directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 02:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

L'Ajuntament de Perpinyà i la colla de diables de la Catalunya del Nord pressionaran per canviar la directiva europea del foc

Demanen a l'Estat francès que elabori un projecte de llei que modifiqui la normativa

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La resposta de l'Estat francès admetent que no adaptarà la directiva europea del foc per protegir els correfocs no ha desencoratjat els defensors d'aquesta tradició a la Catalunya del Nord. Tant l'Ajuntament de Perpinyà com l'associació Aire Nou de Bao –l'única colla de diables de la zona- han afirmat que pressionaran per tal que l'Estat francès modifiqui aquesta normativa i permeti continuar amb la celebració dels correfocs al nord dels Pirineus. Per aconseguir-ho, tant l'ajuntament com l'associació volen pressionar els quatre parlamentaris de la Catalunya del Nord –tots ells de la UMP de Sarkozy- per tal que facin un projecte de llei que modifiqui la normativa. A la zona se celebren 25 correfocs l'any des de 1989.
castellet, perpinyà, directiva europea del foc, correfoc, drac
Un drac davant el Castellet de Perpinyà.

Comparteix
   


Etiquetes
El Butlletí Oficial de la República Francesa ha fet públiques dues respostes parlamentàries de dos diputats de la Catalunya del Nord que demanaven a l'estat francès que es preservi la tradició popular del foc. La resposta estatal deixa clar que els correfocs tenen un futur negre al sud de l'estat francès: 'L'excepció cultural evocada per la pregunta plantejada no sembla suficient per permetre anar en contra de la directriu'.

El president de l'associació Aire Nou de Bao, Hervé Pi, s'ha mostrat decebut després de conèixer la resposta a les preguntes dels dos parlamentaris, tot i que ha afirmat que l'esperança que tenien envers la resposta 'era petita coneixent l'estat francès'. 'Una vegada més veiem que l'estat francès no considera altres cultures que no siguin la francesa', ha lamentat Pi.

La legislació francesa reconeix els correfocs com una excepció cultural però cal ara que el Parlament modifiqui la directiva europea del foc per permetre que els correfoc es continuïn celebrant. Per això, l'associació Aire Nou de Bao ha demanat als quatre parlamentaris de la Catalunya del Nord a l'assemblea francesa que preparin un projecte de llei per adaptar la directiva abans que esdevingui llei a l'estat francès. 'Si ens esperem a què la llei sigui transposada per l'estat serà més complicat poder-la canviar', ha explicat Pi, que indica que el fet que els quatre parlamentaris nord-catalans siguin del mateix partir, la Unió per un Moviment Popular (UMP) i que aquest sigui el partit que governa França hauria de facilitar aquesta adaptació de la llei.

El president de l'associació Aire Nou –que promou la cultura popular catalana i les seves manifestacions, com els correfocs, castells o gralles- ha explicat que continuaran fent pressió perquè es conegui el seu cas. 'El 14 de juliol serem a Brusel·les i el 15 a París per denunciar el fet que l'estat francès refusa altres cultures que no siguin la francesa', ha indicat.

A la Catalunya del Nord es celebren correfocs sota la fórmula actual des del 1989, just una dècada després que els correfocs es recuperessin i es tornessin a celebrar a Catalunya d'ençà de l'Edat Mitjana. Tot i que només hi ha una colla de diables, es fan uns 25 correfocs per any, dels quals 15 els organitza l'associació Aire Nou. 'Nosaltres defensem que els correfocs són cultura tradicional catalana i que, com a catalans, volem viure plenament les nostres tradicions', ha argumentat Pi que reivindica que la cultura dels correfocs 'continua viva'.

El president de l'associació ha dit que mai hi ha hagut cap problema durant la celebració d'un correfoc i que 'l'experiència demostra que el risc no és tan alt com sembla'. 'Voldríem que els parlamentaris tinguessin en compte tots aquests arguments per adaptar la llei', ha demanat Pi.

L'Ajuntament de Perpinyà també farà pressió

Des de l'Ajuntament de Perpinyà, el delegat d'Afers Catalans, Jaume Roure, ha afirmat que treballaran per fer pressió davant l'administració estatal per aconseguir que la directiva europea del foc s'adapti i no posi en perill la continuïtat d'aquesta festa popular. 'Una cosa és el que volem nosaltres i una altra és el que determina l'administració', s'ha lamentat Roure.

'Hem de ser intel·ligent i buscar la manera d'adaptar la normativa sense entrar en la il·legalitat, mirant de quina manera aconseguir que la directiva no tingui una prohibició massa forta', ha afirmat Roure que ha indicat que la voluntat de l'ajuntament és garantir la continuïtat de la tradició. 'Hem de pensar que Brusel·les pren decisions que no afavoreixen al país però hem de fer pressió per canviar-ho', ha indicat. Per això, Roure ha indicat que a través amb la Federació de la Llengua i la Cultura Catalana faran pressió davant els parlamentaris nord-catalans 'per veure com podem adaptar la normativa'.

'Si en lloc de ser 15 metres de distància entre artefacte i públic aconseguim que siguin 12 o menys cal intentar-ho', ha reflexionat Jaume que s'ha mostrat 'optimisme' respecte als avenços que des de la Catalunya del Nord es puguin aconseguir en aquesta matèria.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.