directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 21:59 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La justícia espanyola s'oposa a revisar la condemna al president Companys

La junta de fiscals del Tribunal Suprem espanyol considera que la Llei de la memòria històrica ja anul·la la sentència

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

No hi haurà restitució formal del president Companys. Finalment la Junta de Fiscals de Sala del Tribunal Suprem espanyol ha rebutjat revisar la sentència que va condemnar a mort el president de la Generalitat, Lluís Companys, tal com demanava la Generalitat. Els fiscals espanyols entenen que la Llei de Memòria Històrica aprovada ja anul·la aquesta sentència i per tant no cal instar la Sala Militar del Suprem a una revisió. Pels fiscals la Llei va deixar sense 'validesa' la sentència' perquè ha quedat 'expulsada' de l'ordenament jurídic espanyol en aplicació de la Llei de Memòria Històrica. Aquesta és la primera vegada que a través d'aquesta Llei es considera 'nul de ple dret' un judici sumaríssim d'un consell de guerra franquista. Des de Catalunya la Comissió de la Dignitat ja ha criticat la mesura, ja que asseguren que només es pot anul·lar una resolució judicial a través d'una nova sentència.
A l'octubre del 2009, la Generalitat va celebrar una reunió extraordinària per aprovar un document en què demanava a la Fiscalia General de l'Estat que interposés un recurs de revisió de la sentència condemnatòria del president màrtir davant el Tribunal Suprem. El president de la Generalitat, José Montilla, va recordar que la ciutadania encara esperava un 'darrer gest' per honorar el president màrtir. El Govern, va advertir, no 'desistirà' fins que s'aconsegueixi l'anul·lació del judici.

La Generalitat havia demandat al ministeri públic que instés la Sala Militar de l'alt tribunal a la revisió de la sentència que el 14 d'octubre de 1940 va condemnar a mort el president .

La Junta de Fiscals de Sala ha estat deliberant durant la jornada d'aquest dijous sobre la possibilitat d'obrir aquesta via que passava per la Sala Militar. Aquest camí es preveia problemàtic per la jurisprudència tan rígida que defineix aquesta sala. En d'altres casos de judicis sumaríssims, la sala demanava fets nous, que no hi havia en el cas de Companys.

Per tot aquest seguit de motius, el fiscal general de l'Estat, Cándido Conde Pumpido, va proposar una nova via que aportava noves interpretacions de la Llei de memòria història que el govern de Zapatero va aprovar l'any 2007, durant la seva primera legislatura. Amb la Llei a la mà, els fiscals entenen que la sentència ja queda anul·lada.

Des de Catalunya es rebutja la decisió

La Comissió de la Dignitat diu que la Fiscalia no té competències per anul·lar cap sentència i que 'no és veritat' que la llei de la Memòria Història pugui donar per anul·lada cap resolució judicial, sinó que això només ho pot fer una nova sentència, és a dir, per via judicial. L'organització denuncia que si la Fiscalia General acaba descartant la revisió del judici a l'expresident Lluís Companys és una prova més de la 'incapacitat' de l'Estat espanyol per 'superar la dictadura franquista' i complir 'el seu deure amb la història'. El Ministeri Fiscal podria descartar aquest dijous la revisió del judici en considerar que la sentència quedaria anul·lada directament per la llei de la Memòria Històrica.

Precisadament, l'organització diu que no és veritat que aquesta llei anul·li cap procés, que argumentar això és 'fugir d'estudi' i que de ser així, la Generalitat no hagués demanat l'anul·lació. La Comissió recorda que el Congrés dels Diputats va rebutjar les esmenes que demanaven una nul·litat de totes les sentències que com la de Companys es van emetre acabada la Guerra Civil apel·lant a un suposat 'principi de legalitat', és a dir que 'no tindria cap valor jurídic'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
ANTONI CASADELLA i REIXACH fletxa PERPINYA CATALUNYA DELNORD
26 de març de 2010, 12.52 h

AMB AQUESTA INCAPACITAT GENETICA DE LA JUSTICIA ESPANYOLA DE REHABILITAR TOTALMENT EL NOSTRE GRAN PRESIDENT
LEGITIM,DEMOCRATA,MARTIR,FUSELLAT DESPRES UN PROCES SUMARISSIM QUE NO TENIA
CAP LEGALITAT,ES TEMPS,GRAN TEMPS QUE EL PARLAMENT DEMOCRATIC DE CATALUNYA
PROCLAMI L'ESTAT CATALA,L'INDEPENDENCIA DE CATALUNYA
FINS QUAN ELS POLITICS CATALANS REBERAN INSULTS (AVALER DES COULEUVRES:en français)

VISCA LA NACIO CATALANA,SOBERANA ,INDEPENDENTA

PS DEL CRIM... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Jordi(SC) fletxa guarnerius@telefonica.net
26 de març de 2010, 11.02 h

Ara sí que no hi entenc res de res. Sort d'haver llegit avui aquest article, tota vegada que ahir a les notícies radiofòniques i televisives, en Montilla i en Saura es mostraven riallers i cofois amb aquesta sentència. Ara, passo de l'estupor a la ràbia més pregona, i perquè negar-ho, a l'odi més rabiós contra els espanyols i la justícia feixista que es nega a admetre el genocidi franquista de la nostra guerra civil. Ells, els jutges i fiscals no han volgut baixar del cavall, ja que en... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Claudia fletxa Barcelona
26 de març de 2010, 00.20 h

La llei potser és descafeinada, però el govern Tripartit és com la leche malteada dels argentins. De CIU no es pot esperar gaire cosa en aquest àmbit, però que vosaltres formeu part d'un govern de feixistes té collons. JA NO CONEC NINGÚ QUE PENSI VOTAR-VOS. Ni al poble, ni a la feina -i som 200-, ni a la facultat, ni a les xarxes socials que pertanyo amb milers i milers de membres.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Jordi fletxa Catalunya
25 de març de 2010, 21.12 h

La llei de memoria històrica descafeinada i retallada va ser aprovada injustament amb els vots de CIU i del PSOE i ara passen coses com aquesta. Comentari número 2 lo teu ja és cara dura..


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
25 de març de 2010, 19.11 h

Com ho deian alló?...ah si!, "si guanya Zapatero, guanya Catalunya". Oi que era així?

Bé, el que succeeix és que la justicia espanyola, no és justicia, és espanyola, amb PP o amb P$OE.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
25 de març de 2010, 18.23 h

.Quina justícia ? en aquest país existeix la justícia ?? els del tribunal suprem estan deixant espanya en el lloc que es mereix.El lloc reservat pel antidemocràtics,amb la cultura de les dictadures feixistes on nomes i caven els fidels al regim franquista


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.