directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 14:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Trenta barques de pescadors, a punt per retirar bancs de meduses si poden comportar un risc pels banyistes

No es tracta d'un "extermini de meduses", sinó de controlar els grans bancs de meduses que dificultin el bany

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Una trentena de barques de pescadors ja estan a disposició de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), del Departament de Medi Ambient, per retirar grans bancs de meduses a prop del litoral quan puguin comportar un risc pels banyistes durant els mesos d'estiu. Gràcies a un conveni amb la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, hi ha una desena d'embarcacions preparades per retirar meduses a les costes de Girona, una desena més al litoral barceloní i les deu restants a les costes de Tarragona. Aquesta és una nova mesura del Govern per controlar les grans quantitats d'aquestes espècies detectades en les darreres temporades a prop de la costa.
medusa plaga platja
Comparteix
   


Etiquetes
La Generalitat, a través dels departaments de Medi Ambient i d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural han signat aquest dimecres el conveni per començar el pla pilot de recollida de meduses al litoral català, que va anunciar el conseller Francesc Baltasar fa unes setmanes. Des d'avui mateix, una trentena de barques de pesca estan a punt per sortir a retirar meduses en cas que l'ACA ho consideri necessari perquè suposin un perill per als banyistes.

Després de signar l'acord, el conseller de Medi Ambient ha deixat clar que no es tracta d'un 'extermini de meduses', ja que són espècies que tenen la seva funció natural, però sí d'un intent de controlar aquests animals quan s'acosten en grans quantitats a les platges, com ha passat en estius anteriors.

Es tracta d'una iniciativa inscrita dins d'un programa més extens de vigilància i informació de l'estat de les platges i, en especial, de l'evolució dels bancs de meduses. Des de juny i fins al setembre, l'ACA fa un seguiment de la presència de meduses a les aigües litorals i a les platges a través de mitjans humans i tècnics desplegats durant la temporada de bany.

Tot i que l'ACA ja compta amb 42 embarcacions de neteja del litoral, el conveni amb les confraries pretén fer millor la recollida de meduses perquè els pescadors tenen unes embarcacions més adequades per a aquesta tasca, ja que els vaixells de la Generalitat estan pensats sobretot per a la recollida de residus flotants i escombraries.

La idea és que totes les barques que participin en aquesta tasca estiguin connectades amb els serveis de vigilància de l'ACA i preparades per sortir a recollir eixams de meduses en qualsevol moment que sigui necessari. Per aquesta disposició, les embarcacions rebran una compensació de 30 euros al dia, que pujarà fins a 60 euros en cas que hagin de sortir a treballar.

Tot i que la disponibilitat comença aquest dimecres, des que va començar la temporada de bany, l'ACA no ha detectat cap banc de meduses suficientment gran i amb possibilitat d'arribar als primers metres de costa per activar aquest sistema de neteja.

Estudis de recerca i seguiment de les proliferacions de meduses


Paral·lelament, la generalitat desenvoluparà un conveni amb l'Institut de Ciències del Mar-Consell Superior d'Investigacions Científiques amb el propòsit de desenvolupar treballs de recerca i seguiment de les proliferacions de meduses a les platges de Catalunya, que tindrà una vigència de tres anys.

Les línies bàsiques consisteixen a avaluar les incidències de les proliferacions de meduses a nivell de platges mitjançant l'estudi i tractament de les dades recollides per l'ACA a les costes catalanes. Així, es podrà elaborar un model de predicció de cara al futur, estudiar l'impacte de l'augment de meduses a les nostres costes, crear protocols i recomanacions d'actuació adreçades a les administracions i entitats locals i preparar jornades divulgatives.

El pressupost, a càrrec de l'ACA, per a aquestes actuacions per al 2007 és de 420.000 euros, dels quals 211.000 són per al Pla pilot de recollida i la resta per al desenvolupament dels estudis a través de l'Institut de Ciències del Mar.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.