directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 06:26 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Mascarell identifica el Museu de la Vida Rural amb el valor de la "serenor" de les cultures tradicionals

El centre de l'Espluga de Francolí obrirà les plantes superiors de l'ampliació inaugurades aquest diumenge el pròxim 26 de juliol amb un concert de Maria del Mar Bonet

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

L'Espluga de Francolí (ACN).- El Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà) ha obert aquest diumenge al migdia les portes de la seva segona ampliació amb una nova sala destinada a l'exposició de carros tradicionals. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha estat l'encarregat d'inaugurar les instal·lacions, tot destacant el valor de la "serenor" perduda de les cultures tradicionals que la mostra transmet. De moment, el centre només permet visitar la secció dedicada als carros i preveu obrir al públic els tallers i la sala d'exposició de la planta superior de l'ampliació el pròxim 26 de juliol, amb una exposició dedicada al poeta mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel i un concert de Maria del Mar Bonet.

Museu de la vida rural
Museu de la vida rural

Comparteix
   

Amb 24 anys d'història, el Museu de la Vida Rural s'ha convertit en el més gran de la Conca de Barberà i forma part de la xarxa de museus etnològics de Catalunya. La Fundació ha invertit 2,3 milions d'euros en la nova ampliació d'un centre que va néixer de la voluntat de la família Carulla de convertir la seva casa pairal de l'Espluga de Francolí en un museu sobre la vida al camp. En total, el museu disposa de 12.000 peces de tot tipus relacionades amb el món del camp, que han estat restaurades i es troben en molt bon estat.

Durant l'acte, Mascarell ha destacat la feina "excel·lent i magnífica" en l'ampliació de l'equipament sobre un món, el pagès, que "continua ben viu a la nostra societat". "Expressa una sensació de serenor adquirida, de tranquil·litat", ha remarcat el conseller, tot contraposant la manca d'aquests valors en els temps actuals. "Estem trobant a faltar la serenor de les cultures tradicionals", ha subratllat, tot destacant la contemporaneïtat de la visió sobre el món rural que ofereix el museu. Més i tot, el conseller ha vinculat la creativitat, el progrés i la comunitat, que queden reflectides en el discurs museològic del museu, els trets de la "identitat cultural catalana",

El centre ha materialitzat la seva segona ampliació des de la seva obertura l'any 1998 -la primera va ser oberta l'any 2009- , incorporant un espai addicional de 800 metres quadrats d'exposició després que la Fundació Carulla, l'encarregada de la seva gestió, adquirís una finca contigua. La planta inferior, que s'ha obert al públic aquest diumenge al migdia, presenta una col·lecció d'onze carros, entre els quals un carro d'escales, el més estès entre la pagesia; un carro de torn, que servia per traginar bocois de vi; una tartana, per al transport de persones; un carro de trabuc, per transportar materials a granel; un faetó de guia, per a l'amo i el lacai; una jardinera, amb sis seients; o, fins i tot, carro de l'enterramorts del poble.

Pendent d'obertura el públic queda la planta superior de l'ampliació -just a sobre d'aquesta mostra permanent de carros- que, tot i haver estat inaugurada també aquest mateix diumenge al matí, no serà accessible fins el pròxim 26 de juliol quan, coincidint amb la festa major local, s'ha programat una exposició del poeta mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel i un concert de Maria del Mar Bonet.

L'espai alberga una sala per a exposicions temporals i una zona de tallers pedagògics, que es posaran en marxa al setembre, on els escolars podran treballar diferent temes sobre la pagesia, el món rural, les eines del camp o la cultura popular. A més, molts dels aprenentatges sobre els cicles naturals de l'agricultura podran comprovar-los a l'hort. A l'estiu, aquest espai també s'utilitzarà per a exposicions temporals. El projecte ha estat obra de l'arquitecte Dani Freixes.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Aureli fletxa Lleida
4 de juny de 2012, 12.41 h

Com a concepte museístic és fantàstic. L`he visitat en tres ocasions i sempre m'han quedat ganes de tornar-hi. Espero poder veure aviat l'ampliació que s'anuncia.
Enhorabona.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.