directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 13:31 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Angus Robertson (SNP): 'Si Escòcia vol esdevenir independent, pot fer-ho, som una democràcia i una nació normal'

Adverteix que si algun partit bloqueja la celebració del referèndum d'Escòcia estarà votant 'en contra de la democràcia'

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

'Escòcia és una nació i una nació ha de ser capaç de decidir el seu futur'. Són paraules del líder de l'Scottish National Party a Londres, Angus Robertson, en una entrevista a l'ACN. Robertson assegura que Anglaterra 'està molt relaxada' amb la possibilitat de que Escòcia esdevingui independent, ja que 'els anglesos són coneguts pel seu joc net' i coincideixen que, si Escòcia vol separar-se del Regne Unit, 'és obvi que pot'. 'Els demòcrates donen suport a que la gent prengui decisions per sí mateixa', defensa Robertson, que adverteix que si algun partit bloqueja la celebració del referèndum d'Escòcia estarà votant 'en contra de la democràcia'. Les eleccions britàniques són el nou repte de Robertson.
angus robertson, snp, scottish national party
El líder de l'SNP a Londres, l'independentista escocès Angus Robertson.

Comparteix
   


Etiquetes
Vostè lidera l'Scottish National Party (SNP) al parlament britànic de Westminster. Quin rol jugarà l'SNP a les properes eleccions?
Les enquestes indiquen que cap partit polític tindrà un control complet al parlament britànic. Per tant, si l'SNP aconsegueix ser el balanç de poder, no només serem capaços de fer pactes amb altres partits que siguin bons pels escocesos, també podrem portar Escòcia més a prop de la independència.

Encara confien en celebrar un referèndum d'independència aquest mateix 2010?
Som demòcrates i, per tant, pensem que la gent hauria de poder escollir el futur del país en un referèndum. Això és el que passa en països normals.

Creu que Anglaterra accepta que Escòcia vulgui ser independent?
La gent a Anglaterra està molt relaxada sobre Escòcia prenent decisions per sí mateixa. Això és una cosa normal, no? Voler que als teus veïns els vagi bé.

Els independentistes catalans no sempre diuen el mateix dels seus companys a Madrid....
No em correspon valorar com l'altra gent ha de decidir sobre el seu futur. Però el que sí que puc dir és que a Escòcia estem molt orgullosos de la nostra tradició democràtica. Tothom coincideix que si Escòcia vol esdevenir independent, pot fer-ho, òbviament, som una democràcia, som una nació normal, i per això tenim un debat madur.

Així doncs creu que Anglaterra els donarà carta blanca per ser independents?
Anglaterra i els anglesos són ben coneguts pel seu sentit del joc net, i la majoria dels meus amics i col·legues anglesos em diuen, i ho han dit públicament, que si Escòcia vol ser independent, és obvi que pot. Escòcia és una nació, i una nació ha de ser capaç de decidir sobre el seu futur. Si la gent pensa que és una bona idea o no, és un altre tema. Però els demòcrates donen suport a que la gent prengui decisions per sí mateixa, i si la gent decideix que vol ser independent o tenir més poders, això és el que passa en una democràcia, no?

Si Londres no s'oposa a la independència, quin és el seu obstacle?
Necessitem aprovar la llei del referèndum, que ara està en mans del parlament escocès. El repte que tenim són els polítics a Escòcia, que no són ambiciosos, no estan disposats a prendre decisions per ells mateixos, ja estan contents amb què d'altra gent prengui les decisions per nosaltres.

Confia encara en convèncer els partits escocesos per aprovar la llei del referèndum?
Està en mans del parlament escocès. Depenem dels vots d'altres partits polítics per donar suport a la democràcia. Confiem que són demòcrates i que estaran d'acord que la gent ha de poder decidir, però mai se sap, a vegades els partits polítics només pensen en ells mateixos.

Com pretenen convèncer-los?
Estem treballant dur per celebrar un referèndum per la independència. Hem ofert una altra opció per incloure a la butlleta de vot: més 'devolution' i independència a la vegada. Això hauria de satisfer a tothom, perquè no passarà res si els ciutadans no volen que passi. Som demòcrates, per tant pensem que la gent ha de decidir.

Tot i això, els seus grans rivals polítics, els laboristes, diuen que es negaran aprovar el referèndum.
El partit laborista dóna suport a la celebració d'un referèndum a Gal·les que permetrà donar més poders a l'Assamblea Nacional. O bé argumenten que no hi ha raó per donar més poders ni fer un referèndum, o bé argumenten que n'hi ha. Però no poden defensar totes dues coses alhora. Si és bo per Gal·les, és bo per Escòcia. Per tant, si els laboristes estan a favor del referèndum a Gal·les, també hi haurien d'estar a Escòcia.

Els conservadors són favorits per guanyar les eleccions britàniques. Creu que un canvi de govern a Londres afectaria el govern d'Escòcia?
El conservador és un partit minoritari a Escòcia. De fet, el partit polític menys popular. Només tenen un membre al Parlament britànic que vingui d'Escòcia. Si els conservadors guanyen a Anglaterra i forcen polítiques impopulars a Escòcia, on la gent no ha votat per ells, serà un problema. Si hi ha un govern conservador haurà de pensar amb molta cura quines polítiques introdueix i com això impactarà Escòcia.

Quin és el pla B si els partits unionistes es neguen a celebrar el referèndum?
Si els partits sucursalistes de Londres voten en contra de la democràcia, si pensen que la gent no ha de tenir el dret a decidir, anirem a les properes eleccions parlamentàries d'Escòcia i li direm als escocesos: voteu per un partit que confia en vosaltres, això és l'SNP, o voteu per aquests partits que no confien en vosaltres. I crec que els vots a l'SNP augmentaran.

Però l'oposició assegura que el problema no és el referèndum, sinó que amb la crisi econòmica hi ha d'altres prioritats. Hi està d'acord?
És veritat que hi ha una crisi econòmica, i aquesta és la raó per la qual volem un referèndum. Precisament perquè hem estat governants molt malament des de Londres, volem ser capaços de prendre les decisions correctes a Escòcia sobre l'economia, i molts d'altres assumptes. En els darrers anys ha esdevingut evident que el govern de Londres no ha aportat els èxits econòmics que Escòcia hauria d'estar gaudint. Per això volem ser capaços de fer les nostres pròpies polítiques aquí, sobre taxes, economia, sobre tots els temes importants que els països normals decideixen.

Escòcia seria capaç de sobreviure econòmicament sense Anglaterra?
La idea que Anglaterra o Escòcia no poden ser independents per raons econòmiques és absolutament de bojos. Totes dues som nacions amb un importantíssim passat industrial, i tenim un futur formidable també. A Escòcia, per exemple, tenim un quart de tot el potencial d'energies renovables d'Europa, i ho hem d'aprofitar al màxim.


ACN




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Helena fletxa Barcelona
2 d'abril de 2010, 20.46 h

Els partits de Catalunya no són demòcrates de veritat. Si ho fossin consultarien el poble en qüestions fonamentals com la consulta que ha de fer la societat civil sobre la independència, les curses de braus, l'avortament o la cadena perpètua, la immigració, la prostitució, les drogues l'alcohol o el tabac.
De fet ni tan sols és gaire democràtic el sistema polític, que és parlamentari. És a dir el president l'escullen els diputats que ha escollit el poble, però després els diputats... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Santi Vidal fletxa Barcelona
2 d'abril de 2010, 09.20 h

Hi ha estats que presumeixen molt de demòcrates però a l'hora de la veritat només accepten que els ciutadans decideixin si un carrer ha de tenir o no, un carril bici.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.