Els xinesos de Santa Coloma aprenen català
El CNL ofereix dos cursos de català per a xinesos amb un professor que també parla mandarí
El Consorci per a la Normalització Lingüística, a través del CNL L'Heura de Santa Coloma de Gramenet, organitza regularment cursos de català per a la població colomenca. Dels més de trenta cursos que s’estan duent a terme aquest trimestre, L’Heura ofereix la novetat d’uns cursos adreçats a persones de la comunitat xinesa.
En aquests moments a Santa Coloma de Gramenet hi ha més de 4.000 xinesos empadronats i les dificultats d’integració d’aquesta col·lectivitat es deuen en gran part al seu desconeixement del català i del castellà.El CNL L’Heura ha obert, per intentar millor la situació, dos cursos de català exclusivament per a xinesos, que han estat molt ben rebuts. Les aules s’han omplert, cosa que demostra el veritable interès dels xinesos per aprendre la nostra llengua.
La bona acollida dels cursos, però, ha estat possible gràcies a un treball previ de difusió, en el qual una mediadora que parla xinès ha visitat tant els comerços i restaurants xinesos del barri del Fondo com les escoles i instituts de Santa Coloma, on el nombre d’estudiants xinesos és significatiu. Un altre dels atractius que ofereix el curs és que l’imparteix una professora catalana que parla el mandarí. D’aquesta manera, l’aprenentatge els resulta bastant més accessible.
L’objectiu, doncs, és difondre el català a Santa Coloma entre aquesta comunitat i afavorir l’ús d’oportunitats a través del coneixement de la llengua. El perfil d’alumne xinès és un ciutadà que prové de la província de Zhejiang, no comprèn ni el català ni el castellà i en més del 50% dels casos es troba a l’atur. La resta són estudiants d’institut, treballadors del tèxtil, cambrers, botiguers, paletes o mestresses de casa. Un cop hagin obtingut certs coneixements de la llengua, la idea és que puguin continuar estudiant als cursos regulars que ofereix L’Heura per a la població en general.
El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 80 ajuntaments, 37 consells comarcals i la diputació de Girona. A través d'una xarxa de 22 centres de normalització lingüística estesa per tot el territori, amb més de 130 punts d'atenció i més de 400 professionals especialitzats, el Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.