directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 23:51 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Més de 1.100 consumidors van tenir queixes lingüístiques el 2011

Un terç de les queixes obeeixen a casos de manca de disponibilitat lingüística i un altre terç, a empreses que no etiqueten els productes en català

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

La llengua catalana en el món del consum encara té camí per recórrer. L'any passat, el 2011, la Plataforma per la Llengua i Consum Català van rebre més de 1.100 queixes lingüístiques de consumidors. Són queixes sobre dèficits d ús del català i vulneració dels drets lingüístics en l'àmbit del consum. De totes les queixes rebudes, n'hi ha un terç que són per manca de disponibilitat lingüística i un altre terç per manca d'etiquetatge en català. Això s'ha fet públic en un estudi dut a terme per un acord de col·laboració entre la Plataforma per la Llengua i Consum Català.
L'estudi també publica dades interessants pel que fa al repartiment de les queixes per sectors. Els problemes amb l'etiquetatge provenen majoritàriament d'empreses productores. A aquestes s'hi han de sumar el comerç minorista i l'hostaleria, que tots tres sumen un 75% de les queixes.

A més a més, també s'hi publica un llistat de les empreses més denunciades, que resulten ser les empreses d'alimentació: Unilever, Casa Tarradellas, Panrico, Nutrexpa, Nestlé i Cobega. A més d'aquestes empreses, també n'hi ha moltes de telefonia mòbil (Samsung, Movistar, Orange i Vodafone), Endesa i l'administració pública. Entre tots, sumen el 30% de les queixes fetes pels consumidors. 

Arran del recull de totes les queixes, la Plataforma per la Llengua ha aconseguit que algunes marques o empreses, com ara Bauhaus, San Miguel o Les Arenes de Barcelona, canviessin el seu comportament lingüístic. 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
Jordi fletxa Bcn
7 de juny de 2012, 00.13 h

El dia que vegi que els nostres dirigents fan amb les denúncies quelcom més que refregar-se-les pel cul, començaré a moure'm jo i segur que molts més com jo. Els espanyolistes molt recordar que el castellà "també" és oficial a Catalunya, però on és la co-oficialitat del català ? Només cal passejar-se una mica per les botigues i negocis on l'atenció al client hauria de ser no només per obediència a la llei sinò per pur sentit comú de negociant. Com pot ser que es pensin que els ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Paco Pi fletxa Barcelona
6 de juny de 2012, 20.02 h

#2 Señor anónimo "oasis catalán": bien se llama -o autodenomina-, "oasis catalán", que es lo que es Catalunya en este Estado mono -y pluri- picaresco. (O por lo menos estamos en la prosecución de ello). Monopicaresco, porque sólo se piensa en la picaresca a aplicar para salir airoso; pluripicaresco, porque el Estado (y en general los españoles) ha dado con numerosísimas formas de picaresca, y más hoy dia, que es cuando más sobra.
És una qüestió d'actitud, i de res més. De debò cr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
6 de juny de 2012, 19.53 h

Per si algú té alguna altra queixa sobre productes NO etiquetats en Català, o té interès per saber quines empreses contribueixen a NO extingir la nostra llengua, us recomano que visiteu la pàgina web de l'Associació en Defesa de l'Etiquetatge en Català (http://www.adec-cat.org/).

Responent al #2 (oasis catalán), aquests problemes en l'etiquetatge sempre hi han sigut, però el més greu de tot és que quan algú ha intentat de bona fe aconseguir l'etiquetatge en Català, se l'ha arriba... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Tomppa fletxa Sabadell
5 de juny de 2012, 13.55 h

Es una llastima que catalans no són prou desperts com no consumir en castellà absolutament res, en castellà només pots aprendre una cultura inútil al món ... només cal mirar que totes llocs al món on la gent pensa en castellà són països del tercer món. Menys castellà més el món i si algú et vol vendre quelcom en castellà has d'apendre que es una merda.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Jordi fletxa CATALUNYA
5 de juny de 2012, 13.35 h

#2 Perquè hem de pagar l'etiquetatge en portuguès de la majoria de productes?perquè sinó a Portugal no vendrien,doncs molt clar:anem on etiquetin en Català.Supermercats Bon Preu-Esclat,productes de la terra i etiquetats en Català.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
5 de juny de 2012, 13.20 h

Con los problemas que tienen los industriales y salen con las chorrada del etiquetaje, de seguir así pronto no quedarán industriales en cataluña.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 18
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
ÀNGEL fletxa BCN
5 de juny de 2012, 12.59 h

però van tenir resposta de les queixes???


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.