directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 14:48 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consultes independentistes doble fletxa

Una trentena de representants de nacions mediterrànies faran d'observadors en les consultes

Tornen els observadors internacionals després dels èxits del 13-D i 28-F

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Més d'una trentena d'observadors de diverses nacions sense estat de la Mediterrània seran a peu d'urna en la nova onada de consultes independentistes, que se celebrarà el proper 25 d'abril a Catalunya. I és que polítics i representants d'entitats nacionalistes de Còrsega, Sardenya, Sicília, Palestina i el Sàhara Occidental seran a Barcelona durant aquell cap de setmana coincidint amb l'assemblea general de la Federació d'Entitats de la Mediterrània Mare Nostrum, que se celebrarà el dissabte 24 a l'Ateneu Barcelonès. A banda dels observadors vinguts d'altres nacions del mar Mediterrani, també n'hi haurà d'altres indrets com Escòcia, Irlanda o el Quebec.

Comparteix
   


Etiquetes
Els observadors internacionals ja van ser presents en les consultes del 13 de desembre i el 28 de febrer, però aquesta vegada hi haurà més representació mediterrània que mai. Entre els observadors internacionals vinguts de diversos punts de la Mediterrània hi haurà alguns dels màxims exponents del nacionalisme sard, com el diputats Gavino Sale i Claudia Suncheddu. La llista encara no està tancada.

Per al president de la Federació d'Entitats de la Mediterrània Mare Nostrum, Jordi Miró, la presència d'observadors internacionals significa 'legitimar les consultes' i reconèixer el fet democràtic. De fet, els observadors no són els únics d'arreu del món que s'interessen pels referèndums, sinó que, com es va veure el 13 de desembre, les consultes també desperten l'interès de mitjans de comunicació internacionals, des del 'China Today' fins a 'Al Jazeera'.

El president de la Federació d'Entitats de la Mediterrània Mare Nostrum, Jordi Miró, considera que aconseguir que hi hagi entre 30 i 40 observadors a les consultes és 'l'èxit més palpable' de l'entitat, que té 5 anys d'història. L'elevada participació d'observadors de la Mediterrània s'explica, en part, pel fet que l'assemblea general de la federació és el dia abans, el 23 i el 24 d'abril. Mare Nostrum, que agrupa les nacions sense estat d'aquesta àrea, preveu aprovar l'ingrés de noves entitats, originàries del poble amazic, el Kurdistan, el Sàhara i Palestina. Actualment formen part de Mare Nostrum diverses associacions de Catalunya, Còrsega, Sicília i Sardenya.

Una televisió de nacions sense estat

Una de les iniciatives més ambiciosos és la creació d'una televisió per Internet, amb l'objectiu de donar veu a les preocupacions i els esdeveniments més importants de les nacions sense estat. De moment, però, el projecte encara s'ha d'acabar de concretar i encara no hi ha data per a l'inici de les emissions, que es farien en diverses llengües.

D'altra banda, Mare Nostrum també està treballant en la creació d'una editorial de les nacions que tradueixi les obres més importants a les diverses llengües de nacions sense estat de la Mediterrània. L'any passat 'La plaça del Diamant', de Mercè Rodoreda, ja va traduir-se al sard.

La federació Mare Nostrum té la vocació de crear vincles entre les nacions sense estat de Còrsega, Sardenya, Sicília, Palestina, el poble amazic, el Sàhara Occidental, el Kurdistan i Catalunya. El president de la federació considera que Palestina és el territori més combatiu de la ribera sud del Mediterrani i el que té més a prop assolir un estat propi. A la ribera nord, Miró creu que és Catalunya. 'Nosaltres, en els propers tres o quatre anys, és el nostre moment'. En canvi, Sicília seria la que té un 'moviment d'alliberació menys definit', a diferència de la seva veïna Còrsega, on els nacionalistes han aconseguit ser decisius per formar govern després de la segona volta de les eleccions regionals franceses, el 21 de març.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
5 d'abril de 2010, 11.55 h

Roger, llegeix TOTA la notícia.
D'altra banda, no estaría de més convidar observadors del Pais Basc, no?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
roger fletxa gavà-mar
4 d'abril de 2010, 11.15 h

cony, ara resulat que el sahara es una nació "mediterrànea", ja ja ja


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3 Ramon Pujol
3 d'abril de 2010, 12.19 h

Endavant amb les consultes, que el que vam començar a Arenys de Munt no s'aturi, el 25 d'abril serà l'onada de consultes mes important, tothom que pugui ha d'ajudar, ànims.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
ERNEST fletxa Barcelona
2 d'abril de 2010, 21.32 h

Aquesta notícia va de les consultes independentistes. No embrutis ambb la merda que hi ha al teu poble. Vés a un alñtre lloc a denunciar la corrupció o el que vulguis. Aquí volem rotllo positiu per ser un Estat sobirà. Potser aleshores podem atallar aquesta corrupció d què parles. Salut i gràcies per endavant.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
2 d'abril de 2010, 21.11 h

On calen observadors es als comptes de l´ajuntament de perafita.On tenim lladregots tipus Chicago anys 20 :amb alcaldes em síndrome D'Estultícia i secretaris em síndrome D'Ali-baba.seria convenient que els ciutadans revisessin els comptes del seu ajuntament de Perafita.els comptes del delinqüents ja es cuiden ells de tindre'ls a pany i furriac,amb el suport del corresponent consell comarcal ( convergent ) amb els seus corruptes gerents.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.