
La plataforma valenciana 'En Moviment' es presenta com la veu dels ciutadans per influir en les decisions dels partits
Aplega una trentena de col·lectius
La plataforma d'acció política 'En Moviment' s'ha presentat en societat davant la seu de les Corts Valencianes escenificant de manera simbòlica unes Corts ciutadanes que donen veu a la ciutadania i reclamen que els polítics escoltin les seves preocupacions. Una trentena de col·lectius i persones del territori engeguen un projecte que uneix sensibilitats progressistes i valencianistes amb la intenció d'influir en la política valenciana i criticant 'tant qui governa com qui aspira a governar', ha destacat un dels portaveus, Antoni Rubio. El impulsors d'En Moviment descarten presentar-se a les eleccions autonòmiques i municipals de 2011 però deixen la porta oberta a presentar llistes en un futur.
Rubio ha dit en aquest sentit que després del trencament del pacte electoral Compromís pel País Valencià (integrat per Esquerra Unida del País Valencià, Bloc Nacionalista Valencià , Els Verds del País Valencià , Els Verds Esquerra Ecologista del País Valencià i Izquierda Republicana), la política valenciana 'corre el risc del bipartidisme', amb PP i PSPV-PSOE com a úniques formacions a les Corts a partir de la primavera de 2011.És per aquest motiu que 'En Moviment' esperarà els resultats de les properes eleccions autonòmiques i municipals al País Valencià per prendre la decisió de formar o no llistes electorals, segons ha explicat Rubio.
El que sí vol fer la nova plataforma cívica és 'influir per què els partits polítics que estan a les Corts comencin a fer polítiques de cara a la ciutadania i no d'esquenes com s'està fent fins ara', explica el portaveu. Rubio ha dit al respecte que 'tots els ciutadans tenen el dret i el deure d'influir en les qüestions que els envolten' i que una de les raons de ser d'En Moviment és la de 'donar veu als col·lectius i persones' per tal que les formacions ja existents l'escoltin.
Abans de presentar-se en públic, 'En Moviment' ja compta amb unes 400 persones adherides. La intenció de la plataforma és sumar noves adhesions al llarg dels propers mesos i, per aquest motiu, iniciarà una campanya arreu de les comarques del País Valencià. La plataforma vol tenir una forta implantació comarcal al país i fugir del centralisme que sovint exerceix València i la seva comarca, segons expliquen els seus impulsors. És per aquest motiu que a l'acte d'aquest dissabte a València hi han assistit col·lectius de tot el territori valencià.
Rubio també ha explicat que 'En Moviment' recull 'la feina de gent que porta molts anys lluitant pel País Valencià' però també s'obre a les noves generacions amb molts dels seus integrants vorejant la trentena. Una de les intencions de la plataforma és adreçar-se als més joves i al seu desencís. 'Ells són els que més noten el trencament entre els polítics i els ciutadans, amb sous precaris, dificultats accés a l'habitatge, sanitat pública, educació, etcètera', ha dit el portaveu.
'On estan els meus diners?'
L'acció de la plataforma es basarà en quatre eixos, segons ha explicat Antoni Rubio. La poliètica (reclamar l'aplicació de l'ètica en les decisions polítiques), la cohesió social (accions encaminades a millorar les condicions de vida dels ciutadans), la innovació econòmica (decisions econòmiques encaminades a la justícia social i la defensa de la indústria pròpia) i la glovalencianitat (defensa de la identitat i la llengua compatible amb una obertura al món).
La primera acció d'En Moviment serà 'On estan els meus diners?', que arrenca dilluns obrint-se a les propostes dels ciutadans que vulguin aportar idees sobre com dur a terme aquesta campanya que demana transparència en la acció dels governants. 'Volem saber en què es gasten els polítics els nostres diners', ha explicat Rubio, i conèixer 'quant s'han gastat en la visita del Papa, la Formula 1 o la Copa Amèrica i saber perquè eixos diners no s'han invertit en problemes socials'.
'En Moviment' està integrada pels col·lectius Per l'Horta, Salvem el Cabanyal, Associació de Víctimes del Metro 3 juliol, Salvem el Botànic, Reaccionem, Acció-Reflexió, Xúquer Viu, Plataforma per la Sanitat Pública, Plataforma per la Dependència, Plataforma per la Salut Mental, Escola Valenciana, València Acull, Plataforma d’Entitats Feministes, Col·lectiu Lambda, Plataforma d’Iniciatives Ciutadanes, ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació), Ca Revolta, Col·lectiu Ovidi Montllor, Valencians pel Canvi, Col·ectius contra l’exclusió social, Federació de cases de la joventut, Col·lectiu de gais, Lesbianes, transsexuals i bisexuals de La Safor, e-valència, Ca Bassot, Maulet, Benimaclet Viu i Desdejuni amb Vianants.