directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 17:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Els partits independentistes d'Escòcia i Gal·les s'alien per reclamar més poders al govern britànic

Esperen que els resultats ajustats de les properes eleccions britàniques els donin 'l'oportunitat' de demanar a Londres més poders

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Un millor finançament per Escòcia i Gal·les a canvi de suport pel nou govern britànic. És una de les quatre reclamacions d'Alex Salmond i Ieuan Wyn Jones, líders de l'Scottish National Party i el Plaid Cymru, que esperen que els resultats ajustats de les properes eleccions britàniques els donin 'l'oportunitat' de demanar a Londres més poders per les nacions d'Escòcia i Gal·les. 'Com més poder exerceixin Escòcia i Gal·les enviant diputats de l'SNP i el Plaid Cymru a Westminster, més efectius podrem ser per guanyar concessions per les nostres nacions', ha assegurat en declaracions a l'ACN el primer ministre escocès, Alex Salmond. Els dos polítics independentistes han signat un acord de cooperació a Londres.
Ieuan Wyn Jones, alex salmond, snp, scottish national party, plaid cymru, gal·les, escòcia
Els líders del Plaid de Gal·les, Ieuan Wyn Jones, i de l'Scottish National Party, Alex Salmond, es donen la mà

Comparteix
   


Etiquetes
Sota el nom de '4 Wales, 4 Scotland', Salmond i Wyn Jones han presentant un acord que estableix quatre punts bàsics pels independentistes per donar suport a qualsevol nou executiu britànic. L'SNP i el Plaid exigiran un finançament més just, la protecció dels serveis locals, polítiques per fomentar una economia basada en les energies renovables i suport al creixement dels negocis.

'Amb l'opció cada vegada més factible de que hi hagi un parlament amb balanç de poders, creiem que unes eleccions que no donin a cap partit una majoria clara són el millor resultat possible per les nostres nacions', ha assegurat el líder gal·lès del Plaid, Ieuan Wyn Jones, durant la roda de premsa.

Tots dos líders han remarcat que en cap cas entraran en un govern de coalició amb laboristes o conservadors. Segons Salmond, incorporar-se al govern britànic seria 'completament erroni' i 'molt difícil' perquè els dos partits majoritaris del Regne Unit planegen retallades de pressupost 'més profundes i dures que les de Margaret Thatcher'. 'Trencar amb aquest consens entre laboristes i conservadors portarà molta gent cap a la nostra causa', ha afegit. Així doncs, Plaid i SNP negociaran tema per tema amb el govern abans de donar qualsevol vot positiu a Londres.

Autonomia fiscal i poder pel petroli

L'Scottish National Party exigirà la plena autonomia fiscal d'Escòcia a canvi del suport puntual a la legislació que proposi un nou govern britànic en minoria. 'Amb el funcionament actual, el govern britànic pot retallar i retalla els pressupostos d'Escòcia i Gal·les amb impunitat', ha criticat Alex Salmond. El polític ha advertit que Escòcia 'necessita autonomia fiscal' i que Gal·les demanarà 'un tracte més just' que la Barnett.

A nivell econòmic, Alex Salmond també s'ha referit al prop de 200 milions de lliures esterlines (uns 224 milions d'euros) en impostos derivats de l'extracció del petroli del Mar del Nord i que el govern britànic té dipositats en un compte corrent de Londres. Segons Salmond, aquests diners no es poden utilitzar perquè 'la posició actual del Tresor [britànic] és que descomptaran la mateixa quantitat de diners del pressupost escocès'. 'Tindríem 200 milions de lliures per invertir en energies renovables i 200 milions menys per invertir en salut i educació. Això és inacceptable', ha criticat. Salmond reclamarà poder utilitzar aquests diners per Escòcia sense cap contrapartida.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Angel fletxa Terrassa
1 d'abril de 2010, 16.24 h

Reflexionem tot sobre el país que volem!!!

http://reflexionemsobreelpaisquevolem.wordpress.com/


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Jordi-80 fletxa València
1 d'abril de 2010, 13.20 h

Supose que els reagrupats d'Escòcia i Gal·les els hauran dit traidors, pactistes i botiflers, per a major alegria de conservadors i laboristes britànics.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.