directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 03:01 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Fermesa per defensar un consens que ja existeix: la societat catalana vol el concert econòmic

La cimera de partits sobre el pacte fiscal acaba amb el PSC enrocat en caminar d'esquena al clam de la societat civil, i amb CiU, ERC i ICV resistents a baixar pretensions

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 12 vots )
carregant Carregant

Com era previsible, la cimera de partits ha acabat sense acord. El Govern ha presentat un document base sobre el qual els partits podran presentar-hi al·legacions, però vistes les compareixences posteriors dels líders polítics, sembla que el consens entre formacions polítiques encara caldrà treballar-lo més. I és que el PSC ha criticat el Govern per donar un document 'tard i malament', tot i que no n'ha valorat el contingut. Les seves postures, però, estan enrocades, d'esquenes al clam de la societat civil: el 80% dels catalans reclama el pacte fiscal. Per això, ERC no vol que s'aigualeixin ni una mica les pretensions de concert econòmic aprovades pel Parlament de Catalunya: el consens ja hi és, hi ha majoria parlamentària i també consens socials d'empresaris, sindicats i ciutadans. Mentrestant, el Govern busca com adherir al PSC per tenir més força sense perdre l'ambició. 

Comparteix
   

El Govern de la Generalitat considera "positiu" que el PSC no hagi rebutjat d'entrada el document que l'executiu ha presentat a la segona cimera del pacte fiscal. El portaveu, Francesc Homs, ha interpretat que el líder dels socialistes, Pere Navarro, hagi preferit no valorar el text és una mostra de que "encara podem parlar-ne" amb el PSC. Homs, però, ha advertit que tenir la "clau de la caixa" és un aspecte innegociable pel Govern i que en aquest punt "no es mouran". El portaveu, a més, ha negat que establir una possible col·laboració entre l'Agència Tributària catalana i l'espanyola signifiqui obrir la porta a un consorci entre les dues.

De la seva banda, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha evitat pronunciar-se sobre el document que ha lliurat el Govern als grups parlamentaris en la segona cimera del pacte fiscal. A menys de dues setmanes de la votació parlamentària, Navarro ha lamentat que el document presentat per l'executiu arribi "tard i malament" i que no doni gaire marge de negociació abans del Ple específic del proper 25 de juliol. Navarro ha assegurat que la primera opció dels socialistes és pactar una única proposta conjunta entre tots els grups però, si no s'aconsegueix el consens, no veuria amb mals ulls la votació fragmentada dels diferents articles del document, sempre que no es "confongui" a l'opinió pública.

"Ha estat una cimera reiterativa, sense gaire contingut i en la que no s'ha avançat de forma exponencial". Així ho ha dit la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, qui ha dit que només s'ha avançat en què el Govern ha presentat un text, però ha afegit que ha servit per constatar que l'executiu no s'ha mogut de la seva proposta inicial. El PPC ha posat sobre la taula de la cimera la seva proposta de finançament "propi, bilateral i singular" per a Catalunya i no ha descartat portar-la al ple del Parlament, que probablement se celebrarà el del 25 de juliol, perquè es pugui votar a banda del text del Govern.

En canvi, ICV-EUiA ha sortit de la segona cimera del pacte fiscal amb un regust amarg. El secretari general, Joan Herrera, ha considerat que el document que el Govern ha presentat als grups manté un "redactat insatisfactori". El líder d'Iniciativa considera que cal un text que reflecteixi més "explícitament" que els guanys que pugui aportar el nou model aniran a polítiques "socials i de cohesió". És per això que Herrera ha reclamat que no es promogui un procés "d'adhesió" al document del Govern, sinó que l'executiu estigui disposat a "negociar" amb l'oposició. A més, l'ecosocialista ha criticat que el Govern estigui donant més importància a la "posada en escena" de la cimera que a "la feina pel consens".

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha valorat positivament el document de treball i ha mostrat contundència en no rebaixar els termes de consens a la societat i de majoria al Parlament. "En termes generals", Junqueras considera que la proposta de l'executiu va en la línia de l'acord que van assolir CiU, ERC i ICV-EUiA, però que cal introduir elements que blindin el concepte de concert econòmic. "Queden moltes coses per assegurar i matisar. I l'únic matís que s'hi val és que han de ser els ciutadans de Catalunya els que decideixin què fan sobre els seus impostos", ha explicat. El líder republicà ha assegurat que ERC no es mourà "gens ni mica" de les seves exigències.

Més crític ha estat el secretari general de SI, Uriel Bertran, qui ha denunciat que "la clau de la caixa ha desaparegut del model de finançament" que ha presentat el Govern. Bertran ha carregat contra l'executiu després de la reunió de la segona cimera sobre el pacte fiscal. De fet, ha lamentat que al text hi ha "substancials rebaixes i retallades" respecte el document que va aprovar el Parlament a la comissió d'estudi sobre el concert econòmic. En aquest sentit, ha constatat "la victòria del PSC-PSOE" a la cimera del pacte fiscal. "Griñán i Rubalcaba ja poden respirar tranquils perquè els aspectes troncals de la proposta del PSC han estat incorporats en formes de rebaixes i retallades", ha dit Bertran.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, s'ha oposat al document que ha presentat el Govern i ha anunciat que es "mantindran al marge del calendari" del pacte fiscal. Igualment s'ha mostrat contrari a la hisenda pròpia i ha defensat la seva proposta per millorar el finançament "basat en un model federal amb una hisenda compartida entre totes les comunitats autònomes". Rivera ha afirmat que Mas vol "mimetitzar" el concert econòmic basc que C's creu que s'ha d'eliminar. També ha indicat que aquest és un debat "prematur" perquè la revisió de la LOFCA no serà fins al 2014. Rivera també ha assegurat que el president ha "amenaçat" amb convocar eleccions anticipades si no s'aconsegueix el pacte fiscal.

Finalment, el representant de Democràcia Catalana (Dcat) a la cimera del pacte fiscal, Lluís Mosella, ha destacat "l'enorme esforç" que està fent el Govern per construir un consens entre totes les forces parlamentàries. Tot i això, segons Mosella l'executiu pot estar pecant "per excés", perquè de tants "matisos" que es volen introduir per acontentar a totes les parts, es podria arribar a "diluir" el contingut de l'acord. De moment, el document que ha fet arribar el Govern als partits satisfà a Dcat, que el troba ambiciós en el camí del concert econòmic. Mosella, que ha substituït Joan Laporta en la reunió com ja va fer en la primera cimera, ha insistit que Dcat votarà a favor del pacte fiscal.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#13
J. Puig fletxa Barcelona
13 de juliol de 2012, 18.46 h

Ja no volem un concert econòmic ni res a mitges amb Espanya.
El que realment volem és deixar d'estar sota el marc legal espanyol.
Clar i català.-


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
13 de juliol de 2012, 15.54 h

El senyor 'peix bullit' no va ser capaç de llegir-se dues pàgines en dues hores?! O pot ser que el senyor 'peix bullit' sí que va ser capaç de llegir-se les dues planes, però no podia dir-ne res fins a veure què li feia respondre el PSOE?
Ja sé que al PP i Ciudadanos sempre els tindrem en contra i no compto amb ells, però la posició del PSC-PSOE representa un bon munt de vots. La seva actitud de posar el PSOE per davant de Catalunya ens posa 'plom a les ales'.
La posició d'Iniciati... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
13 de juliol de 2012, 15.35 h

#8 Amb quin tarannà? Amb quin propòsit? Si és per fer populisme i/o Lerrouxisme, no ens cal, millor que no!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
13 de juliol de 2012, 11.33 h

És casualitat o a la foto només surten els de la NOVA esquerra? Precissament els de SI que són l'únic grup que demana la Independència política i econòmica del país no surten. Perque no em direu que no es podia haver triat una foto més correcte. De vegades al directe se us veu el llautó.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
la segarra fletxa sabadell
13 de juliol de 2012, 08.19 h

Amb els problemes tan grans que tenim i els polítics son incapaços de posar-se d'acord, el seu ego es tan gran que no hi ha lloc per escoltar la veu del poble.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
joan fletxa tarragona
12 de juliol de 2012, 22.58 h

Estem aclaparats per un munt de problemes i el pitjor de tot és que la voluntat popular està en mans d´uns pollítics desprestigiats, que es resisteixen a reconèixer la seva situació tot i agarrant-se al seus càrrecs però sense voler canviar rés.Necessitem polítics valents,que vulguin representar a la seva comarca per damunt del que diguin els partis i en necessitem uns quants,concretament 135


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Narcs fletxa Hospitalet
12 de juliol de 2012, 22.47 h

El contingut d'aquest comentari està ocult perquè ha estat considerat inapropiat pels lectors de directe!cat
Mostra'l


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
12 de juliol de 2012, 20.47 h

Ara no es Temps de parlar de Concert Economic ni Pacta Fiscal , Cal busca rapidament Solucions ala Crisis ara per Avui no per dema ni el Futur Moltes families asaran molt malament el ESTIU No podran fer Vacances ni tenen per menjar CAL FER PINYA Per solucionar el Problemas de AVUI no del Futur aixo es perdre Temps . Als Catalans al Atur i sense cap ajuda no Els corra pressa LA Independencia si no pogue menjar og... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Joan fletxa Palamós
12 de juliol de 2012, 20.45 h

Miserables !!! I l'ESQUERRA del PSOE (Ex independentistes) fent la gara-gara als franquistes de Conveniènca i Unió Putrefacta !


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
12 de juliol de 2012, 19.25 h

Srs del directe.cat facin desapareixer els comentaris del individu anomenat catalonia is spanair si us plau.
Es insoportable.


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.