directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 14:31 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El ministre de Cultura, de cultura, en té poca

Wert només té la impressió que el català i l’aragonès oriental són el mateix

Comentaris 19  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 12 vots )
carregant Carregant

Les declaracions del ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert en què ha afirmat que "té la impressió" que "l'aragonès oriental" i el català són "el mateix”, ha generat una llau de declaracions dels diputats catalans a Madrid. El primer en reaccionar ha estat el portaveu d’ERC, Alfred Bosch, que ha dit que “el que per a Wert és una impressió per a la gent que en sap és ciència i és una certesa" i ha afegit que ”si algú fes aquest joc amb el castellà el senyor Wert sortiria enfilant-se per les parets defensant la unitat del castellà a tots els hemisferis del planeta”.
 

Comparteix
   


Etiquetes
La diputada d'ICV Laia Ortiz, l'ha emplaçat a parlar amb els seus companys del PP d'Aragó "del despropòsit i les conseqüències" de la seva decisió. El coordinador dels diputats del PSC Francesc Vallès, ha criticat que Wert faci "broma" o es quedi amb "intuïcions" sobre quelcom que afecta "un país, un sentiment i una nació".
Alfred Bosch, a més, ha assegurat que la llengua no ha de ser "material susceptible de joc polític", i "Si realment creu que és ministre de Cultura i que això inclou defensar totes les llengües de l'Estat, hauria de sortir amb una defensa una mica més contundent que no pas una defensa impressionista respecte a la llengua catalana", ha dit. Per aquest motiu ha reclamat a Wert que es pronunciï "amb fermesa" d'acord "al que diu l'Acadèmia, la ciència i el sentit comú".

La diputada d'ICV Laia Ortiz ha demanat a Wert que "si té aquesta impressió només per haver anat a la Franja hauria d'anar més enllà". Segons Ortiz, com a ministre responsable d'Educació i de Cultura Wert "no només s'hauria de quedar amb la seva impressió, sinó investigar i parlar amb els seus col·legues del despropòsit i les seves conseqüències". "Un ministre el que hauria de fer és posar en valor la riquesa lingüística del país i no avalar que es persegueixi la llengua i la diversitat lingüística que hi ha a l'Estat", ha conclòs.

També des del Congrés, el coordinador dels diputats i senadors del PSC a Madrid, Francesc Vallès, ha apuntat que li sembla "un despropòsit" que el PP, per boca del seu ministre, "faci broma d'una cosa tan seriosa com la llengua". "No pot ser només una intuïció o no es pot fer broma sobre la llengua i el català quan són temes que afecten un país, un sentiment, una nació", ha dit Vallès. Segons el coordinador dels socialistes catalans a Madrid "que el PP jugui amb la llengua, amb la cultura, amb un país, una nació i un sentiment em sembla totalment reprovable però molt indicatiu de quina és la seva voluntat: utilitzar la llengua com a arma política per menystenir-la i agitar confrontacions territorials". "És una barbaritat indigna d'un ministre d'Educació", ha conclòs.

El portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, originari de la Franja, ha criticat la decisió del govern d'Aragó aquesta setmana mitjançant dues piulades al Twitter en què "lamenta" que el govern de l'Aragó no reconegui el català a la llei de Llengües. L'"ofensiva" dels governs del PP a les Illes, Aragó i València "per negar la unitat del català", afirma Duran, no va contra "criteris polítics", sinó contra "criteris científics".




COMENTARIS fletxa taronja

item
#19
Quim fletxa BCN
22 de juny de 2012, 18.43 h

Segons aquesta regla dels peperos (que tan ells com qui els vota) no gaudeixen de gaire inteligència, jo se parlar el català, la meva llengua materna i el argentí, mexicà, peruà, carbibenc, uruguaià, portoriquenc, nicaragüès, colombià.... no?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Puig fletxa Lleida
21 de juny de 2012, 19.20 h

Estem rodejats de politics incompetents i ignorants que ni tant sols coneixen la realitat cultural i llinguistica del país que volen governar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Jaume fletxa Barcelona
21 de juny de 2012, 17.37 h

Però què voleu esperar de un indocumentat i 'carahuevo' com el Wert que tot i ser ministre d'Educació, d'educació en té precisament molt poca i per no saber ni sap el número de Universitats que hi ha, ni quan paga l'alumne de matrícula, i té la barra de pujar les taxes i baixar el nombre de beques. L'únic que fa bé és fer aquesta rialleta mofeta.

D'on l'han tret aquest paio? Deu ser de Bankia també.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
manel fletxa Barcelona
21 de juny de 2012, 12.56 h

#13 Expert en havaneres: ell Català de la cançó és un barco, no un idioma.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
miquel àngel fletxa barcelona
21 de juny de 2012, 12.43 h

I els de Convergència no són capaços de plantar cara als del PP, no fos cas que lapoltrona els trontollés. Qui té el culllogat, no seu quan vol? Oi que no, senyors Duran, Mas, Pujol e tutti quanti? Quina colla!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
NOVAABC fletxa IGUALADA
21 de juny de 2012, 12.42 h

#7 si te aburres, para que entras??? Para aportaciones como estas lo mejor es que no estorbes!, claro que mientras estabas despierto tampoco hacias ninguna aportacion constructiva...


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Rauric fletxa La Guingueta
21 de juny de 2012, 11.11 h

Quan l'Aragonés Oriental es feia a la marrrrrrr.....els nois de Calella feien un cremat..........., el ministre no deu saber havaneres.....pobre noi....., per cert, ara m'en adono que aquest diari es escrit en Aragonès Oriental.


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
tonet fletxa alecant
21 de juny de 2012, 10.37 h

#7 al de getafe .....perdo gerronda


GILIPOLLAZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
CLB fletxa Barcelona
21 de juny de 2012, 10.14 h

–“1. 3. ...especial respeto y protección... de las modalidades lingüísticas de Espanya”. Que molts ens hi dallonses en la seva constitució és un fet però, si també s’hi dallonses ells, n’hi ha per dallonses no sola en la seva constitució sinó també sobre aquest senyor Wert i sobre tots ells mateixos. Espanya que s’apanyi! Visca l’Estat català!


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
21 de juny de 2012, 09.22 h

Ser del PP i a la vegada tenir cultura i/o ser encara que només sigui un xic, intel·ligent, és absolutament impossible. Només pot donar-se un cas per cada milió.


Valora aquest comentari:   votar positiu 32   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.