directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 12:30 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Parlament commemora els trenta anys del restabliment de la cambra després de la dictadura

S'hi han aprovat un total de 576 lleis · El socialista Higini Clotas és l'únic diputat que hi és des de la primera legislatura

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El Parlament celebra una sessió solemne en commemoració del trentè aniversari de les primeres eleccions i el restabliment de la cambra després de la dictadura franquista. Durant aquests trenta anys, des de 1980, s'hi han aprovat un total de 576 lleis, s'han celebrat 657 plens i s'han aprovat 4.844 resolucions i 812 mocions. Un total de 623 persones han ocupat els escons de diputats durant aquests trenta anys, 490 homes (78,7%) i 133 dones (21,3%). El Parlament ha tingut sis presidents en vuit legislatures. Dels tres presidents de la Generalitat restablerta, Jordi Pujol s'ha enfrontat a dues mocions de censura.
José Montilla, Parlament
Comparteix
   

Aquestes dades resumeixen l'activitat de la cambra des que va ser restablerta. Les primeres eleccions catalanes van tenir lloc el 20 de març del 1980, i la sessió constitutiva es va fer el 10 d'abril, presidida per Josep Tarradellas. En aquesta sessió, el republicà Heribert Barrera va ser escollit president de la cambra, i el 24 d'abril es va fer el primer debat d'investidura, en què Jordi Pujol va ser elegit president de la Generalitat.

A més de Barrera i Benach, han presidit la cambra Miquel Coll i Alentorn (II legislatura), Joaquim Xicoy (III i IV), Joan Reventós (V) i Joan Rigol (VI). El Parlament va elegir Jordi Pujol president de la Generalitat de la I a la VI legislatures, Pasqual Maragall a la VII i José Montilla a la VIII.

En total, s'han aprovat 576 lleis, 78 a la primera legislatura, 82 a la segona, 79 a la tercera, 44 a la quarta, 71 a la cinquena 107 a la sisena, 49 a la setena i 66 fins ara en aquesta vuitena legislatura. S'han aprovat també 4.844 resolucions i 812 mocions, i els grups han fet 2.093 interpel•lacions i 2.701 preguntes al Govern. Els presidents de la Generalitat han respost 1.1014 preguntes des de la cinquena legislatura, quan es va instaurar aquesta eina de control parlamentari.

La sessió commemorativa que tindrà lloc dijous l'obrirà el president del Parlament, Ernest Benach, i a continuació intervindran els presidents dels grups parlamentaris de menor a major representació. Clourà l'acte el president de la Generalitat, José Montilla.
S'han celebrat vuit debats d'investidura. Jordi Pujol va ser investit en primera votació quatre vegades, i en segona les altres dues. Tant Maragall com Montilla van ser investits en primera votació. Pujol s'ha enfrontat a dues mocions de censura. La primera la va presentar el diputat del PSUC Josep Benet l'any 1982. La segona la va presentar l'any 2001 Pasqual Maragall (PSC), també contra Jordi Pujol. El mateix Maragall va estar a punt d'enfrontar-se a una, però Josep Piqué (PPC) la va retirar abans de votar-la el dia 10 de març del 2005.

Des de la primera legislatura, s'han fet 26 debats de política general i 39 monogràfics. Un total de 623 persones han estat diputats. El percentatge de dones ha anat creixent fins arribar al 40% actual. La primera legislatura comptava amb set diputades, quantitat que ha anat creixent fins a les 54 actuals.

El socialista Higini Clotas és l'únic diputat que ho ha estat des de la primera legislatura fins ara, ja que el convergent Ramon Camp, que també ha format part de la cambra totes les legislatures, va deixar-la el setembre del 2008 en ser elegit vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Artista fletxa Viena
25 de març de 2010, 19.08 h

Higini Clotas, el que cada migdia anava a jugar a golf amb l'exalcalde de Santacoloma, el gran Bartu... mans netes!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
25 de març de 2010, 18.45 h

.Primera dictadura imposada per la força de les armes; ara ens a tocat 30 anys de segona dictadura imposada pel poder dels mitjans de comunicació i pel poder de les mentides: mentides al piu-lament ,als ajuntaments,consells comarcals,diputacions.MENTIDES a dojo a tort i traves.Ara es L'hora ciutadans es hora de INDEPENDÈNCIA I REGENERACIÓ DEMOCRATICA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.