directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 05:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

L'Estat francès no salvarà els correfocs de la Catalunya del Nord de la directiva europea del foc

Considera que l'excepció cultural 'no sembla suficient' per anar-hi en contra

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'Estat francès no derogarà la directriu europea 2007/23/CE, que exigeix una distància de seguretat de 15 metres entre el públic i els instruments pirotècnics i per tant fa gairebé impossible la celebració dels correfocs. El Butlletí Oficial de la República Francesa ha fet públiques dues respostes parlamentàries de dos diputats de la Catalunya del Nord que demanaven a l'estat francès que es preservi la tradició popular del foc. La resposta estatal deixa clar que els correfocs tenen un futur negre al sud de l'estat francès: 'L'excepció cultural evocada per la pregunta plantejada no sembla suficient per permetre anar en contra de la directriu'.
perpinyà correfoc foc
Comparteix
   


Etiquetes
El Consell d'Estat de França està estudiant com traslladarà a la seva legislació la directiva 2007/23/CE, que limita la celebració de correfocs en festes populars. Després de mesos de silenci, ara l'estat francès s'ha manifestat sobre com aplicarà la directiva europea que prohibeix els correfocs. El Consell té previst modificar la reglamentació francesa, que data del 1990, augmentant les distàncies de seguretat mínimes en l'ús dels focs d'artifici i armes de foc. 'Aquestes distàncies surten de les exigències essencials de seguretat imposades per la directiva, amb l'objectiu de garantir una utilització dels productes amb tota la seguretat i per la salut de cadascú. En conseqüència, no sembla oportú derogar la llei', exposa el Ministeri de Cultura i Comunicació de França en la seva resposta, publicada en el Diari Oficial de la República Francesa el dimarts 24 de març.

L'estat francès ha emès la mateixa resposta a dues preguntes parlamentàries que van fer dos diputats de la Catalunya del Nord, tots dos del partit de dretes Unió per un Moviment Popular (UMP). En la primera pregunta, emesa el 2 de juny de 2009, el diputat nord-català François Calvet preguntava al secretari d'Estat encarregat del comerç, de l'artesania i del turisme si era possible que França derogués la Directriu Europea 2007/23/CE.

En termes similars s'expressava en una altra pregunta, enviada el 22 de desembre de 2009, feta pel diputat Daniel March al ministeri de Cultura. Totes dues qüestions expressaven preocupació pel fet que moltes associacions culturals catalanes del sud de França estan preocupades per la directiva europea i demanen que es preservi el patrimoni cultural català i es permetin els correfocs, també anomenats ball de diables. D'aquesta manera, els diputats de la UMP, el mateix partit que governa la França de Nicolas Sarkozy, demanaven que es fes una excepció en l'aplicació de la directiva, atès que es tracta d'un acte tradicional i cultural.

A l'Estat francès, però, els motius tradicionals i culturals no li semblen suficients per derogar la normativa, i així queda palès en la resposta del Ministeri de Cultura francès publicada en el Diari Oficial de la República Francesa: 'L'excepció cultural evocada per la pregunta plantejada no sembla suficient per permetre anar en contra de la directriu'.

Davant d'aquesta postura, l'associació Aire Nou de Bao preveu manifestar-se a París i a Brussel·les, en nom del 'dret a la diferència' el proper mes de juliol.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.