directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 15:46 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Menys control a les fundacions malgrat les darreres sospites de corrupció

CiU i PPC aproven canviar la regulació de les fundacions i la resta de grups creuen que facilita casos de corrupció. La nova norma rebaixa la dotació inicial necessària i varia els criteris i mètodes de control

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

El Parlament ha aprovat la simplificació dels tràmits a les fundacions. El projecte ha tirat endavant només amb els vots de CiU, PPC i el diputat Joan Laporta, que han justificat la necessitat d'establir aquests nous criteris per afavorir la creació de fundacions. La resta de grups, però, veuen en el la nova llei un 'perill' i diuen que amb les modificacions aprovades és 'més fàcil' encara que casos com el del Palau de la Música, la Fundació Intervida, la Fundació de l'Hospital Sant Pau o el que podria implicar a la Fundació CatDem es donin. És per això que PSC, ICV-EUiA, ERC, SI i C's han votat en contra denunciant la reducció de controls a les fundacions.

Comparteix
   

Amb diversos presumptes casos de corrupció de fons, com els del Palau de la Música o la fundació CatDem lligada a CDC, CiU i PP han donat llum verda a una proposta que simplifica els tràmits per les fundacions en redueix en gran mesura els seus controls. 

El projecte de llei s'ha presentat com una manera de simplificar administrativament els requisits per afavorir la constitució de fundacions, cercar l'eficiència, l'agilitat i l'autonomia de gestió d'aquestes entitats i fomentar-les, ja que es considera que són un actor destacat per resoldre desequilibris i reptes generats per la crisi econòmica. Entre les modificacions que introdueix, hi ha la polèmica rebaixa de la dotació inicial mínima que cal per constituir una fundació, que passa dels 60.000 euros actuals a 30.000, i se'n permet un desemborsament progressiu en un termini de cinc anys, i no de quatre com fins ara. A més, ara es podrà partir d'un mínim del 25 per cent del capital requerit, i no del 50 per cent com marcava fins ara la llei. 

El text aprovat suprimeix la incompatibilitat entre el càrrec de patró i el fet de tenir-hi una relació laboral retribuïda, sempre que se'n determinin clarament les tasques i aquestes siguin diferents de les de patró. En alguns casos caldrà, però, un informe validat per tècnics independents per justificar la contractació. El projecte de llei aprovat també amplia els supòsits on serà necessària una auditoria externa de la fundació segons la quantitat de finançament públic que hagi rebut i autoritza la declaració responsable en comptes del règim d'autoritzacions per a vendes de patrimoni o gravamen de béns, entre altres casos.

Aquestes modificacions són vistes com necessàries i positives per CiU i PPC, però la resta de grups han vist el text de manera molt diferent. Socialistes, republicans, ecosocialistes, independentistes i Ciutadans han vist en la nova norma una excessiva deixadesa en els controls a les fundacions i coincideixen a destacar el "perill" que això suposa, sobretot després d'haver vist com afloraven darrerament casos de presumptes pràctiques irregulars produïdes a partir de fundacions privades. 

La diputada del PSC Agnés Pardell ha criticat que la reducció de les quantitats inicials de diners requerits per constituir les entitats "pot suposar una atomització de fundacions i que no puguin fer front a les seves finalitats". "És això el que volem? Fundacions inviables?", s'ha preguntat. La socialista, a més, s'ha lamentat de l'actitud de CiU i PPC en el procés de tramitació de la llei. "El Govern, amb el seu projecte, volia fer una autèntica contrareforma legislativa, anar enrere en la llei de l'anterior Govern. No és una reforma tècnica, és política, de canvi de model de constitució de les fundacions", ha criticat. Pardell, a més, ha alertat de la possibilitat de que la rebaixa d'alguns controls pugui facilitar l'aparició de nous casos de corrupció. "Les ovelles negres en el món fundacional són minoritàries, però poden fer molt de mal i és necessari el control i la garantia". 

D'això mateix s'ha queixat el diputat d'ICV-EUiA Salvador Milà, que ha assegurat que al seu grup no li agrada el projecte de llei "per excessiu, perquè ha trencat consensos, per precipitat, per ser políticament incorrecte i per sospitós", sobretot tenint en compte "el tema que estem vivint amb les fundacions". L'ecosocialista ha denunciat la "reducció dels controls a l'activitat de les fundacions" impulsada per CiU i PPC. I això, per ICV-EUiA posa en safata la viabilitat de pràctiques irregulars. Així, citant explícitament casos com el del Palau de la Música i la presumpta vinculació amb la fundació CatDem propera a CDC, Milà ha recordat que pels ciutadans "serà inevitable llegir la modificació d'aquesta llei" amb una relació directa amb aquests casos. 

Des d'ERC, el diputat Pere Aragonès ha estat encara més explícit. "Casos com els que s'ha produït, ara és més fàcil que es produeixin", ha denunciat citant, de nou, episodis com el del Palau de la Música, l'hospital de Sant Pau, Intervida o la fundació CatDem. "La manca de seguretat jurídica, permetre l'autocontractació de patrons, les fundacions amb finalitat a la pràctica merament instrumental, que es venguin i traspassin patrimonis a patrons, tot ha passat en els casos que hem conegut i ara podrà tornar a passar més fàcilment", ha dit. 

Alfons López Tena, diputat de Solidaritat, ha estat el més breu, però contundent. "Vam donar confiança a la tramitació del projecte de llei pensant que corregiria els excessos intervencionistes de l'anterior norma. Però veiem que ens vam precipitar, perquè anem a l'extrem contrari. La facilitat de convertir una fundació en pantalles, rentadores de diner negre i casos de corrupció és més fàcil", ha sentenciat en una intervenció concisa on també ha denunciat la "manca de consens" en una modificació del codi civil. 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Débora fletxa Sentmenat
14 de juny de 2012, 10.04 h

El PP i la seva franquícia catalana, representada a Madrid pel Sr Duran Lleida, van acordar ahir que no es presentaran uns recursos ja anunciats:
http://regnebananer.blogspot.com/2012/06/el-pp-i-la-seva-franquicia-catalunya.html
.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
joan fletxa tarragona
13 de juny de 2012, 23.27 h

No,no.No és CyU.Es el sistema polític el repugnant,perqué quan els lliguis per allí et marxaran per allà.Creiem que tenim democràcia i que ja està bé així,però no.Tenim lo més bàsic,podem votar cada 4 anys.Però ens falten coses que a Europa ja funcionen fa molts anys i també tenen que afinar perqué això no s´caba mai.Però nosaltres encara estem al nº1 i hi estem ja fa més de 30 anys


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Joan fletxa Mataró
13 de juny de 2012, 21.17 h

no calen menys controls sinó menys és a dir eliminar que puguin desgravar i que siguin com una SA més i per tant que no s'usin per blanquejar diners.

jo senzillament eliminaria les desgravacions en tot, l'estat ha de fotre el nas amb que es gasta els diners la gent, uns impostos més simplificats cobra x de tals ingresos pagues y sense desgravar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
13 de juny de 2012, 20.43 h

PER CONTROLAR LES POBRES PUTES SI QUE SON BONS.....


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
13 de juny de 2012, 20.17 h

CIU un altre cop ajudant a escampar la corrupció per Catalunya. De veritat, quin partit més repugnant. En fi, d'alguna manera s'han d'omplir les butxaques.
I en Laporta? Ja et val, nano.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Francesc fletxa Catalunya, la meva estimada terra
13 de juny de 2012, 19.40 h

CATALUNYA TE UN CANCER:

CONVERGENCIA I UNIO


INDEPENDENCIA


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.