniciativa popular, com l'oficialitat del català a les institucions europees arribi a la Comissió Europea. ' Les propostes que es facin s'hauran d'emmarcar en les competències europees', recorda Romeva, que considera que la promoció del multilingüisme n'és un bon exemple. 'És una eina útil per a plantejar el debat i enviar un missatge sobre la sensibilitat ciutadana', afegeix.
'Quan plantegem un repte que inclogui ciutadans d'altres estats europeus, aconseguirem que aquests ciutadans europeus siguin també receptius als interessos de Catalunya'
Junqueras, per part seva, puntualitza que aquesta és una eina per presentar 'iniciatives d'àmbit europeu' i anima els ciutadans a pensar 'Europa en el seu conjunt'. 'Quan plantegem un repte que inclogui ciutadans d'altres estats europeus, aconseguirem que aquests ciutadans europeus siguin també receptius als interessos de Catalunya', sentencia. Sigui com sigui, caldrà que la Comissió i el Consell avaluïn les propostes de l'Eurocambra sobre la iniciativa legislativa popular i no es preveu que l'instrument es posi en marxa abans de l'any que ve.
Les finances públiques a la zona euro, les prioritats de l'Eurocambra pel pressupost del 2011 i l'agenda del Consell Europeu de primavera són alguns dels altres temes que tracta el ple a Brussel·les d'aquest dimecres i dijous.