directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 23:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El mestre Puyal alerta de la colonització mediàtica espanyola

“És una pura constatació de la realitat i està dita des de la fredor de l’observador científic que arriba a la conclusió que cada 24 hores surt el sol”

Comentaris 42  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 34 vots )
carregant Carregant

Diàriament podem constatar com alguns mitjans de comunicació exploten els instints agressius del nacionalisme espanyol més ranci, en aquest sentit, Joaquim Maria Puyal, en el documental sobre la Funció Social dels Mitjans de Comunicació, del programa Latituds deTV3, assegura que “la llau de missatges que rebem de fora ens colonitza simbòlicament, és una colonització diferent, no ve per les armes, és molt més discreta, és un degoteig constant, diari. Els nostres símbols, la nostra llengua, els nostres problemes i els aspectes de la vida quotidiana, quan els veiem a la pantalla? en quines televisions queden reflectides?”
 




Comparteix
   


Etiquetes
Catalunya rep una forta pressió cultural de la resta de mitjans de l’estat. Entretenir per fer negoci utilitzant si cal valors tòxics està als antípodes de la comunicació útil per al desenvolupament de la societat, i aquesta manera de fer ens arriba bàsicament de les televisions de fora de Catalunya. El català presenta una situació molt fràgil en els mitjans de comunicació, sobretot en el cas de la televisió, on les cadenes en castellà sumen una audiència del 75%, i és aquí on el degoteig diari del que parla Puyal es produeix sense fre.
 
Joaquim Maria Puyal diu que a l’espectador li hauria d’interessar que les hores que passa consumint informació dels media fos rendible, com a consumidors no hauríem de permetre que facin negoci amb missatges que no ens interessen o que ens embadoquin amb coses que no ens porten enlloc. Els mitjans públics no són la idea del negoci pel negoci, i això vol dir fer productes atractius i amb interès. Segons Puyal, a les empreses privades “els convé anar posant la bota sobre el coll dels mitjans públics” i les seves estratègies van dirigides a habituar l’espectador, de televisió particularment, a rebre el missatge de la banalitat, de la intranscendència i de l’estupidesa, i ens porten a saber coses de personatges sense cap interès, la qual cosa va en contradicció amb la idea essencial de divulgar missatges interessants.
 
Els mitjans catalans estan en inferioritat de condicions perquè els ingressos que genera el mercat català són molt més petits que els del mercat espanyol. Segons explica Joan Maria Corbella, professor d’Estructures i Polítiques de Comunicació de la UPF, el sistema comunicatiu català té uns ingressos en el seu conjunt que no va més enllà dels 700 milions d’euros –comptant els que provenen dels usuaris, les subvencions i la publicitat-, pràcticament el que factura una cadena privada espanyola tota sola. La televisió pública catalana compta amb un pressupost d’uns  300 milions d’euros i ha de competir amb la TVE que té un pressupost de 1000 milions d’euros i amb els dos grans grups privats espanyols que tenen un  pressupost d’entre 700 i 800 milions d’euros cadascun.  

En el programa s’explica com la comunicació és l’eina essencial per construir societats pacífiques i dialogants, i d’aquest fet ja se’n van adonar a la Grècia clàssica, ara els mitjans de comunicació modelen la imatge que tenim del món, els nostres models i els nostres símbols, però molts mitjans banalitzen els seus continguts. També analitza la funció social dels mitjans de comunicació i recull les opinions de diferent professionals. Núria Almiron, professora d’estructura de la comunicació de la UPF, explica  entre altres coses, que els grans grups de comunicació han crescut gràcies a l’endeutament bancari, i que això genera vincles, sinèrgies i interessos amb el sector financer, la qual cosa els deixa lligats de mans. A més, posa sobre la taula el fet que empreses de comunicació privades com Tele5, consideren que no han de complir amb criteris de responsabilitat social perquè, al·leguen, són empreses comercials.

El professor de secundària Xavier Breil d’Aula Mèdia, assenyala la necessitat de formar i educar els sobre el llenguatge audiovisual. Roger Palà, coordinador de l’Anuari dels Silencis Mediàtics de Media.cat  explica que el que es coneix com a quart poder, està tant en contacte amb els altres tres que ha deixat de fer la funció de control d’aquests. David Bassa, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, reflexiona sobre la censura, que assegura, en l’actualitat és el silencia mediàtic i sobre l’autocensura o la por preventiva del periodista. Xavier Giró, codirector del Màster dels Conflictes Armats i Socials de la UAB, diu que els mitjans acaben seguin els actes i informacions que genera el poder, i sovint transmeten idees esbiaixades de la societat. Per últim, Puyal deixa clar que si no tenim llibertat per dir honradament les coses com creiem que s’han de dir, el que està en joc és la democràcia. Per tot això és que des de sectors diversos s’impulsen canvis que permetin utilitzar el potencial de la comunicació pel desenvolupament social.
 
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#49
Jordi fletxa Cardedeu
27 de juny de 2012, 15.47 h

#39 El que s'ha de fer és marcar com a inadequats els comentaris pertinentment espanyolistes i fora! No pot ser que les persones normals hàgim de deixar de participar dels mitjans digitals per culpa de la púrria espanyola.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#48
Rauric fletxa La Guingueta
26 de juny de 2012, 20.34 h

Catalunya necessita treure's Espanya del damunt per sortir del pou i per salvar la pròpia vida.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#47
Jordi fletxa CATALUNYA
5 de juny de 2012, 22.27 h

#45 Ho sento però tu acapares tot l'espai de la cort de porcs.Mitjacerilla.


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#46
Candide fletxa cataloniawatch.blogspot.com.es
5 de juny de 2012, 20.44 h

#39 Tu no estàs preparat per a la vida moderna.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#43
Rauric fletxa La Guingueta
5 de juny de 2012, 19.35 h

Tots som catalans però no voler tenir la clau de la caixa, o una hisenda pròpia és de brètol veient com ens han vingut escanyant els diferents governs de madrid


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
Francesc fletxa Barcelona
5 de juny de 2012, 19.27 h

Fa 15 anys que la inèrcia de Catalunya la observava amb preocupació. Començava a tenir nets i netes i naixia el dubte de si tindrien d'emigrar per les mateixes causes que vaig tenir-lo de fer jo. En aquest temps ho he manifestat en diferents espais i se'm prenien a esperpent. Ja fa temps que surten joves de Catalunya per cercar futur a fora. Ho, sorpresa, van millor preparats, sol faltaria, quina estupidesa, però, han d'emigrar. En el fons, és la execució d'un projecte que tenen els espan... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
lluigi fletxa BCN
5 de juny de 2012, 19.17 h

Prova de la colonització que provoca es el constant impediment a TV3 d'emetre al Pais Valencià, per part del PP. De que tenen por???


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
Lliçons poquetes fletxa ultranaci-o-nanistes
5 de juny de 2012, 17.42 h

Puy(jo)al, ohhh gurú de la pàtria, corregeix els meus pecats, ohhh!!!!!! gran gurú del nacionalcatolicisme convergent. Desitjo entrar a un camp de reeducació barretinaire. Sóc massa dolent. Penso jo solet. Necessito que em donis Soma com a un mon feliç d'Aldous Huxley, on tots els ciutadanets normalets no pensaven i eren... feliços?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.