directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 06:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El TC retallarà una vintena d'articles de l'Estatut i vol tenir la sentència a mitjan d'abril, segons l'ABC i El Mundo

Sis dels deu magistrats estarien ara d'acord amb la resolució que proposa la ponent Elisa Pérez Vera

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els rotatius ABC i El Mundo recullen aquest dilluns que sis dels deu magistrats del Tribunal Constitucional espanyol (TC) podrien donar suport a la nova proposta de resolució de la ponent Elisa Pérez Vera, la cinquena des que es discuteix el tema, sobre el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel PP contra el nou Estatut de Catalunya, aquest dimarts farà quatre anys. Un dels aspectes més discutits, el concepte de Catalunya com a nació recollit al preàmbul (sense valor jurídic) podria ser respectat per la sentència, que tot i això remarcaria que l'única nació és l'espanyola, segons recull la Constitució. La ponent i la presidenta del TC, M;aria Emilia Casas, busquen ara el suport d'un setè magistrat.

Comparteix
   


Etiquetes
Tampoc serien declarats inconstitucionals els articles referents a la llengua, tot i que la sentència deixa clar que el castellà és la llengua oficial també a Catalunya i que, per tant, no pot ser marginada en cap cas pels poders públics.

En canvi, la proposta de sentència (que, segons els rotatius, si s'aprova es coneixerà com a màxim un mes després de Setmana Santa) retoca ostensiblement els articles referents al Poder Judicial. Els preceptes més importants seran declarats inconstitucionals i es reforçarà el principi d'unitat jurisdiccional governat pel Consell General del Poder Judicial. També s'estableix que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya està sotmès al Tribunal Suprem, última instància de l'entramat jurídic espanyol.

Finançament i bilateralitat també han estat àmpliament revisats. Segons els rotatius la majoria d'articles es respectarien si la proposta d'Elisa Pérez Vera aconsegueix suport suficient, però alguns com l'establiment de tributs locals s'anul·larien, atès que es considera que correspon només a l'Estat. D'altra banda, hi ha articles que no s'anul·len però que són sotmesos a interpretació, és a dir que quedarien sotmesos a la supremacia normativa de l'Estat.

Els magistrats continuaran les reunions a l'espera que la presidenta del Tribunal Constitucional, María Emilia Casas, convoqui en les pròximes setmanes el Ple en què es donaria per bona la ponència redactada per Elisa Pérez Vera, on quedarien incorporats els pactes que han fet possible aquesta majoria.

Fruit d'aquest acord, el Tribunal Constitucional declararia inconstitucionals una vintena d'articles de l'Estatut i farien una lectura interpretativa de bona part de la resta. El recurs del PP es dirigia contra 114 dels 223 de la Llei i 12 de les seves 22 disposicions.

L'acostament s'ha produït en les últimes setmanes en què els jutges han continuat reunint-se en grups reduïts per assolir acords sobre articles concrets del text. Els magistrats van accelerar els contactes al passat mes de desembre i des d'aleshores, segons fonts del TC, han treballat gairebé en exclusiva en la sentència.

Durant tot el procés, Casas s'ha negat a fer servir el seu vot de qualitat que hauria servit per desempatar en cas que un nombre equivalent de magistrats es posicionessin a favor i en contra del text de la sentència. No obstant això, en les últimes setmanes la presidenta hauria mostrat la seva disposició a fer servir el seu vot doble si es produïa un nou enroc.

La sentència pot suposar un canvi de quadrant per a un tribunal molt qüestionat. Un terç dels membres actuals del TC haurien d'haver estat renovats fa més de dos anys i un altre terç hauria de cessar al mes d'octubre. Al maig, farà dos anys de la mort de Roberto García Calvo, que tampoc ha estat rellevat.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
Jordi(SC) fletxa guarnerius@telefonica.net
30 de març de 2010, 10.22 h

En Toni(comentari 7), és el prototipus versió mal educada i esperpèntica de l'espanyol mitjà. Vaja, una colla de feixistes que encara els dura des de l'època, d'abans fins i tot d'aquells reis que els deien els catòlics. D'altra banda, estic d'acord amb els demés comentaristes i més amb aquells que diuen: I perquè volem un estatutet??. Per a mi ara ja se'l poden fotre més amunt d'allà on sabeu que vull dir. És curiós que fins i tot molts d'espanyols participants a tertúlies radiof... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Francesc fletxa Castelldefels
29 de març de 2010, 23.13 h

Rony, ja has fet enguany la peregrinació al "valle de los caidos"'?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Toni fletxa San sadurni de nolla
29 de març de 2010, 21.45 h

Jua jua jua. A joderse


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
29 de març de 2010, 17.54 h

CULPABLES: Primer de tot MONTILLA i MAS, segon PSC-PSOE i CDC i UDC...tercer, Joan SAURA i Iniciativa....quart els claudicants unionistes catalans , per tornar a donar majories als partits unionistes amb Espanya i que van demanar amb insistència un vot afirmatiu a una ESTAFA al poble de Catalunya un cop mes, a la renuncia de voler ser i poder ser una gran nació.
ERC tenia com quasi sempre raó. NO a la Constitució espanyola, NO a l'Estatut retallat entre espanyols ZAPATERO i claudicants uni... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
29 de març de 2010, 14.45 h

Encara parlen de l'estatutet? Però si això no li interessa pas a ningú! Estan visquen a la edat terciària aquests polítics o que?

Els catalans hem agafat el camí cap a ser el quart estat d'Europa i estem fent la nostra pròpia Constitució i els polítics actuals encara viuen al terciari. Qui votarà aquests partits que encara estan al Parlament català?

Visca la llibertat!
Visca Catalunya estat!


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
29 de març de 2010, 13.19 h

La legalitat espanyola no ha estat mai legítima en el nostre territori; però ara cada vegada som més els que ho veiem. Amb aquest o qualsevol altre Estatut no en tenim prou: la Nació catalana es va despertant i ja no espera que li ho donin, s'ho pren.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Thor fletxa Igualada
29 de març de 2010, 12.14 h

El dia que surti la sentència s'hauria de fer una gran foguera alimentada amb exemplars d'aquesta merda d'estatut, perque quedi clar que el que pensin a Madrid ens importa ben poc. Ningú te dret a dir-nos si som una nació o no. Ho som des de fa mil anys, i el nostre objectiu es que aquesta nació tingui estat propi. VOT UTIL = VOT INDEPENDENTISTA


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
29 de març de 2010, 12.14 h

Anem pel bon camí, cada plantofada a Catalunya son milers i milers de nous independentistes


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
MENGANO fletxa Barcelona
29 de març de 2010, 10.38 h

Els catalans tenim la nostra propia Constitució Catalana. Aquest tribunal constitucional és ilegal, pirata, alié a la nostra patria i als nostres interessos. No passaran. Costarà, però no passaran.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.