directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 05:29 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Medi Ambient rebutja la ubicació del cementiri nuclear a Ascó pel risc de 'ruptura' de la presa de Riba-roja d'Ebre

ERC també ha presentat al·legacions afegint-hi la manca de consens territorial i institucional

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Departament de Medi Ambient de la Generalitat rebutja la ubicació del cementiri nuclear a Ascó (Ribera d'Ebre) per l'impacte potencial que podria patir davant una 'possible ruptura' de la presa de Riba-roja i el desbordament de l'Ebre, ja que la infraestructura estaria ubicada a la ribera del riu. Els efectes d'aquest hipotètic cas, juntament amb 'el gran potencial tòxic del contingut del magatzem' i la conseqüent 'amenaça' que suposa per la salut pública i natural de l'entorn, són alguns dels arguments presentats per la conselleria en l'informe d'al·legacions contra la ubicació del cementiri nuclear a les Terres de l'Ebre. ERC també ha presentat al·legacions aquest dimarts, afegint als arguments del Departament la manca de consens territorial i institucional.

Comparteix
   


Etiquetes
L'informe destaca també que malgrat que els terrenys d'Ascó 'no són inundables', aquests estan delimitats per dos barrancs que segons un estudi de l'Agència Catalana de l'Aigua, 'podrien acabar afectant tant les zones industrials com la zona urbana d'Ascó'.

Medi Ambient destaca també l'impacte ambiental que tindria la ubicació del cementiri nuclear així com el transport i gestió dels residus que aquest implicaria en un entorn rodejat per importants espais d'interès natural amb una gran biodiversitat. Una zona que constitueix, per exemple, afegeix, part d'una àrea campeig de l'àguila perdiguera, espècie en perill d'extinció.

En aquest sentit, el departament alerta del risc potencial que tindria per aquesta i la resta d'espècies qualsevol 'fuga o mala manipulació' dels residus tòxics i l'alt risc de diversificació que aquesta hipotètica intoxicació tindria entre les diferents espècies i la seva preservació.

Consens social, territorial i institucional
En les seves al·legacions, ERC recorda que la proposició no de llei aprovada al Congrés espanyol l'any 2006 parla d'una 'adequada concertació amb les comunitats autònomes' i insta el govern espanyol a ubicar el magatzem en el territori que 'asseguri la consecució del major consens social, territorial i institucional, especialment amb les comunitats autònomes'. A més, els republicans recorden les dues resolucions aprovades al Parlament, l'any 2008 i aquest mateix any, en què es rebutja qualsevol cementiri a Catalunya. De fet, el mateix conseller d'Economia, Antoni Castells, va donar tràmit de la primera resolució del Parlament per carta al Ministeri d'Indústria, demanant-li explícitament que es desestimés qualsevol possible ubicació del cementiri a Catalunya.

Alhora, ERC subratlla que més de noranta ajuntaments de Catalunya han aprovat mocions en contra, entre ells nou dels catorze municipis de la Ribera d'Ebre, el 78% de la població de la comarca. També ho han rebutjat nou consells comarcals, inclòs el de la Ribera d'Ebre, presidit per ERC. Això fa concloure, segons els republicans, que 'no existeixen les condicions mínimes de consens social, polític, ni institucional que permetin la consideració d'Ascó com a possible emplaçament del magatzem'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Sisco fletxa Flix
31 de març de 2010, 08.43 h

Els de Medi Ambient, trobo que s'ho haurien pogut "currar", una mica més. Per aquí se'n fot tothom, el cas és tan hipotètic que no té cap mena de credibilitat. Les al·legacions úniques i creïbles són que la gent no el volem , ni els d'aquí ni la resta de Catalunya. Aquest cementiri només el vol el senyor Montilla que va ser qui el va idear i els de l'AMAC que se l' han cobrat. Per quedar ells drets ens fotran a tots els altres.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.