directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 15:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Mor Emili Teixidor

Teixidor va consolidar la trajectòria amb la novel·la 'Pa negre', que va guanyar el Premi Nacional de Literatura

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

L'escriptor català Emili Teixidor ha mort aquest dimarts a Barcelona als 78 anys. L'escriptor va néixer a Roda de Ter (Osona) l'any 1933 on durant els seus primers anys de formació va coincidir amb el poeta Miquel Martí i Pol. Mestre de professió, va començar la seva producció literària al 1960 amb obres per a públic infantil i juvenil. L'any 1979 va escriure la seva primera obra per a adults, 'Sic trànsit Glòria Swanson', i va consolidar la trajectòria amb la novel·la 'Pa negre' (2003), que va guanyar el Premi Nacional de Literatura, i 'Laura Sants' (2006).

Comparteix
   

Emili Teixidor va néixer el 22 de desembre del 1933 a Roda de Ter, Osona. Escriptor, pedagog i periodista, en els inicis va escriure principalment narrativa infantil i juvenil, amb una trentena de llibres publicats, però destaca també la seva literatura per a adults, especialment la dels últims anys, amb èxits com 'Pa negre' (2003).

Va començar el camí literari paral·lelament a la docència, amb títols que han esdevingut clàssics juvenils, com ara 'Les rates malaltes' (1967), premi Joaquim Ruyra, 'Dídac, Berta i la màquina de lligar boira' (1969) i 'L'ocell de foc' (1969), sovint ambientades a la plana de Vic de la seva infància. A la vegada, va col·laborar en algunes revistes com 'Cavall Fort' o 'Oriflama', dirigides al públic infantil i juvenil. 

Entre la seva obra per a adults destaca el recull de narrativa 'Sic trànsit Glòria Swanson' (1979), amb el que va obtenir el premi Crítica Serra d'Or, i les novel·les 'Retrat d'un assassí d'ocells' (1988) i 'El llibre de les mosques' (2000), que va guanyar el premi Sant Jordi de novel·la. 

La més aclamada de totes, però, va ser 'Pa negre' (2003), guanyadora dels premis Joan Crexells, Lletra d'Or, Premi Nacional de Literatura i Maria Àngels Anglada. A més, 'Pa negre' ha estat portada al cinema pel director Agustí Villaronga el 2010. Després de l'èxit d'aquesta, Teixidor va continuar la seva producció amb 'Laura Sants' (2006), i 'Els convidats' (2010). A més dels guardons literaris, al 1992 Emili Teixidor fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi, concedida per la Generalitat. 

A part de la seva obra literària, Emili Teixidor ha escrit guions per a la ràdio i la televisió, articles periodístics i reculls d'articles de les seves intervencions radiofòniques, com 'En veu alta: escrits per a la ràdio' (1998). La seva faceta periodística el va portar a dirigir i presentar el programa sobre llibres 'Mil Paraules' a TV3. Teixidor té obra traduïda al castellà, al francès, a l'italià i al portuguès.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Supè fletxa Barcelona
20 de juny de 2012, 18.11 h

Era un bon home. Un home sincer de fermes conviccions.Diuen que era un bon escriptor.Jo penso que era ,sobre tot , UN BON HOME
A l'estiu o per setmana santa ,coincidíem a buscar al diari al quiosc de Bascarà a primera hora .
Bon dia o Adéu Sr.Teixidor li deia ....
Un somriure als llavis i contestava , Bon dia o Adéu ..
Et recordaré....


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
mario fletxa barna
20 de juny de 2012, 09.49 h

El meu sincer condol per la pèrdua d'un HOMENOT (segons Pla) que representa en l'imaginari, l'unió del cos i l'ànima per sempre.

El seu tarannà afable que fèia entrar les idees a cop de paraula tan oral com escrita, deixa la seva emprempta inestimable en aquest

món que sembla esgarriat, com un remat d'ovelles sense pastor. Et trobarem a faltar pastoret, enamorat de la vida.

Una última besada pòstuma per escrit. BON CEL


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
20 de juny de 2012, 09.41 h

Adéu estimat Emili. Gent com tu il.lumineu aquesta foscor que ens volen imposar. A reveure.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.