directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 30 d'abril de 2024 20:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

CiU, PSC i PP volen evitar portar l’engany de les participacions preferents a la Comissió d’investigació sobre les caixes

No investigar les preferents vol dir no citar a Isidre Fainé, president de “La Caixa,” l’entitat que més preferents ha emès.

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

Les caixes catalanes afectades per la crisi han rebut uns ajudes per import de 5.000 milions d’euros del FROB, i això segons el PP mereix ser investigat, però casualitats de la vida, 5000 milions d’euros són el que La Caixa ha emes en participacions preferents, i que tenen atrapats a milers de famílies que van ser enganyades i no poden disposar dels seus estalvis de tota la vida, la pregunta està servida, Per què uns si, i altres no? Caldrà veure com es resolt la decisió, ara serà difícil d’explicar que uns dels problemes més greus i que afectem a milers de famílies no és tractat en una comissió d’investigació sobre les caixes.

Constitució comissió d'investigació sobre les caixes
Constitució comissió d'investigació sobre les caixes
© ACN

Comparteix
   

Podrà “La Caixa” impedir que les participacions preferents siguin investigades?

En quinze dies se sabrà el resultat i veurem quina decisió prenent CiU, PSC i PP, avui s’ha constituït la comissió i els diferents portaveus han expressat les seves intencions, esperem que no defraudin als ciutadans afectats per les entitats financeres.

En la seva intervenció, el diputat del PSC Jaume Collboni ha explicat que pels socialistes, la comissió ha de tenir per objecte "conèixer quin ha estat l'ús dels recursos públics pel sanejament i la reordenació del sistema financer", i ha destacat que des del seu grup "ens exigirem responsabilitat i exigirem responsabilitats", tot i explicant que "nosaltres no som jutges, i el sistema judicial té el seu canal". Collboni, a més, ha reclamat "pedagogia i transparència". Amb tot, el portaveu del PSC ha matisat que el seu grup no vol barrejar a la comissió l'anàlisi de la reordenació i la crisi del sistema financer amb l'emissió de productes de risc com les participacions preferents, i sense negar-se a que es tracti a la comissió, ha reclamat que es diferenciï en dues parts. "Nosaltres plantegem que es vegi de forma separada. Una cosa és el que s'ha destinat a salvar el sistema financer i l'altra col•locar productes de forma fraudulenta en alguns casos", ha sentenciat.

Des del PPC, Enric Millo, ha volgut reclamar que la comissió se centri en aquelles entitats que han tingut suport del FROP i, per tant, han requerit diners públics. "Els ciutadans tenen dret a saber què se'n fa dels diners públics que tots paguem, i caldrà saber quines són les responsabilitats del què ha passat, sense oblidar que ens movem en l'àmbit polític i que no som jutges", ha dit el popular, que no obstant ha afirmat que el seu grup serà "molt flexible i generós amb totes les peticions que es formulin de compareixences". "Entenem que tota la informació que pugui arribar serà benvinguda", ha conclòs. A més, ha avançat que des del PPC voldran que una part important de la comissió vagi encaminada a conèixer quin ha estat el control que van exercir els Governs de la Generalitat, l'actual i els del tripartit.

Per part d'ICV-EUiA, el diputat Josep Vendrell ha volgut remarcar que la creació d'aquesta comissió "ha estat molt ben rebuda" pels ciutadans i que, per tant, els grups tenen l'obligació de "no decebre'ls". "Cal esclarir les responsabilitats. Ja sabem que la nostra feina és política però del que en surti se'n podrien derivar responsabilitats penals i civils", ha dit l'ecosocialista, que ha demanat "la màxima transparència i que els màxims responsables de les entitats compareguin, sense limitacions". A més, ICV-EUiA ha fet especial incís en demanar que part de la comissió sigui per dirimir què ha passat amb les participacions preferents. "Cal parlar de tot. I cal que compareguin també els responsables de caixes que no han rebut diners públics però que sí han comercialitzat les preferents", ha dit, tot apuntant que "la gent no entendria que no fos així, perquè seria una burla".

Des d'ERC, el diputat Pere Aragonès ha dit que els sol•licitants de la comissió la van demanar "perquè volem conèixer la veritat, que s'estableixin les responsabilitats que s'escaiguin i perquè volem posar els persones al centre del debat". "Per fer-ho, caldrà esbrinar què ha passat", ha dit, tot reclamant "rigor i transparència" tants als membres de la comissió com als compareixents. I és que pel republicà, per aquestes sessions hauria de passar "tothom amb un paper rellevant en les retribucions dels directius, la comercialització de participacions preferents, en operacions de risc i en el resultat de la intervenció de l'Estat al nostre sistema financer de caixes". En aquest sentit, ha explicat que les conclusions que se n'extreguin haurien de permetre "posar el poder financer sota l'avaluació del poder democràtic i no al revés".

C's, un dels partits més crítics amb la comercialització de les participacions preferents, ha insistit en investigar aquest producte financer, a través del qual s'ha "estafat" a milers de ciutadans. Albert Rivera ha apuntat que "les votacions, l'actitud i els pactes de silenci delataran a aquells que no vulguin dirimir responsabilitats", en referència als partits majoritaris de la cambra. "Qui crearà falses expectatives seran aquells grups que no vulguin investigar què ha passat amb les caixes a Catalunya", ha destacat. Rivera ha demanat que aquesta comissió esdevingui "la comissió de la veritat" en la qual es pugui investigar amb "rigor" i els diputats puguin demanar la documentació i les compareixences que creguin convenient.

Per al diputat de Solidaritat Alfons López Tena, a més de la comissió de la veritat ha de ser la comissió de la "transparència". Per això, ha assegurat en el seu torn de paraula que farà públic "qualsevol document que es faci arribar a la comissió". Segons López Tena cal que els ciutadans sàpiguen "qui s'ha endut els seus diners, on se'ls ha emportat i de quina manera".
 





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
Angel fletxa Castellbisbal
9 de juliol de 2012, 08.10 h

Si la justícia i la fiscalia general fos independent i funcionés ja hauria prou per iniciar una investigació ja que aquest que volen evitar que es faci públic aquest robatori vol dir que algú els està presionant per que no s'investigui.
Fins i tot un nen de 5 anys es dona.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
NOVAABC fletxa Igualada
3 de juliol de 2012, 21.24 h

#7 y muchos locales tampoco... poner a todos los politicos en el mismo saco solo nos lleva a una dictadura!
Politicos decentes, aunque parezca imposible, existen y se esfuerzan cada dia por hacer las cosas bien, y es muy triste, que, ademas de ser tratados por sus "colegas" de los "tontos del emiciclo" o consistorio, despues no reconozcamos su trabajo y los juntemos con los indeseables, en el mismo saco.
Nos estrañaremos despues que lo dejen? quienes quedaran? LOS CHORIZOS, que son los que may... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
NOVAABC fletxa Igualada
3 de juliol de 2012, 21.19 h

#5 "els forats" existen!, de entrada se ha violado la normativa comunitaria que exige que el cliente rellene un formulario para ver que tipo de cliente es y si se le puede,o no, colocar el producto. Este formulario los relleneban los propios trabajadores bancarios de los clientes de forma que se les colocaban productos que no podian entender.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
NOVAABC fletxa Igualada
3 de juliol de 2012, 21.15 h

#7 sortu, por ejemplo?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
3 de juliol de 2012, 20.15 h

#6 Quins son els que no.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
NOVAABC fletxa Igualada
3 de juliol de 2012, 18.55 h

#4 todos no!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Angels fletxa BCN
3 de juliol de 2012, 13.10 h

No només aquí s'han venut preferents. També a Alemanya. Dit això, els bancs i caixes que han emès preferents han de passar pel control del Parlament només si han rebut diners públics i tan si n'han rebut com si no, és una qüestió de que actuï la fiscalia i la justícia, suposant que hi hagi base legal per a fer-ho. Si la fiscalia no hi troba il·legalitats en les preferents, el que ha de fer el Parlament és revisar les lleis perquè fets com aquests no es puguin tornar a repetir.... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
3 de juliol de 2012, 12.50 h

Todos los partidos estan entrampados con cajas y bancos.

Prefieren perjudicar a sus votantes que enfrentarse a quién les financia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3 Alfred Blas Pérez
Alfred Blas Pérez fletxa [object Object]
3 de juliol de 2012, 11.29 h

Si el pilot d'un avió comet un error, les conseqüencies.... ja sabem quines son. Doncs els errors dels banquers han de tenir les meteixes responsabilitats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Xavier Salat fletxa Barcelona
3 de juliol de 2012, 09.19 h

El que passa es que avui dia tothom es pensa que pot fer de tot sense tenir els coneixements necessaris. Es la llibertat deslligada de la responsabilitat. Això te moltes repercusions en molts aspectes de la vida. Una d'elles es confondre la tolerància (acceptar que algú pugui tenir ideies molt allunyades de les nostres) amb la permissivitat (pixar-se al carrer).
En la utilització d'actius financers passa el mateix. Existeixen uns actius financers i els directors de les agències bancaries,... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.