directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 05:51 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

En què parlen a Vall-de-roures?

La franja defensa el català davant dels atacs del PP, mentre Plataforma per la Lengua alerta del fet que el català no sigui oficial a l’Aragó podria ser inconstitucional

Comentaris 28  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 14 vots )
carregant Carregant

Nova endanada del PP contra la llengua i la cultura catalana . Ara toca el rebre a la Franja, que és el territori dels Països Catalans on el coneixement oral del català és el més universalitzat; el saben parlar 42.000 persones, el 88,8% de la població adulta. El 2009 es va aprovar la llei de llengües d’Aragó, que el nou govern del PP vol tombar i deixar sense nom la llengua catalana a la nova llei de llengües. En defensa de la llengua, l'Institut d'Estudis del Baix Cinca, l'Associació Cultural del Matarranya i el Centre d'Estudis Ribagorçans, associacions culturals històriques de la Franja de Ponent aplegades en la Iniciativa Cultural de la Franja, han exigit que es reconeguin les llengües catalana i aragonesa a l'avantprojecte de llei d'ús, protecció i promoció de les llengües pròpies d'Aragó, i Plataforma per la Llengua alerta de la inconstitucionalitat de la mesura del Govern d'Aragó 



Comparteix
   


Etiquetes

Les llengües són riquesa i cultura, o només les que els interessen?

 Les associacions de la Franja de Ponent demanen que el català i l'aragonès formin part activa de l'ensenyament i que es facin campanyes actives d'informació i conscienciació de la població. Les entitats recorden que hi ha unanimitat en la comunitat científica a reconèixer el parlar de la Franja de Ponent com a llengua catalana i per tant rebutja "qualsevol denominació estranya i que no segueix la tradició científica". 

A més, alerten que el patrimoni "es manté amb una fragilitat excessiva" i que "des de principis de la dècada passada ja mostra els primers símptomes de substitució lingüística en les àrees més poblades, convertint-se el castellà en llengua d'intercomunicació entre catalanoparlants en importants capes de població jove".

Per tant, asseguren que la pervivència depèn "del reconeixement de la llengua per part de les institucions" i especialment del fet que "l'ensenyament obligatori asseguri la plena competència lingüística del català i el castellà dels alumnes".

"Només una política decidida per l'alfabetització en català i en castellà de la població escolar pot salvar la fragilitat amb què es conserva viu aquest patrimoni cultural en l'actualitat", sentencien.

Plataforma per la Llengua alerta de la inconstitucionalitat de la mesura del Govern d'Aragó

La Plataforma per la Llengua ha denunciat
el poc reconeixement actual del català a l’Aragó, que incompleix la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries signada per Espanya. La constitució espanyola a l’article 3.2 esmenta clarament que les altres llengües espanyoles (més enllà del castellà) seran també oficials en les respectives comunitats autònomes d’acord amb els seus estatuts Amb aquest avantprojecte de llei l’oficialitat encara resta més lluny. La Plataforma per la Llengua, “reclama el reconeixement plenament oficial de la llengua catalana a l’Aragó i sobretot la normalització a l’ensenyament, la presència en la toponímia oficial, els drets d’usos per part dels ciutadans i la plena presència en el paisatge lingüístic”.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#28
Robert fletxa castelldefels
26 de juny de 2012, 21.13 h

#25 Amic Galan (encara que no ens coneixem, permet-me que m'adreçi a tu així), des del principat, estem orgullosos de vosaltres que us estimeu la llengua i la terra. Per cert, el Matarranya és una comarca preciosa, he estat a Vallderoures diversos cops. Si us plau, continueu així car, haurem d'estar units per resistir els envats d'aquests neo-feixistes, i units no podran amb nosaltres ¡una abraçada!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Puig fletxa Lleida
21 de juny de 2012, 19.01 h

#14 Tu no deus tenir estudis i deus de ser un subnormal ...... oi?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Joaquim fletxa Nonasp
21 de juny de 2012, 16.51 h

Trobo que en esta llei de llengües s'hi han deixat la que parla la majoria de gent d'este territori, lo aragones central o aragonesico, parlat des de Bujaraloz, i Casp passant per la seva capital Saragossa i que lo parlen fins a Calatayud i Alagón , a partir d'alli ja parlen lo aragónes occidental també dit navarrico, cal exigir que esta llei de llengües també lo tingui en compte i legislen sobre esta peculiar llengua derivada de lo aragones autentic que parlen a les valls del pirineu p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Galan fletxa Vallderroures
21 de juny de 2012, 00.14 h

#1 No se hon as estat pero fixat per hon viatges jo soc de Vallderroures i si alguna cosa no es parla es lo castella sudafrica del nort, posa millor les orelles, ves al casino, o a cal l'angeleta, Llibreria Serret, Casa Giner, Forn Calduc, Bar de la plaça, la Bodegueta, al Faxe, a Falgas, a la pastiseria del Elias, etc, etc, no facis que el subconcient t'enganyi. AMB CATALA pesi a qui pesi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Galan fletxa Vallderroures
21 de juny de 2012, 00.04 h

#14 La mentira dita moltes vagades continua sent mentira, convido a tot hom a viatjar a queretes, arenlls de lledo, lledo, vallderroures, la,fresneda, rafels, la portellada, beceit, monroig, i mes a que comprovin que on mes catala es parla de tots els ppcc es a la franja sobre tot a la matarranya on numerosos grups de joves com los draps, utilitcen el catala amb tota normalitat i orgull, malgrat els atacs constants, neu a pasta amb les ovelles i dexeinos tranquils , que fins i tot el carlins de... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Galan fletxa Vallderroures
20 de juny de 2012, 23.52 h

#3 Es l'amic Octavi de la llibreria Serret un impulsor de la cultura catalana en plena zona complicadca per l'influencia dels blaveros valencians que financien tot el que sigui lluitarncontra contra el catala aamb el suport dels falangistes infiltrats comodament al pp. Felicitatsi endevant octavi unsi que mereixes una freu de sant jodi, iniciem una campnaya per que li concedeixi. La franjanes fonamental per lamnostra cultura comu, ca momlts anys per festes a Vallderroures a mes de la Reina de l... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22

Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
20 de juny de 2012, 18.58 h

ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
SPAIN IS BANKIA fletxa La Llotja del Bernabeu
20 de juny de 2012, 18.15 h

#14 Com be diu el company Galan, des de l'Alta Ribagorça al Matarranya, el jovent parla el català, per dues raons: per que es la seva llengua i per que per estudiar a la universitat els es una avantatge. Si no abandonen el català poden anar a estudiar a Lleida, a Tarragona, a Barcelona i també a València o a les Balears.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Galan fletxa Vallderroures
20 de juny de 2012, 15.07 h

No tens ni idea, el jovesntots parlen en catala tan els,quintos com tots en general, no parlis del que no saps, si algu aguanta la nostre parla es precisament el joves, obre be les orelles.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.