directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 20:31 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Comunicació doble fletxa

El Govern modifica la Llei de la CCMA per evitar un 'bloqueig' en la substitució de Sàez

Ara per ara és necessària una majoria de dos terços, cosa que fa necessari el suport de CiU

Comentaris 28  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

El Govern ha aprovat aquest dimarts un decret de modificació de l'article 7 de la Llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per permetre que l'elecció d'un membre del Consell de Govern d'aquest organisme pugui ser escollit per majoria absoluta si un d'aquests ha renunciat enmig del seu mandat. D'aquesta manera, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, creu que es podrà evitar una situació de 'bloqueig' en l'elecció del substitut del fins ara president de la CCMA, Albert Sàez. El tripartit ha proposat el nom d'Enric Marín, que CiU no accepta, i per tant no s'arriba a la majoria de dos terços. El canvi permetrà una segona votació per majoria absoluta.

Comparteix
   


Etiquetes
La renúncia de Sàez obliga a l'elecció d'un substitut que ocupi el seu lloc al Consell de Govern de la CCMA fins que acabi el mandat de sis anys. Fins aquest decret, aquesta elecció s'havia de fer al Ple del Parlament per una majoria de dos terços, de manera que eren necessaris els vots de CiU i el tripartit. Ara, amb el decret aprovat pel Govern, es modifica la llei perquè, només en casos de substitució arran d'una renúncia –no en el cas que el mandat hagi acabat-, el nou membre pugui ser escollit per majoria absoluta.

El decret preveu que, en el cas que en una primera votació al Parlament no s'obtingués una majoria de dos terços a la cambra catalana, el membre substitut pugui ser elegit per majoria absoluta en una segona votació en la mateixa sessió plenària. També es preveu aquesta segona votació, també per majoria absoluta, per a l'elecció del president de la CCMA entre els dotze membre del Consell de Govern, en cas que no s'arribi als dos terços en una primera votació. El decret entrarà en vigor un cop s'hagi publicat al DOGC, tot i que el Parlament l'haurà de validar, previsiblement en el proper Ple, previst per al 14 d'abril.

Amb aquest decret, el Govern ha buscat una sortida per garantir la substitució de Sàez sense necessitar el suport de CiU, però sempre mantenint la majoria de dos terços en les renovacions regulars dels membres del Consell de Govern, un cop hagin acabat el mandat. D'aquesta manera, no es rebaixa el quòrum necessari per escollir els membres d'aquest organisme un cop el mandat hagi finit i el tripartit evita que, en un futur, una altra majoria parlamentària pugui designar aquests dotze membres per majoria absoluta.

Des de la renúncia de Sàez -que s'incorpora a l'equip directiu de El Periódico de Catalunya-, el vicepresident Roger Loppacher –proposat per CiU- ha assumit de forma provisional les funcions de president, però Tresserras creu que aquesta no és 'una solució prou sòlida' per garantir que la CCMA pugui 'fer front als reptes' que té davant.

Espera que no s'hagi d'aplicar

Segons el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, l'objectiu és evitar que hi hagi un 'bloqueig' en l'elecció del substitut de Sàez, tot i que Tresserras també ha volgut deixar clar que espera que aquesta mesura serveixi per poder arribar a un consens. La setmana passada, els grups que donen suport al Govern van proposar el nom d'Enric Marín -a instàncies d'ERC-, proposta rebutjada per CiU.

'La responsabilitat del Govern era garantir que no hi hagi cap risc que la CCMA pugui ser objecte d'un joc de forces polític que pogués bloquejar el mecanisme de presa de decisions', ha dit Tresserras, justificant així una modificació 'quirúrgica', 'puntual' i que 'no posa en qüestió el principi de buscar el màxim consens'. De fet, Tresserras ha dit esperar que no s'hagi d'aplicar aquesta clàusula legal, que aquesta 'faciliti el consens' i que 'els grups parlamentaris es puguin posar d'acord'.

Tresserras ha remarcat la necessitat que el relleu de Sàez es faci amb rapidesa i que no es produeixi una situació de 'bloqueig' sobretot per alguns temes que estan sobre la taula, com ara l'aplicació del nou conveni col·lectiu pactat amb els treballadors, l'elaboració del contracte-programa o completar l'oferta de canals per a la TDT. Davant d'aquests temes, Tresserras ha dit que 'el funcionament amb plena normalitat és exigible i convé que el Consell de Govern estigui complet'.

El conseller ha recordat que l'esperit de la llei, amb la majoria de dos terços per als seus membres, 'només va estar en risc en un moment', quan 'va costar gairebé 2 o 3 mesos aplicar les previsions de la llei' i escollir els dotze membres. Ara, ha remarcat que la clàusula de dues terceres parts 'continua vigent', però que no pot ser que la situació sigui la mateixa 'cada vegada que algú renunciï o es posi malalt'. Així, 'si no hi ha acord, queda visible, però es tira endavant per majoria absoluta'. 'No pot ser que els dos terços acabin sent la coartada perquè algú pugui especular amb el que passi a la CCMA', ha reblat, 'no pot ser l'escenari on es dirimeixin batalles de poder'.

'Perfils similars'

Sobre el nom d'Enric Marín proposat pel tripartit com a substitut de Sàez, el conseller de Cultura ha dit que tots dos tenen un 'perfil semblant', ja que tenen 'perfils acadèmics, perfils amb una dimensió professional' i en els dos casos han exercit 'puntualment' funcions de govern. Però ha remarcat que 'no són polítics de carrera', sinó 'gent coneguda per la seva reputació en el camp dels mitjans de comunicació'.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#28
ondiatu fletxa Barcelona
31 de març de 2010, 12.59 h

"La responsabilitat del Govern era garantir que no hi hagi cap risc que la CCMA pugui ser objecte d'un joc de forces polític que pogués bloquejar el mecanisme de presa de decisions', ha dit Tresserras, justificant així una modificació 'quirúrgica', 'puntual' i que 'no posa en qüestió el principi de buscar el màxim consens'. De fet, Tresserras ha dit esperar que no s'hagi d'aplicar aquesta clàusula legal, que aquesta 'faciliti el consens' i que 'els grups parlamentaris es puguin posar d'... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Toni fletxa Barcelona
30 de març de 2010, 23.28 h

Més sectari que el Villatoro o l´Oliver segur que no serà el Marin.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Francesc fletxa Barcelona
30 de març de 2010, 20.41 h

Gràcies David. Per si a algú li quedava dubta que Enric Marín és un ex-membre del govern d'ERC. Això per sí sols el fa incompatible amb presidir la Corporació. És com si el PSC poses al Jordi Mercader o CIU al Marc Puig. Dic noms de ex-directors generals de l'àmbit de la comunicació. Cal dir la veritat en aquest tema perquè és molt greu passar-se pel folre una llei catalana que vol garantir la pluralitat i el consens. Hi ha molts independents que farien el sacrifici de fer-se càrrec... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25

Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
30 de març de 2010, 20.32 h

No entenc pas a la cupula de CIU (ex-CDC) ja que el senyor enric marin és un professional del sector dels mitjans de comunicació de gran vàlua a banda de ser un patriota català de pedra picada i favorable a la independència dels Països Catalans. La directora de TV·3 sra Terribas i Enric Marin estic segur que faran un bon equip professional. Uns mitjans de comunicació catalans, independents i plurals. Tant de bo CIU (ex-CDC i ex-UDC) reconsiderin la seva negativa posició i deixin de munt... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
30 de març de 2010, 20.31 h

La Guardia Urbana ha tramitat 2.500 denúncies només en tres mesos per orinar als carrers de Barcelona? Alguns simpatitzant de CIU orina al carrer o només veniu a orinar a directe.cat?


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Albert fletxa BCN
30 de març de 2010, 20.29 h

aquest decret, a part de ser una tupinada no pot ser aplicable per substituir el sr.Saez. el principi jurídic de retroactivitat ho impedeix, és a dir, solament seria possible substituir els membres de la CCMA per aquest nou mètode els que haguessin dimitit desprès de l'entrada en vigor del decret, no abans. Realment és molt cutre.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
ERC=DICTADORS fletxa Catalunya
30 de març de 2010, 20.26 h

Digueu el que digueu, modificar una llei per evita els 2 terços necessaris per reflectir el consens que es necessita a la Corpo és un mètode dictatorial. Ni a Madrid s'han atrevit els PSOE ni el PP per renovar institucions tant o més importants. No s'ha volgut presentar cap altre candidat. Heu dit o aquest o aquest. El Marin port ser bon professor -jo ho dubto perquè tinc companys que no en parlen gairebé- però és un home de partit gens independent i ja ha format part del govern que es b... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
30 de març de 2010, 20.23 h

descansi en pau ciu, pels segles dels segles Amen


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
RIP per ERC fletxa Terra gastada
30 de març de 2010, 20.15 h

Els indepes de segona gasten el lèxic adequat a la seva ment. Els traeix la seva traïduria i com a Judes -ara que es Setmana Santa- us suïcidareu políticament penjant-vos de l'arbre socialista, dictador i español.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.