Nit sense llum a Barcelona
Fins demà al matí no hi haurà electricitat per més de 110.000 persones
Continua el caos a la ciutat de Barcelona. Encara que sembli impossible, 12 hores després encara no s'ha restablert el subministrament elèctric a prop de la meitat dels afectats de la ciutat, i hauran de passar la nit a les fosques. Al voltant de 110.000 usuaris de Fecsa-Endesa, dels 350.000 afectats per l'apagada històrica que s'ha produït a les 11 hores de dilluns a Barcelona, seguiran sense llum almenys fins demà, segons han informat responsables de Red Eléctrica Española (REE) i Fecsa-Endesa en una roda de premsa conjunta amb representants de l'Ajuntament i la Generalitat.
Uns 30.000 abonats corresponen a la subestació afectada d'Urgell, que podria estar reparada dimarts al matí i que dóna servei a part dels districtes de l'Eixample, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia.Els altres 80.000 abonats pertanyen a la subestació de Maragall, que encara no se sap quan podrà entrar en funcionament i de la qual depenen usuaris d'Horta Guinardó, Gràcia, Eixample, Sant Martí, Sant Andreu i una petita part de Nou Barris.
L'apagada s'ha originat a les 10.53 hores a la subestació de Collblanc quan ha caigut un cable de 110.000 quilovolts sobre el parc de transport de REE de 220 quilovolts. Com a conseqüència, s'ha perdut tensió a les subestacions d'Urgell i Maragall, a la ciutat de Barcelona.
El delegat de REE a Catalunya, Lluís Pinós, i el director de Relacions Institucionals de Fecsa-Endesa, Albert Alegre, han explicat a les 20.30 hores que encara quedaven fora de servei les subestacions d'Urgell i Maragall, mentre que la de Collblanc estava refeta.
Enllaços avariats a Urgell
Durant el dia d'avui han considerat que el servei podria restablir-se cap a les 19.00 hores, però finalment han trobat incidències inesperades. En el cas d'Urgell, queden per reparar dos enllaços avariats, en què treballen tècnics de REE i del fabricant del cable.
A més, podria haver-hi un tercer enllaç espatllat però, segons les previsions, demà resoldran la situació i els veïns i comerciants tindran llum. Mentrestant, preveuen alimentar-los parcialment des d'una altra xarxa.
Incendi a Maragall
En el cas de la subestació de Maragall, la situació s'ha agreujat per un incendi i segueixen en fase d'avaluació l'abast dels danys, i per aquesta raó "és difícil donar un termini clar de quan estarà reparada", segons ha destacat Pinós.
Alegre ha remarcat que la situació és "més complicada" perquè el foc ha afectat dues alimentacions de l'estació. "Cal buscar alternatives que no tenim", ha subratllat. Les dues possibilitats més viables són posar en marxa grups electrògens i buscar suport des de subestacions veïnes per atendre la màxima clientela possible.
Crida a l'estalvi d'energia
Per recolzar-se en altres subestacions veïnes cal que disminueixi el consum elèctric, tal com ha explicat el delegat territorial de REE: "el que un deixa de consumir, ho podria consumir un altre".
Les administracions s'han sumat a la crida de l'estalvi d'energia i han ressaltat el caràcter cívic dels barcelonins, i també la seva paciència i comprensió, segons han subratllat les regidores Imma Mayol i Assumpta Escarp.
Hospitals i semàfors, afectats
Bona part dels comerços, mercats, hospitals, semàfors, transport públic i ascensors han deixat de funcionar durant hores. De fet, 10 hores després de l'apagada el 60% dels semàfors segueixen espatllats, fet que ha fet incrementar els efectius de Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra.
Precisament per aquest motiu i per salvaguardar la seguretat ciutadana en carrers completament a les fosques aquesta nit treballaran unes 200 patrulles específiques d'urbans i mossos. Tot i això, durant el dia d'avui no s'ha registrat un augment del nombre d'accidents de trànsit a la ciutat.
La Conselleria de Salut ha activat el protocol d'emergències perquè els hospitals de Barcelona funcionessin amb relativa normalitat i garantissin la seguretat dels pacients en els centres afectats, Sagrat Cor, Clínic, Sant Pau i Esperança, que han suspès desenes d'operacions d'urgència.
També l'Ajuntament de Barcelona ha activat el Pla d'Emergències Municipal, que implica el reforç la Guàrdia Urbana i els Bombers de la ciutat fins a arribar a 500 i 300 efectius, respectivament, i ha obert un expedient informatiu per aclarir les causes de l'accident.
Els municipis de l'Hospitalet de Llobregat i Esplugues de Llobregat han quedat parcialment afectats durant més de dues hores, sobretot al barri de la Florida, tot i que han recuperat la normalitat cap a les 16 hores.
Per la Generalitat, la situació és "molt greu"
La Conselleria d'Economia i Finances de la Generalitat ha obert un expedient informatiu per l'apagada per determinar-ne les causes i les possibles responsabilitats que se'n desprenguin. El conseller Antoni Castells ha qualificat el succés de "molt greu" i ha dit que, Catalunya té "problemes" de distribució d'electricitat, sobretot a Girona, pel qual ha apostat per construir una línia d'alta tensió de reforç.
L'avaria ha afectat les línies 1, 3 i 5 del metro de Barcelona entre 10 i 25 minuts, mentre que les estacions han funcionat amb normalitat. Les tres línies del tramvia Trambaix, que uneix la capital catalana amb poblacions del Baix Llobregat, no han funcionat durant dues hores, mentre que no hi ha hagut incidències en el Trambesòs. Tampoc hi ha hagut problemes en l'aeroport del Prat, el port i Renfe.
On reclamar
Els clients de Fecsa-Endesa que vulguin reclamar a les companyies elèctriques a causa de l'incident de REE podran fer-ho a l'oficina d'atenció al client de l'avinguda Vilanova número 12 o al telèfon 900.847.384.
Fecsa-Endesa ha posat en marxa dos telèfons més: 902.507.750 i 902.536.536, a més de 12 punts de servei a Barcelona ubicats a Brunique 15, Roger de Flor 93-97, Casanova 172, Valencia 401, Sant Medir 2, Sant Gervasi 87, Segle XX 10-12, Artesanía 76, Malats 74-76 i Ramon Turró 249-251. 249-251. També és possible reclamar a la caserna de Mossos del carrer Marina 347-349.