directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 09:04 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Mas-Colell descobreix la trampa espanyola: 'Ens tracten com a súbdits'

Després del Consell de Política Fiscal i Financera que s'ha celebrat aquesta tarda, la Generalitat ha rebut una mostra més del menyspreu que el govern espanyol adopta amb Catalunya

Comentaris 25  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

Només sortir del Consell de Política Fiscal i Financera, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha amenaçat en no tornar-hi. Hi ha descobert el despotisme que sovint gasta el Govern espanyol: ha acusat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, de tractar les comunitats autònomes com a "súbdits" en comptes de "socis". Un Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) en què s'ha aprovat -amb el vot en contra de Catalunya i de tres comunitats més i l'abstenció de dos territoris del PP- un enduriment dels objectius de dèficit, que queden fixats en el 0,7% al 2013 i el 0,1% al 2014. Són quatre dècimes menys del que s'havia aprovat a l'últim CPFF per al 2013 (1,1%) i nou del que s'havia acordat per al 2014 (1%), fet que obligaria el Govern a fer un ajustament addicional aproximat de 650 milions al 2013.

Montoro i un Mas-Collell amb cara de pocs amics
Montoro i un Mas-Collell amb cara de pocs amics

Comparteix
   

Mas-Colell també descobreix la premeditada asfixia econòmica d'Espanya cas a Catalunya

Mas-Colell ha sortit clarament contrariat de la reunió del Consell d'aquest dijous que ha anat "malament" i en què el titular d'Hisenda ha "renyat" i "no ha escoltat" les comunitats autònomes. En declaracions als mitjans el conseller ha acusat el ministre d'actuar pel protocol de "l'ordeno i mano". "La idea que poguéssim ser socis en la tasca difícil que tenim davant no està gens present i se'ns tracta com una mena de criatures a les què cal disciplinar", ha sentenciat abans de preguntar-se "si té sentit assistir a aquests fòrums", perquè tal com van "amb un correu n'hi ha prou".

Pel que fa al contingut de la reunió, Catalunya ha votat en contra dels nous objectius de dèficit que impliquen un enduriment de quatre dècimes al 2013 i nou al 2014. També han votat en contra Andalusia, Astúries i Canàries, i s'han abstingut dues comunitats del PP, Castella-Lleó i Andalusia. Segons el conseller, Catalunya ha demostrat que accepta "tots els esforços" que cal fer, però "l'administració central ha de fer els mateixos esforços" perquè sinó "això s'enfonsa". 

Segons el conseller, Catalunya ha votat en contra dels objectius de dèficit del 2013 perquè "no coneixem els ingressos" que "encara no se'ns han comunicat". La resposta de Montoro, segons ha explicat en declaracions als mitjans, "ha estat que tan s'hi valia" i que els dèficits "s'hauran de complir igualment". L'esforç addicional de quatre dècimes al 2013 obligaria la Generalitat a ajustar 650 milions d'euros tenint en compte que cinc dècimes menys de dèficit impliquen retallar 800 milions.

Conselle Mas-Colell: Residuals o Independents?

El titular d'Economia ha criticat durament l'executiu de Rajoy per desviar l'esforç als territoris. Segons ha explicat, el govern espanyol "encara no s'ha adonat de la gravetat de la situació en la que està" perquè "es pensa que enviant el missatge a Europa que és dur amb les autonomies li aplaudiran i en tindrà prou", però "l'aplaudiran per tres dies i després començaran a qüestionar si el govern central és tan dur amb sí mateix com ho és amb les autonomies". 

Sobre la taula la negativa de Montoro de repartir part del marge que Europa ha donat a l'Estat per complir el dèficit i que permet situar l'objectiu per a totes les administracions al 6,3% al 2012 en comptes del 5,3%. El conseller ha dit que caldrà veure si les mesures anunciades aquest dimecres pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, tindran "l'efecte que pretenen tenir" i ha apuntat que potser Europa es qüestionarà "quin és el rigor d'un govern que fa un lobby intens a Brussel·les per aconseguir que li relaxin l'objectiu de dèficit i després considera que ha d'arramblar amb el 100% i més d'aquest augment".

Segons ha explicat, quan algunes comunitats autònomes han plantejat la possibilitat que l'Estat repartís aquest marge que li ha donat Europa per complir amb el dèficit "de manera més equitativa", Montoro ha afirmat que això suposaria un "relaxament" que no és possible, però en canvi ha afirmat que reservar-lo per a l'Estat és un "escenari de realisme". "Es pensen que com que han arribat al govern gaudeixen de credibilitat però després de sis mesos s'haguessin hagut d'adonar que la credibilitat no es guanya perquè sí", ha dit. 

Catalunya "no rebrà res de l'augment de l'IVA"

Malgrat que el conseller d'Economia ho ha demanat -com els d'altres comunitats- ni Catalunya ni cap altre territori no rebran "cap part de l'augment d'impostos". Segons Mas-Colell, Montoro ha dit al Consell de Política Fiscal i Financera que "la llei és la llei". La Generalitat calcula que l'augment de l'IVA li representarà una despesa addicional de 100 milions d'euros anuals. 





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#25
toni fletxa vic
14 de juliol de 2012, 17.29 h

Titols universitaris a Harvard i ara t 'adones que ens tracten com esclaus ? Com es pot ser tant ignorant.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Enric Ildefons Compte fletxa Sta. Perpetua de mogoda
14 de juliol de 2012, 17.23 h

Crec sinserament crec que les autonomias se aurien de disoldrer i gastar les energias a una europa federal una europa de estatas,amb un sol gobern una sola constitución.
Fe un partit gran de gent amb seny siguin castellans,catalans,murcianos,andalusos,siguin quin siguin gebernar esde madrid y aportar la nostra seriatat i bon talen.
De lo conrari aixo se enva a pique,el barco de las autonomias,se undira con todos dentro.
Come´çem el cami per una globalización de la humnidad,y seguras que hir... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
14 de juliol de 2012, 10.39 h

En semble estrany que despres de 300 anys hi ha qui ignori la realitat de catalunya, tot aquell que per guerra ha estat ocupat, no té cap més dret que els dona, ELS GUANYADORS. Molts dels politics de Catalunya d'ara no senten com apropi el seu país, per ells és més important el càrrec, i el ben estar propi. En guardo el meu vot per el dia que sigui menester. Ens doni el retorn de catalunya Tota Europa podrà sortir cridant als carres però de ´res serbirà, els politics tenen els diner,... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
14 de juliol de 2012, 04.48 h

A els de C.I.U. els diren unes Paraules de una aliada de Artur Mas una de Rajoy ,, QUE SE JODAN els de C.I.U. , Tan donar SUPORT GRATIS al Govern Espanyol tambe podrien dir ROMA NO PAGA A TRAIDORES Bueno en esta caso no los paga es RAJOY JA JA


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
14 de juliol de 2012, 04.31 h

Rajoy el Govern Espanyol tracta al Govern Catala com ESCLAUS ques lo que son sempre al lado del que manda a MADRID , Tal faras tal te trobaras , C.I.U. Traiciona a Catalunya fem pactes amb Rajoy y Camacho


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
marcus fletxa bcn
14 de juliol de 2012, 00.24 h

Molt bé, Mascu. Lent però segur. Tinc més notícies d'última hora: els reis són els pares i Franco s'ha mort (i reencarnat en el Montoro). Ara que ja ets tot un homenrt, que penses fer respecte Caspanya?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Ciutadà català fletxa Catalunya, proper estat europeu.
13 de juliol de 2012, 23.23 h

Gaudeixin l'autonomitzat i/o l'espanyolitzat Mascu i cia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Rauric fletxa La Guingueta
13 de juliol de 2012, 17.31 h

Tenim molta presa, ara és un molt bon moment per dir adéu al lladre, estan més fluixos que mai al haver perdut sobirania, mai els havien passat per l'adressador com ara.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
13 de juliol de 2012, 16.48 h

Què espera qualsevol govern per donar un pas endavant? Espera tenir un poble al darrera! Espera que si dóna el pas endavant, al girar el cap es trobi que el segueix algú. I ja es veu! Ni per al Pacte Fiscal, que té el suport majoritari de la població, s'aconsegueix al Parlament un suport indiscutible.
No us deixeu enganyar pel suposat 51% que, des de la comoditat d'una enquesta feta tranquil·lament a casa seva i sense un bombardeig previ de propaganda en contra, votaria SÍ en un ref... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Narcs fletxa Hospitalet
13 de juliol de 2012, 15.46 h

Veniu a eRepublik!
Ës un joc de simulació militar,ecnoòmic i polític gratuït 100% i no necessita cap descàrga.
Tots els catalans/valencians/illencs estem intentant fer-nos amb un país (Arabia Saudita) per controlar-lo ja que no ens deixien tenir els Països Catalans al joc
Si voleu ajudar entreu aquí:
http://www.erepublik.com/en/referrer/Naboal
El joc està molt currat no us el perdeu!.
Entreu per Arabia!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.