
ICV diu no a que els diners dels catalans paguin les primes de la selecció espanyola
La diputada Laia Ortiz considera "incomprensible" que en un moment de crisi els jugadors rebin 300.000 euros per cap i presenta una proposta al Congrés perquè els jugadors de la selecció espanyola no cobrin les primes de l'Eurocopa
Els catalans no només patim les conseqüències de l'espoli sinó que hem de suportar que una bona part dels diners vagin a pagar les primes per tot l'equip de la selecció espanyola si guanya l'Eurocopa. Per això, ICV ha registrat al Congrés dels Diputats una proposició no de Llei que reclama que els jugadors de la selecció espanyola no cobrin primes per guanyar l'Eurocopa. La diputada Laia Ortiz ha explicat que considera "incomprensible" que en un moment de crisi en què l'executiu espanyol retalla totes les partides, els jugadors de "la roja" s'embutxaquin 300.000 euros cadascun. Segons ICV, sumant tots els jugadors i l'staff tècnic, les primes podrien arribar a costar entre 8 i 10 milions d'euros. ICV també vol que es garanteixi que aquests diners tributen a l'Estat perquè "no pot ser que acabin tributant en altres països per fer evasió fiscal".
La proposició recorda que l'actual situació de crisi, amb la prima de risc en "una escalada constant" amb "retallades que estan afectant de manera irreversible a la majoria dels serveis públics del país" i amb "una situació de desocupació desbocada", resulta "inacceptable" que els jugadors de la selecció espanyola ingressin primes per la seva participació a l'Eurocopa.Segons Ortiz, "és incomprensible que mentre que ahir s'estaven retirant del finançament públic els medicaments més bàsics per a la ciutadania" els jugadors de futbol rebin aquestes quantitats de diners públics" i per tant el Congrés hauria de debatre sobre la necessitat de "renegociar" aquests pagaments i "replantejar-se si en un any com aquest es pagui més de 300.000 euros per jugador".
"Creiem que és obscè en aquest moment on tothom pateix les conseqüències de la crisi econòmica i hi ha necessitats socials estiguem parlant d'aquestes xifres astronòmiques en la retribució dels jugadors", ha dit.
Al text, ICV destaca que els jugadors de la Selecció ja són un "col·lectiu privilegiat amb sous desorbitats als seus clubs respectius" i per tant "sembla lògic que davant l'agreujament constant de la situació econòmica i de les finances públiques el govern intervingui per evitar el pagament injustificat" d'aquestes primes.
Control perquè tributin a l'Estat
A més, els ecosocialistes recorden que a l'última Eurocopa els jugadors ja van tributar a Àustria per aconseguir que només fos del 20% del total, en comptes del 43% que els tocaria pagar a l'Estat, i al Mundial de Sudàfrica van intentar acollir-se al Conveni de Doble Imposició per tributar al 21%. Si tributessin a l'Estat per les primes guanyades en aquesta Eurocopa, haurien de pagar el 52% dels ingressos.
Per tot plegat, i tenint en compte que la Reial Federació Espanyola de Futbol és una entitat d'utilitat pública amb pressupostos controlats pel Consell Superior d'Esports, la proposició no de llei reclama que es faci un "estricte control fiscal per garantir que el 100% de les primes rebudes pels components de la Selecció Espanyola tributen a l'Estat". "No pot ser que amb diners públics s'acabi tributant a altres països per fer evasió fiscal o reduir la tributació", ha dit Ortiz
El text també demana a l'executiu que "promogui un pacte entre la Federació Espanyola de Futbol i les associacions d'esportistes professionals per establir uns límits en l'àmbit de les primes i que es creï una comissió interministerial per analitzar les vies de finançament de les entitats esportives en relació a la Llei de mecenatge i garantir que el finançament públic de les entitats esportives va destinat exclusivament a la promoció de l'esport, com estableix el mandat constitucional,.