directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 20:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

La Mort torna a dansar per Verges

Lluís Llach dirigeix la processó i la dansa de la mort des de 2009

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Aquest dijous al vespre els carrers de Verges (Baix Empordà) tornaran a omplir-se de gom a gom per veure la Dansa de la Mort. Aquesta representació és un dels actes de la processó tradicional del Dijous Sant a Verges i està declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional ja que s'ha celebrat, ininterrompudament, des de l'Edat Mitjana. En aquesta dansa, cinc esquelets salten al so d’un tabal, col·locats en forma de creu i amb un seguici de quatre personatges més que il·luminen el quadre amb torxes. El cos principal de la Dansa de la Mort és format per dos adults (la Dalla i la Bandera) i tres infants (dos Platets, que porten un plat amb cendra, i el Rellotge, que duu un rellotge sense busques). Des de l'any passat, Lluís Llach és l'encarregat de dirigir la processó de Verges amb un nou muntatge que en conserva l'essència però hi aporta dinamisme i l'acosta al públic.
A Catalunya hi ha notícia d'altres danses de la mort, avui desaparegudes. Entre aquestes cal mencionar les de Ripoll, Beget, Sant Feliu de Pallerols, les Planes d'Hostoles, Cadaqués, Perpinyà i també a Rupià, lloc on va desaparèixer el 1935.

Verges és l’única població que la conserva. Aquest tipus de dansa macabra està associat a les epidèmies de pesta negra que van assolar Europa entre els segles XIV i XVII. La Dansa de la Mort recorda que el pas del temps condueix a tot tipus de persona cap a la mort.

La direcció de Lluís Llach
El cantautor ha introduït canvis essencialment en la música, la il·luminació i l'escenografia que no alteren els elements essencials de la processó. L'objectiu és renovar la processó i la Dansa de la Mort que es manté des de l'època medieval. Lluís Llach té previst dirigir aquesta processó durant un any més. Entre els principals canvis hi ha el fet de posar filtres als fanals per intensificar la llum de les torxes, la introducció de músiques noves, canvis en l'escenografia d'algunes escenes. Per actualitzar la processó hi haurà projeccions a les parets i muralles que envolten la plaça.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.