directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 21:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Europa ens tomba la llei del cinema per burros!

Cedir privilegis al castellà ha motivat que la Comissió Europea consideri la llei catalana del cinema discriminatòria i demani posar-hi fi

Comentaris 50  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

Malgrat que el Tribunal de Justícia de la UE ha reconegut que les polítiques dels estats que pretenen promocionar la llengua són legals, ha demanat a Espanya que posi fi a la llei del cinema catalana perquè la norma és discriminatòria. Segons un comunicat, la Comissió Europea considera que la llei catalana del cinema és incompatible amb les normes de la UE sobre la lliure circulació de serveis, perquè aquesta llei obliga a assolir un 50% de distribució de pel·lícules en català a Catalunya -incloses les versions originals, doblades o subtitulades-, a excepció de les pel·lícules espanyoles, la qual cosa dificulta la distribució de pel·lícules no espanyoles.
Se sancionarà a Espanya

Atès que Brussel·les no reconeix com a interlocutor un govern que no sigui el d’un estat, el procés sancionador s’obrirà directament a Madrid, no a la Generalitat de Catalunya. Fa uns mesos, la Comissió Europea va advertir en una carta a Madrid que la llei impulsada per Parlament de Catalunya anava en contra de la normativa comunitària. El govern espanyol no en va fer cas i no va respondre a l’avís, probablement pensant que si la CE tombava la llei, això aniria en contra de Catalunya.

Com que no hi va haver cap resposta, Brussel·les ha agafat la directa i ha avisat al govern espanyol que si la llei no es modifica en el termini de dos mesos, es durà el cas als tribunals europeus.

La CE està en contra del privilegi del castellà

El que explica la Comissió Europea no és que no es puguin traduir o doblar pel·lícules en català. El motiu pel qual la CE ha tombat la llei catalana és pels excessius privilegis que ofereix al cinema espanyol en llengua castellana.

El que estableix exactament la llei del cinema és que cal arribar fins a un 50% de pel·lícules europees doblades o subtitulades al català. El problema rau en el fet que aquesta llei deixa exempta de traducció tota la producció espanyola. Per aquest motiu, la llei afavoreix el castellà però discrimina totes les produccions europees, que tindrien un cost suplementari per la traducció. Com que la llei dificulta la circulació d’obres europees en detriment de les espanyoles, contradiu la normativa cinematogràfica comunitària de lliure circulació de serveis.

“Malgrat que l'objectiu d'interès general que busca és totalment legítim, l'obligació en sí mateixa és incompatible amb el Dret europeu, ja que eximeix les pel·lícules espanyoles en versió original en castellà i és, per tant, discriminatòria”, explica el comunicat de la Comissió. 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#50
26 de juny de 2012, 16.31 h

TOT EN CATALÀ a Catalunya SER CATALÀ ES PARLAR EN CATALÀ , Volem que MESSI Respecti la nostra llengua Catalana que la parli que la aprengui com fa Andres Iniesta . .. VOLEM CINEMA EN CATALÀ No en Castallà no en Espanyol


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#49
Angel fletxa Castellbisbal
25 de juny de 2012, 19.07 h

Un altre merda que em d'agrair al Sr. Mas.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#48
23 de juny de 2012, 17.07 h

#46 Es curiós "pare", "professor" "psicòleg", ets un home que és fa dir Anna. Patètic.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#47
Som-hi fletxa Catalunya( ESPAÑA)
23 de juny de 2012, 13.29 h

#46 Como os duelen las verdades, oye. Esto lo comentas con tu familia? Jajaja me imagino que vuestras vidas deben de girar entorno a este tipo de cosas. Me sabe mal, no quería interferir en vuestras conversaciones familiares. Contra el estreñimiento, radical, per cagar com cal. Me encanta ver lo diferentes que sois de la mayoría de catalanes, nos hace sentienos mejores personas.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#46
Anna fletxa St. Pedor
23 de juny de 2012, 03.12 h

#44 Maco, a mi no em pots fer cap mal tu, ja hi pots estar ben segur. Si hi ha algú que ha entrat insultant a tort i dret ets tu, ara no vagis de víctima.
No tens capacitat d'enteniment i confons els conceptes i ni soc el teu pare (ni ganes) ni el teu professor (ni ganes tampoc) ni el teu psicòleg per aclarir-te les coses. Com tens tans amics independentistes, els hi podries demanar que t'ho expliquin, fins i tot els hi podries ensenyar tots aquests missatges, a veure que et diuen.
No pots ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#45
Anna fletxa St. Pedor
23 de juny de 2012, 02.43 h

Per aqui hi ha molt fatxa amb poca feina, poca personalitat I molta barra. Quina pooooor que ens feu!!!!!!!!!!
Sense les vostres paraules estariem perduts, tanoques. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#44
ja n'hi ha prou fletxa Cinemalàndia
22 de juny de 2012, 22.25 h

#40 Has quedat retractat, ésser totpoderós. No vals la pena. Continuaré comentant, dient veritats que fan mal a persones com tu, cegues per voluntat pròpia. Et sembla bé insultar tot un país mitjançant una xiulada al seu himne però jo sóc el pitjor del mon per dir que el doblatge al català és, en la meva humil opinió, una merda? Apa, arrivederci!! No dejes que cosas como estas te quiten el sueño, suerte. No soy rencoroso :). Tus insultos pasan totalmente inadvertidos a mis ojos. Gr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 17
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#43
22 de juny de 2012, 18.46 h

Qui ha escrit el titular és el més ruc.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
Candide fletxa Cataloniawatch
22 de juny de 2012, 18.31 h

#15 Quant te dec pel consell? En seriu, veig en les teves paraules el de sempre: incapacitat per assumir crítica. És molt íber això, els catalans no en teniu pas l'exclusiva.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 22
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
JA N'HI HA PROU fletxa CAT, EUROPA
22 de juny de 2012, 17.12 h

#38 Una darrera cosa, comparar xiular uns símbols imperialistes i opressius vers al meu poble amb el dret d'opinar (insultar) en un mitja de sensibilitat diferent a la teva ....nano, es la cirereta del pastis.
INDEPENDÈNCIA ||*||


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.