directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 07:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Benach reivindica l'Estatut referendat pel poble de Catalunya en el 30è aniversari del Parlament restablert

Montilla advoca per tornar a intentar arribar a un acord per la Llei electoral aquesta legislatura

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president del Parlament, Ernest Benach, ha reivindicat aquest dijous l'Estatut validat pel poble de Catalunya en referèndum. Ho ha fet en el 30è aniversari del Parlament restablert, que s'ha commemorat amb una sessió solemne a la cambra catalana. Benach ha defensat treballar per augmentar i millorar l'exercici de l'autogovern com a eina 'fonamental' per defensar els interessos i el benestar dels ciutadans. 'Que ningú ho oblidi' ha demanat Benach recordant que l'Estatut va ser 'validat pel poble de Catalunya en referèndum'. En la sessió solemne al Parlament, els partits han coincidit a defensar l'Estatut i han lamentat la 'desconfiança i descrèdit' de la societat cap a la política.
ernest benach
Comparteix
   


Etiquetes
Benach també ha recordat que hi ha 'deures pendents', com la Llei electoral, així com també l'adaptació del Parlament a les noves exigències del segle XXI, i més quan hi ha molta gent que associa política a 'desconfiança i descrèdit'.

Montilla advoca per tornar a intentar arribar a un acord per la Llei electoral aquesta legislatura
El president de la Generalitat, José Montilla, per la seva banda, ha lamentat també la desafecció política de la societat i en aquest sentit ha afirmat que cal veure 'com som capaços tots plegats de revertir la valoració negativa de l'acció política dels ciutadans, que la veuen més com un problema que com part de les solucions'. Montilla ha avisat que 'la crítica desproporcionada, el tacticisme excessiu' o 'la dificultat d'assolir consensos de fons ens allunyen del sentit d'utilitat' cap als ciutadans. El president ha coincidit amb Benach en l'existència de 'deures pendents' i ha reclamat tornar a intentar un acord per la Llei electoral aquesta legislatura.

Mas adverteix de les greus conseqüències que tindria una retallada de l'Estatut
El president de CiU, Artur Mas, ha advertit en el seu discurs de les greus conseqüències polítiques d'una retallada de l'Estatut. Mas ha avisat que no es pot retallar un Estatut 'refrendat pel poble, per respecte a les institucions, a l'expressió del poble català i als valors de l'autogovern i la democràcia'. Una retallada suposaria 'entrar en un espiral de recels, de decepcions i de desconfiances de resultats polítics i morals molt negatius', ha assegurat el president de CiU. Mas ha reivindicat un Parlament nacional, que no autonòmic, perquè és el producte d'un llarg procés històric que arrenca segles enrere.

Puigcercós es compromet a fer que el Parlament esdevingui la cambra 'de la República de Catalunya'
Al seu torn, el president d'ERC, Joan Puigcercós, ha fet referència al dret a l'autodeterminació del poble català apel·lant a la resolució del Parlament del 1980 sobre el dret a l'autodeterminació. 'Aquest és el camí que ens cal seguir fins aconseguir que el Parlament sigui una cambra sobirana', ha assegurat, tot comprometent-se a fer que aquest sigui 'el Parlament de la República de Catalunya'. Puigcercós ha agraït 'l'esforç' de la 'generació que va liderar la sortida del franquisme', ja que 'ha permès edificar una realitat política i institucional que ens resulta imprescindible per fer un nou pas endavant'.

ICV-EUiA defensa els tripartits
El president d’ICV-EUiA al Parlament, Jaume Bosch, ha defensat la fórmula de govern de coalició dels partits d'esquerres. Ha recordat que en la primera legislatura del Parlament restaurat, les esquerres ja sumaven majoria al Parlament, però no van governar. ‘Encara ressonen en aquesta Cambra les paraules d’Antoni Gutiérrez Díaz advertint que l’esquerra trigaria temps en tenir una altra oportunitat d’articular una altra majoria de govern, i va trigar 23 anys. Per això quan dic que encara ressonen, vull dir que encara ressonen com a reflexió pel futur’, ha asseverat.

El PP demana que Catalunya 's'expressi en català i castellà, que se senti catalana i espanyola'
Pel que fa al president del grup parlamentari del PPC, Daniel Sirera, ha alertat del 'divorci' entre la classe política i la societat catalana. Sirera ha avisat que els ciutadans 'donen l'esquena al poder polític perquè el relat que s'imposa com a oficial no té res a veure amb les seves vides quotidianes'. Sirera ha apostat perquè Catalunya 's'expressi en català i castellà, que se senti catalana i espanyola' perquè 'avui com fa 30 anys Espanya necessita a Catalunya com Catalunya necessita també a Espanya'.

C's demana abandonar el debat identitari
Per últim, el president del Grup Mix, Albert Rivera (C's) ha cridat a abandonar el debat identitari que considera que divideix i enfronta els catalans en un discurs bilingüe. Per Rivera, des del primer dels discursos del primer dels presidents del Parlament restablert, el republicà Heribert Barrera, la política catalana va prendre una direcció que va deixar els catalans no nacionalistes 'pel camí'. L'ha contraposat al 'catalans, ja sóc aquí' de Josep Tarradelles que, per ell, expressaven la voluntat d’una Catalunya de tots els catalans.

Històrics a la tribuna de convidats
A la commemoració del 30è aniversari del restabliment del Parlament no hi han faltat diputats històrics de la cambra catalana, que han escoltats els discursos dels actuals líders polítics des de la tribuna de convidats. Una llarga llista encapçalada per l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i els expresidents del Parlament Heribert Barrera i Joan Rigol. Però també s'hi ha pogut veure antics diputats com Jaume Camps, Ramon Camp i Josep Curto, juntament amb exconsellers, exsíndics de Comptes, i representants de la societat civil.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
atlasac fletxa Vila-real
26 de març de 2010, 10.47 h

CASTELLANO
No mates el catalán CRIMINAL no mates el catalán ASESINO no mates el catalán
GENOCIDA no mates el catalán, no nos trates de ESCLAVOS NEGRERO, dejad ya de IDIOTIZARNOS, de HIPNOTIZARNOS, de ABORREGARNOS, tenemos DERECHO a ser personas DIGNAS, igualito, igualito que los castellanos y dejad de transformarnos en eso tan repugnante como "BOTIFLERS igual TRAIDORES" a nosotros mismos, claro que si NO fuese así os VOTARIA....... d´això, a quí tinc que nonar les gràcies a Franco o a V... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Francesc fletxa Barcelona
26 de març de 2010, 10.22 h

Ara ERC defensa l'Estatut que tant ha criticat i per al qual va demanar el no. Ara que han estat incapaços d'aconseguyir un bon finançament i treure tot el suc que un govern sense dependència de Madrid podria haver tret. Està molt clar que el major fre perquè aquest estatut o qualsevol altra llei puguin ser potents cal un govern sense PSC. cal que ERC assumeixi d'una vegada per tottes la realitat que ha portat a desitjar que torni CIU al poder a gent d'esquerres i a independentistes a part ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Marc fletxa Barcelona
26 de març de 2010, 10.15 h

El president de Catalunya que ha fet ERC: www.facebook.com/group.php?gid=377473118396


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Quim fletxa PPCC.
26 de març de 2010, 09.20 h

www.youtube.com/watch?v=OxdDi827IKI -


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Quim fletxa PPCC.
26 de març de 2010, 09.19 h

El que defensa Ciu.






www.youtube.com/watch?v=OxdDi827IKI -


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Quim fletxa PPCC.
26 de març de 2010, 09.14 h

Ex-llepant, no t´esforcis tant en tergiversar. El que diu en Benach és que no retallin més l´estatutet perquè ja va estar prou retallat pel mas i zapatero. JO en canvi dic obertament que aquest estatutet encara que l´aprovessin en referèndum per mi ja se´l poden fotre al cul i que anem per la independència que és la única sortida digna que ens queda i la millor solució pel nostre conflicte colonial. LA AUTONOMIA QUE ENS CAL ÉS LA DE PORTUGAL. VISCA CATALUNYA LLIURE!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
26 de març de 2010, 07.15 h

Guaita!...en Benach, d'ERC, reivindica el que ERC critica de CiU!. No m'ho puc creure!


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.