directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 19 de març de 2024 03:07 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Multa de 180 euros per a la dona que va negar-se a parlar en castellà a la Guàrdia Civil espanyola

Els agents sostenen que els va dir 'franquistes' · El jutge la condemna per una falta lleu de respecte a l'autoritat · Òmnium i la Plataforma per la Llengua recorreran la sentència

Comentaris 22  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Àngels Monera, la dona que va negar-se a dirigir-se en castellà a dos agents de la Guàrdia Civil espanyola a l'aeroport de Girona, ha estat condemnada a pagar una multa de 180 euros i les costes processals del judici. Segons la sentència del Jutjat d'Instrucció Número 3 de Santa Coloma de Farners, Monera és culpable d'una falta lleu de respecte a l'autoritat perquè els va dir 'franquistes'. El detonant del cas, que va tenir lloc el 3 de setembre passat, va ser un esprai de laca que la mare de la dona portava a la bossa de mà i que no podia passar el control de seguretat. Els agents sostenen que, quan les van avisar, Monera els va insultar perquè li van dir que parlés en castellà. La dona nega  que faltés al respecte dient 'franquistes' als agents i Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua han avançat que recorreran la sentència.
denuncia, castellà, Guàrdia Civil, Àngels Monera
Comparteix
   


Etiquetes
L'afectada argumenta que a la sentència hi ha una 'contradicció', ja que en un moment es parla de 'desordre públic' però finalment es conclou que es tracta d'una 'falta lleu de respecte a l'autoritat'. La raó principal per la qual està decidida a recórrer és el fet que la sentència 'no entra en el fons de la qüestió'. Àngels Monera creu que del que es tracta realment és que hi va haver una 'discussió' amb la Guàrdia Civil espanyola pel fet que 'estava absolutament convençuda' que tenia el dret a dirigir-s'hi en català i el cos ho 'ignorava'. 'No pot ser que vulguis anar amb la teva família a l'Alguer i acabis perdent el vol i retinguda perquè la Guàrdia Civil desconeix o per mala fe no et reconeix el teu dret a parlar en català' es lamenta.

Pel que fa als insults de 'franquistes', la barcelonina assegura que en cap moment va sortir de la seva boca i es queixa que el cos policial li atribueixi a ella tot el que es va dir en aquell moment per altres persones i que es doni més credibilitat a la seva versió. Tot i que es va mantenir 'ferma' i 'decidida' en parlar en català quan li van dir 'no la entiendo, hábleme en español', assegura que va 'vigilar' molt el que deia i de no dir res que pogués semblar una 'provocació', conscient que 'ells tenen la de guanyar'. Sí que admet que en algun moment va alçar la veu però en cap cas va insultar-los ni va dir-los 'franquistes' com se l'acusa a la sentència.

Òmnium Cultural i la Plataforma de la Llengua, entitats que s’han fet càrrec d’aquest procés judicial, interposaran recurs d’apel·lació davant l’Audiència Provincial de Girona, entenent que cal reparar aquesta discriminació lingüística.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#23
jordi bcn fletxa barcelona
28 de març de 2010, 20.58 h

Ex-votant d´ERC, a tu qui et paga per escriure a diari coses contra ERC a totes les webs catalanes ? Ets massa sospitós, ho sento, podria pensar que fas el joc a l´espanyolisme de manera inconscient, però ja fa massa temps i massa missatges malintencionats que vaig arribar a la conclusió que estas a servei d´algun partit o alguna cosa pitjor. S´et veu el llautó, maco.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22 Marc B. Poblet
26 de març de 2010, 17.23 h

Que em multin a mi també, doncs: FRANQUISTES!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Òscar fletxa Sant Cugat del Vallès
26 de març de 2010, 14.15 h

Jo et recolço! Si les forces de seguretat que es suposa que han de tenir cura del nostre benestar i la nostra seguretat no poden entendre'ns, de què serveixen? estem parlant de Girona, per l'amor de deú, no es frontera immediata amb "espanya" (ni que ser-ho fos excusa, ja m'enteneu). I si franquista és l'imperatiu de fer-nos parlar en "espanyol" (i no castellà! amb el que directament ja ens "exclouen" d'espanya com a tal), doncs si, va ser un comportament franquista! feixista espanyol, o di... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
26 de març de 2010, 13.26 h

El PSC-PSOE mana a la Guàrdia civil i al poder judicial. I no fa res per evitar situacions com aquesta. ERC governa amb el PSC. Per tant ERC no fa res per evitar situacions com aquesta; és a dir ERC no dfensa Catalunya com ho podria fer.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
26 de març de 2010, 13.05 h

EXPULSEM DE TOT ARREU DE LA NACIÓ CATALANA als UNIONISTES SOCIATES i CONVERGENTS que fan encara avui, que això sigui possible..!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
26 de març de 2010, 11.42 h

Si no vaig mal informat, en Carod és fill del "cuerpo". Es veu que el seu pare era un guardia civil franquista que reprimia als catalans.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Robert fletxa bcn
26 de març de 2010, 11.34 h

Espero que això no quedi així, perquè és d'una vergonya sense límits... On són ara els Ciudadanos cridant "libertad, libertad", i tots aquells que asseguren que "las lenguas no hay que imponerlas", etc etc???


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Jordi(SC) fletxa guarnerius@telefonica.net
26 de març de 2010, 11.23 h

I jo des d'aquí, dic als mateixos guardies civils: Sou uns fatxes de merda. Sou un franquistes, i no només vosaltres, sinó també els jutges que han jutjat el cas. Apa, veniu a emmanillar-me.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Jordi(SC) fletxa guarnerius@telefonica.net
26 de març de 2010, 11.21 h

Aquest Imparcial 83, a més de ser un desgraciat, ímbècil, fatxa, nazi, fastigós, dropo, mesquí, roí, i idiota, és un analfabet sense educació ni respecte. El seu coeficient mental, és més petit que el del primat més primitiu. I així són la gran majoria dels fatxes curts de gambals que pul·lulen a Catalunya. Foteu el camp, desgraciats de merda.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Montse fletxa Barcelona
26 de març de 2010, 10.06 h

I ERC què fa? per què no actua? Si estàs al poder l'has d'utilitzar per defensar els teus. Com a govern la política ling¨´istica depèn de nosaltres i el responsable és un republicà. Hauria de personar-se en la causa, pagar la multa i demanar explicacions al Cuerpo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Temps d’amnistia, de corrupció i d’estafes

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.