
El Govern demana a Europa que vigili Espanya
Recoder reclama a la Comissió Europea que vigili l'Estat perquè inverteixi en el corredor mediterrani
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, reclamarà a la Comissió Europea que vigili l'Estat perquè inverteixi en el corredor mediterrani. Recoder transmetrà per carta al comissari de Transports la inquietud de la Generalitat pel 'desinterès' de l'Estat en l'execució de l'obra tot i ser una actuació prioritària de la Xarxa Transeuropea de Transport. El Govern ha identificat un primer paquet d'actuacions urgents que caldria fer abans del 2015 i que costarien menys de 400 milions d'€, com són els accessos ferroviaris al Port de Barcelona, el desdoblament del tram Vandellòs-Tarragona i col·locar un tercer rail per connectar Catalunya amb Europa. Tot plegat, el mateix dia en què la ministra de Foment, Ana Pastor, ha assegurat que el corredor tindrà una partida pressupostària al pressupost del 2013
Recoder ha subratllat que la situació de les obres del corredor mediterrani està "molt lluny" de l'escenari que Europa demana per al 2030, i ho ha atribuït a la falta d'inversió de l'Estat. Per intentar donar-li la volta a això, el conseller transmetrà per carta al comissari de Transports de la CE la inquietud de la Generalitat pel "desinterès" del govern espanyol, ja que els Pressupostos Generals de l'Estat del 2012 destinen partides residuals al corredor i són generosos amb la construcció de nous trams de l'alta velocitat.Recoder inclourà en la missiva l'agenda catalana del corredor, que és el full de ruta del Govern que calendaritza i estableix les prioritats dels diferents projecte que formen part de l'eix mediterrani a Catalunya, prioritats que "encaixen perfectament" amb el que també vol Europa. "La UE ja ha pres una decisió que condiciona les del govern espanyol, que és incloure el corredor dins de la xarxa transeuropea. Ara el que demanem a la UE és que vetlli pel compliment de la seva decisió", ha subratllat. El conseller ha demanat a Europa que es pronunciï cada vegada que sigui necessari sobre les polítiques d'inversions ferroviàries del govern espanyol, perquè pugui orientar sobre si estan en la línia de les prioritats d'inversió de la UE.
Ha apuntat que el govern espanyol és sobirà i pot decidir allò que vulgui fer amb el seu pressuposto, però no amb allò condicionat per recursos comunitaris, i ha recordat que la UE subvenciona entre el 20 i el 40% del corredor.
Per facilitar la feina, el Govern ha dibuixat un paquet d'actuacions urgents i prioritàries per fer abans del 2015 i que tindrien un cost inferior als 400 MEUR: els accessos ferroviaris al Port de Barcelona, el desdoblament del tram de via entre Vandellòs i Tarrogona i col·locar un tercer rail a la via convencional començant pel traçat entre Tarragona i Castellbisbal com fórmula més ràpida i econòmica per connectar Catalunya amb Europa. Aquest tercer rail s'aplicaria a tota la via, des d'Alcanar fins a Portbou, i tindria una connexió amb Lleida que permetria que el 70% de les plantes de producció de més de 5 hectàrees de Catalunya estiguessin en l'àrea d'influència del corredor. "Això permetria que Bayer, BASF, Seat o Solvay estiguessin connectades amb Europa", ha aclarit.
Ha calculat que això suposaria menys de 400 MEUR, 182 pel tercer rail des del Port de Tarragona fins a Castellbisbal, 200 pel desdoblament de Tarragona-Vandellòs i entre 14 i 18 milions per la connexió provisional del Moll Prat de Barcelona. "És l'obra ferroviària amb un retorn econòmic més important que es pot realitzar en aquest moment a l'Estat", ha reivindicat.