directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 15:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El MACBA mostarà obres d'artistes com Pollock i Picasso creades després de la Segona Guerra Mundial

Pel director del museu és una exposició "irrepetible"

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

'Sota la bomba. El jazz de la guerra d'imatges transatlàntica. 1946-1956' és el títol de l'exposició que el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) mostrarà el pròxim mes d'octubre en la nova temporada 2007-2008. En ella, s'hi inclouran obres de pintors de l'avantguarda clàssica com Pablo Picasso, Wassily Kandinsky o Henri Matisse, que van destacar pel seu art de postguerra juntament amb d'altres noms com Jackson Pollock, Gorky o Wols que conformaran el nucli central. L'exposició ha comptat amb la col·laboració de museus com el MOMA, la Tate Modern o el Metropolitan i és una coproducció del Museu Nacional de Arte Reina Sofía de Madrid, encara que només es podrà veure a Barcelona. 'És una exposició irrepetible i de les més ambicioses que ha fet el MACBA'. Amb aquestes paraules el seu director, Manuel J. Borja-Villel, es referia a aquesta exposició, que tot i ser concebuda de forma històrica no serà 'revisionista'.
pollock quadre
Podran veure's 7 Pollocks a Barcelona

Comparteix
   


Etiquetes
En ella, s'analitza i es contrasta l'art produït a França i als Estats Units durant aquest període, moment en què Nova York va substituir París com a centre neuràlgic de l'art modern. També s'il·lustra la participació de l'estat espanyol en aquest 'debat transoceànic d'imatges', a partir de tres esdeveniments culturals: la primera Biennal Hispanoamericana de 1951, el curs/exposició de l'Art Abstracte de Santander el 1953 i la Biennal de Venècia el 1958.

Segons ha explicat el director, estudiar la història de l'art que es va produir després de la Segona Guerra Mundial és tot un repte perquè configura 'un espai gris' que fins ara no s'havia tractat en el seu conjunt, malgrat les exposicions individuals d'alguns dels seus artistes. D'altra banda, la mostra planteja algunes de les raons per les quals determinades obres van tenir un gran èxit i en canvi d'altres ni tant sols van ser vistes ni discutides. 'Hem volgut treure les obres momificades, que han estat totalment absorbides pel mercat i tornar-les a la vida i a la discussió', ha dit. Entre les peces que s'hi podran veure, hi haurà set obres de Jackson Pollock. La mostra s'inaugurarà el 4 d'octubre i es podrà visitar fins al 7 de gener del 2008.

La resta d'exposicions


La reflexió del jo estarà present en la retrospectiva dedicada a Joan Jonas (20 de setembre- 7 de gener) titulada 'Timelines: transparència en una habitació fosca', que es presentarà a la Capella del MACBA, entre altres espais del museu, transformada en un gran teatre obert i polifònic on conviuran obres centrals de la seva carrera amb d'altres més recents. En les seves creacions, l'artista ha desenvolupat un vocabulari propi, a partir de l'ús de màscares, vestits i miralls, i influenciat pel teatre Kabuki o el Noh japonesos. L'artista oferirà una conferència (20 de setembre), un taller per a estudiants de Belles Arts i una 'performance' durant el mes d'octubre.

La programació del MACBA d'aquesta nova temporada inclou també tres exposicions d'artistes joves i tres més d'autors més veterans. En el cas del primer grup, es mostrarà una visió monogràfica del basc Asier Mendizabal (1973), un artista que treballa sobretot les escultures i les instal·lacions i que per aquesta exposició realitzarà una obra expressament per a l'ocasió. Els altres dos artistes joves són l'alemanya Alice Creisher, l'obra de la qual se centra en els efectes perversos del capitalisme, i la parella artística Gediminas & Nomeda Urbonas (Lituània) i la seva reflexió sobre el concepte d'arxiu a partir de cinc projectes que han fet des de l'any 2000.

En l'altre grup d'artistes, s'inclou la primera retrospectiva que es fa a l'estat espanyol del barceloní Francesc Torres (1948) on es revisaran els més de trenta anys de trajectòria, així com una altra dedicada a l'artista alemany Lothar Baumgarten, focalitzada sobretot en el seu treball fotogràfic. Una de les pioneres de l'art feminista, en la seva vessant d'artista i activista, Nancy Spero (Ohio, 1926) estarà representada al MACBA a través de les seves primeres creacions sobre paper fins arribar a la seva última presentació a la Biennal de Venècia, 'Maypole 2007'.

El director també ha avançat algunes de les exposicions previstes a partir de la temporada 2008-2009, com és la que estarà dedicada a la fotografia com a llenguatge universal del segle XX, titulada 'L'arxiu universal. La condició del document i la utopia fotogràfica moderna'.

La presència a Frankfurt


Una part de la col·lecció del MACBA es mostrarà a la Fira del Llibre de Frankfurt del pròxim d'octubre, on la cultura catalana n'és la convidada d'honor. La selecció que es presentarà al Frankfurter Kunstverien té com a objectiu mostrar el model específic d'aquest museu i també reflexionar sobre el concepte de la identitat. Comissariada per Manuel J. Borja-Villel, s'exposaran obres d'artistes com Joan Brossa, Pablo Palazuelo, Perejaume, o Antoni Tàpies, entre d'altres, i el pressupost de què disposen és de 360.000 euros procedents de l'Institut Ramon Llull. Actualment estan negociant la compra de cinc obres que s'exposaran per primer cop a la ciutat alemanya.

Des de principis d'aquet any, el MACBA ha registrat un total de 320.000 visites, una xifra que demostra que el museu 'continua creixent', segons el director. Pel que fa al pressupost, aquest 2007 haurà estat de 12,45 milions d'euros, procedents de la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i ingressos propis (un 22% del total). A partir de l'any que ve, s'espera que el pressupost sigui major amb la incorporació del Ministeri de Cultura.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.