directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 06:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Josep Massot insta administracions i societat civil a defensar amb "intel·ligència i tenacitat" la llengua i la cultura

"Les Illes Balears i el País Valencià passen per moments especialment difícils, i em solidaritzo un cop més amb tots els intents d'aconseguir que el govern del president Bauzà faci marxa enrere en les mesures clarament lesives contra la nostra llengua",

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- Òmnium Cultural ha lliurat aquest vespre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes a l'historiador, filòleg i editor Josep Massot, que en el seu discurs ha instat administracions i societat civil a defensar amb "intel·ligència i tenacitat" la llengua i la cultura catalanes. A més, ha apel·lat la necessitat de "rendibilitzar els escassos recursos" evitant muntar "foc d'encenalls" o perdre's en "clavegueres inqualificables". "Cal que tots entenguem, reivindiquem i visquem des de la normalitat que una llengua és també un espai cultural", ha dit la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals. L'acte de lliurament al Palau de la Música ha tingut l'actuació especial de l'Escolania de Montserrat.


Comparteix
   

Durant el seu discurs en l'acte de lliurament del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, el guardonat Josep Massot i Muntaner (Palma, 1941) ha agraït el reconeixement al jurat i a tota la gent que l'ha acompanyat al llarg de la trajectòria, però també ha aprofitat l'ocasió per expressar la seva preocupació envers la situació de la llengua i la cultura catalanes.

"Les Illes Balears i el País Valencià passen per moments especialment difícils, i em solidaritzo un cop més amb tots els intents d'aconseguir que el govern del president Bauzà faci marxa enrere en les mesures clarament lesives contra la nostra llengua", ha assegurat el pare Massot.

Així, el premiat ha instat les administracions i la societat civil a defensar amb "intel·ligència i tenacitat els guanys d'aquestes darreres dècades", ja que si no, hi ha el perill "que la infraestructura cultural es desfaci com una mitja i que retrocedim fins a uns extrems dels quals potser no podríem recuperar-nos mai més". L'editor i filòleg ha advertit que Catalunya no és una excepció i que, com a la resta de territoris dels Països Catalans, cal "rendibilitzar els escassos recursos de què disposem" per mantenir viva la llengua catalana.

Per la seva part, la presidenta d'Òmnium Cultural Muriel Casals ha lloat la trajectòria de Josep Massot i ha tingut un record especial per a Josep Termes, Antoni Cayrol i Teresa Pàmies, premiats anteriorment i morts aquest darrer any. Durant el seu discurs, la presidenta també ha insistit en la necessitat de reivindicar la llengua i la cultura catalanes íntegrament arreu del territori.

La presidenta d'Òmnium ha instat els catalans a mantenir viu el compromís mostrat amb la llengua catalana en els darrers anys i ha recordat les múltiples agressions que pateix la nostra llengua arreu del territori, especialment al País Valencià i a les Illes Balears. Una llengua i una cultura, segons Casals, que "cal reivindicar d'una punta a l'altra del nostre llarg país" i cal entendre que "una llengua és també un espai cultural" per no cometre un "suïcidi lingüístic i cultural".

L'acte de lliurament, que s'ha celebrat al Palau de la Música, ha tingut moments per als elements audiovisuals que contextualitzen un guardó que es va crear l'any 1969 i que ha estat atorgat a alguns dels noms claus de la llengua i cultura catalanes del segle XX i principis del segle XXI. Hi han assistit el president de la Generalitat, Artur Mas, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i la directora general de cultura del Govern Balear, Isabel Cerdá.

Una vida dedicada a la història, la cultura i la llengua

Com a historiador, Josep Massot i Muntaner (Palma, 1941) ha publicat nombrosos estudis dedicats a historiar l'estat de la cultura i de la llengua catalana a les Illes Balears, especialment durant els anys de la República, de la Guerra Civil i de la postguerra, ha analitzat i divulgat la vida d'algunes de les seves personalitats més rellevants, ha estudiat alguns aspectes de la història recent de l'església catalana -especialment de Montserrat, d'on és monjo- i ha valorat l'actitud de la societat mallorquina respecte de la seva llengua i cultura.

En la vessant d'editor i promotor cultural, Massot està al capdavant des de fa 40 anys l'editorial Publicacions de l'Abadia de Montserrat, dirigeix la revista 'Serra d'Or' i ha fundat la Societat Catalana de Llengua i Literatura de l'Institut d'Estudis Catalans i la revista 'Randa', entre d'altres.

Massot ha estat el guardonat d'enguany amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2012, que atorga Òmnium Cultural a proposta de la seva junta Consultiva l'any 1969. El guardó s'atorga "a una persona que per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
16 de juny de 2012, 00.24 h

#5 No m'estranya que t'avorreixis. És la constatació de que estàs fora de lloc. D'això aquí en diem pixar fora de test. Però com que ja veig que tens una discapacitat psíquica (que aquí no resoldràs), potser ja t'agrada la perversió de transitar per un terreny que no t'és favorable. Ja ho va dir Einstein que hi ha dos coses infinites:Una és l'Univers, l'altra parla de tu. La diferència entre tu i jo és que a tu t'agrada que et fotin canya i a mi no. Francament, procuraré no adre... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
14 de juny de 2012, 22.11 h

#4 Jo ho he llegit pero es boring !!!!!!!!!!!!!!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Josep Albert Sigfrid fletxa Sant Cugat del vallès.
14 de juny de 2012, 11.52 h

Observo amb preocupació que els articles o noticies sobre llengua o cultura específicament són poc comentades en aquest Direct.cat per part dels lectors.Què està passant? Igualment succeeïx quan es tract< d'un article d'una certa complexitat i profunditat.Semblantment quan alguna opinió dels lectors ocupa més de tres o quatre linies o quan l'argumentació, per mor de la dificultat del tema, utilitza un llenguatge eliptic, es poc puntuat , prova de que no és llegit.
Preocupant la situac... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat (CATALUNYA)
14 de juny de 2012, 08.07 h

Si fóssim un estat o bé estiguéssim governats per polítics que estimessin Catalunya, no faria cap falta aquesta defensa. Ara per ara ens hem de defensar de qui ens governa.

Visca la llibertat!
Visca Catalunya estat!


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Vídeo fletxa Catalunya
14 de juny de 2012, 00.41 h

Algú pot penjar al youtube l'entrega del premi?? sobretot quan tot el Palau ha cridat IN-INDE-INDEPENDENCIA, JA !!!
Cal començar a recopil.lar aquests successos com fa uns dies al Palau St. Jordi amb l'actuació de la Sílvia Pérez, Lluís Llach i Guardiola on tot el St. Jordi va cridar Independència.. avui aquí.... la conscienciació ciudadana està emergent i s'acosta la fita més important de Catalunya en el últims 400 anys.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Laia fletxa Lleida
13 de juny de 2012, 23.45 h

Enhorabona, per la seva tasca i el compromís per aquest país.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.