directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 7 de maig de 2024 09:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Homenatge a Santi Santamaria, patriota, humanista i cuiner

L’esperit i generositat de Santi Santamaria inspira la creació d’una fundació que vol preservar el seu llegat literari, les seves obres d'art i els seus valors

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 12 vots )
carregant Carregant

Més de 800 persones recorden el "xef humanista" en un sopar en benefici d'entitats socials a les quals va ajudar en vida. "La família i alguns amics" del cuiner de Sant Celoni, Santi Santamaria, crearan la 'Santi Santamaria Fundació' per "preservar el seu llegat literari, les seves obres d'art, els seus valors" i, també, "seguir portant a terme" la tasca solidària que el xef va desenvolupar en vida. Així ho ha anunciat la seva filla, Regina, en un sopar benèfic ahir a la nit a l'hotel Hesperia de l'Hospitalet, un dels llocs on el cuiner tenia un restaurant.

Comparteix
   


Etiquetes
Els comensals van homenatjar un "xef humanista", en paraules de Jordi Roglà, de Càritas, una de les entitats que va ajudar el cuiner del Vallès Oriental i organitzadores de la gala, que recaptarà diners pel 'Xiprer' de Granollers. "Un bon berenar": amb aquesta fórmula de connotacions infantils, festives, golafres, vitalistes, va definir l'escriptor Emili Teixidor els àpats amb i del cuiner Santi Santamaria, un fill de Sant Celoni que va assolir la fama mundial amb les seves receptes.

Així ho recordava l'escriptor traspassat encara fa menys temps que el xef en un text que va escriure en memòria de Santamaria i que aquesta nit ha llegit l'actor Jordi Bosch davant els assistents a la gala. "Em recordava quan, a la infantesa, sortíem algun dijous a la tarda a jugar a un pla proper a l'escola i els petits en dèiem fer un bon berenar", va narrar Teixidor. "No anàvem a berenar simplement, sinó a fer un bon berenar".

En el sopar emulador d'aquells "bons berenars" de Santamaria, la seva filla, Regina, ara al capdavant del llegat de Santamaria, ha anunciat la creació de la fundació. "Entre altres tasques, té previst preservar el seu llegat literari, les seves obres d'art, els seus valors, i seguir portant a terme aquesta tasca solidària" que va marcar la vida del seu pare, ha avançat Regina.

Ha estat aquesta tasca solidària la que han volgut agrair aquest vespre algunes de les entitats que se'n van beneficia:, la Fundació Vicente Ferrer; Càritas, el Grup Cooperatiu TEB, la Fundació Esclerosi Múltiple, Camins, la Fundació DKV Integralia, el Casal dels Infants Acció Social als Barris, l'Associació Catalana d'Amics del Poble Saharauí i la Fundació Step by Step.

Ho han fet promovent aquesta gala benèfica que s'ha celebrat a l'Hotel Hesperia de l'Hospitalet de Llobregat, que allotja l'Evo, un dels restaurants de Santamaria. Els beneficis serviran per ajudar 'el Xiprer', una entitat que ofereix menjar a persones necessitades de Granollers.

El cuiner va escriure una quinzena de llibres, centenars d'articles, i fins i tot un conte. Té una producció d'arts plàstiques "molt interessant i poc coneguda". Va ser conegut també pel seu caràcter polemista i de gran comunicador. Ho ha enumerat en nom d'aquestes entitats Josep Santacreu, de DKV Integralia. "Podríem seguir lloant els mèrits d'en Santi, però avui estem aquí bàsicament per agrair-li que fos una persona tan generosa", ha conclòs.

Una generositat que també ha remarcat el president de la Generalitat, Artur Mas, que ha va assistir al sopar. Mas es va preguntar si "es pot ser una persona de gran, grandíssim èxit professional i alhora actuar amb una gran generositat?". "Ara pot semblar que no, perquè sembla que les persones que han triomfat més professionalment estan al marge d'aquesta generositat o d'aquesta sensibilitat social", ha assegurat. "En Santi Santamaria també ens va deixar dit, escrit i provat amb el seu exemple que és perfectament possible", va afegir.

Una generositat regada amb alegria, segons la glosa de Teixidor. "Molts segur van sentir, com jo, que amb en Santi desapareixia l'alegria; bona part de l'alegria que animava aquest món, perquè la seva acollença, la seva hospitalitat, el seu alberg, eren una festa", ha llegit Bosch del text de l'escriptor.
 
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Pitu fletxa Taialà
11 de juliol de 2012, 12.09 h

No es pot gaire res més d'en Santi Santamaria. Jo només vull afegir que ell va ser un dels pocs cuiners mediàtics que defensaven Catalunya sense complexes, a diferència dels germans Roca o dels que defensen espanya directament, com en Ferran Adrià.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Nar fletxa Hospitalet
10 de juliol de 2012, 08.43 h

Veniu a eRepublik!
Ës un joc de simulació militar,ecnoòmic i polític gratuït 100% i no necessita cap descàrga.
Tots els catalans/valencians/illencs estem intentant fer-nos amb un país (Arabia Saudita) per controlar-lo ja que no ens deixien tenir els Països Catalans al joc
Si voleu ajudar entreu aquí:
http://www.erepublik.com/en/referrer/Naboal
El joc està molt currat no us el perdeu!.
Entreu per Arabia!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.