L'anglès i millorar les connexions per cel i terra augmentaran la competitivitat a Catalunya
Barcelona està de moda empresarialment, i ho demostren les convencions i congressos a la ciutat
Un estudi fet pel Departament d'Innovació explica que l'anglès, el Prat i els transports ferroviaris són claus per millorar la competitivitat de Catalunya. l'Estudi mostra altres dades com que l'encariment de preus perjudica la imatge de Barcelona, com per exemple quan s'incrementen els preus de les habitacions hoteleres cada cop que hi ha una fira. Elevat preu del sòl català i altres factors clau s'expliquen el l'estudi.
El comerç estranger de Catalunya va augmentant durant els últims anys. directe!cat us va explicar fa uns dies com el nostre PIB creix o com les nostres transaccions mercantils cada cop s'enfoquen cap a Europa i no cap a l'Estat espanyol. És més, cada cop més empreses estrangeres s’instal·len al nostre país. Barcelona està de moda a Europa i atrau constants convencions i reunions de grans empreses. Ho demostra 90% de les empreses estrangeres a Catalunya es localitzen a la ciutat comtal. El 97% d'aquestes companyies es mostren satisfetes amb la seva decisió d'instal•lar-se en aquesta zona, sobretot per la qualitat de vida, la situació geogràfica, la proximitat als clients i uns costos de mà d'obra competitius.Però, hem d'estar a l’aguait per seguir endavant. Encara ens queden molts passos per assolir els nivells de competitivitat que tenen Irlanda o Eslovàquia, per exemple. Les claus per augmentar aquesta competitivitat les explica un estudi publicat aquest dimecres pel Departament d'Innovació. Aquestes són: millorar el nivell d'anglès, el cost del transport de mercaderies i naus industrials, i les connexions aèries i ferroviàries.
L'estudi destaca que cal millorar el domini dels idiomes, sobretot de l'anglès. També posa de manifest que el sòl qualificat d'industrial a l'àrea metropolitana de Barcelona és massa alt i això frena molts possibles inversors. Per resoldre-ho, el conseller d'Innovació, Josep Huguet, té una idea: cedir gratuïtament el sòl a multinacionals d'alt valor afegit que vulguin instal•lar-se a Catalunya, en col•laboració amb els polígons industrials privats i els ajuntaments. La reivindicació té l'objectiu, segons recorda Huguet, de "no matar la gallina dels ous d'or".
En aquest propòsit també caldria incidir en altres aspectes com ara potenciar l'aeroport del Prat. El 44% dels empresaris enquestats en l'elaboració de l'estudi són partidaris de convertir aquesta infraestructura en un aeroport amb vols transoceànics directes i més oferta d'aerolínies. No és l'únic punt feble que detecta l'estudi en matèria d'infraestructures. També parla de la necessitat de millorar les connexions ferroviàries amb la resta d'Europa i no encarir el preu dels transports de mercaderies.
En l'encariment de preus també hi ha un advertiment de l'Ajuntament de Barcelona al sector hoteler. El tercer tinent d'alcalde, Jordi Wiliam Carnes, avisa que perjudica la imatge de Barcelona el fet que s'incrementin els preus de les habitacions hoteleres cada cop que hi ha una fira.