Felip Puig: 'Puigcercós ha deixat clar que votar Esquerra és votar que Montilla sigui president'
Després que el líder republicà assegurés que 'no descarta repetir' un govern tripartit
El secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, ha constatat aquest dimarts que votar ERC és votar que el primer secretari del PSC, José Montilla, sigui de nou president de la Generalitat. 'El tripartit no va fracassar i no descarto repetir', va assegurar aquest cap de setmana el president d'ERC, Joan Puigcercós. Per Felip Puig aquestes afirmacions demostren el que CiU ve dient fa temps, que ERC repetirà el tripartit si té possibilitats. 'Ells continuen prioritzant un govern més ideològicament esbiaixat a l'esquerra que un govern més centrat en la defensa de les ambicions nacionals del país', ha indicat el convergent.
Després de la reunió del secretariat permanent de CDC, Puig ha indicat que el fet que ERC vulgui repetir el tripartit és una decisió 'respectable i legítima', però deixa les coses 'molt clares' de cara a les properes eleccions. És una aposta, ha dit, que deixa en evidència que votar ERC és votar que Montilla sigui president. 'Suposo que s'apunten a allò de 'no hay dos sin tres', ha ironitzat.Puig ha recordat que precisament són Puigcercós i Montilla els 'arquitectes' del tripartit, que ja es venia gestant des d'abans de les eleccions del 2003. Ara, de nou, els ciutadans tindran només, a parer de Puig, dues opcions: un govern fort de CiU o un tercer tripartit.
Que Puigcercós hagi assegurat que el tripartit esgotarà la legislatura no ha sorprès tant al secretari general adjunt de CDC, que ha opinat que esperaran a veure si apareix 'algun miracle que faci alterar la tendència de les enquestes'. En aquest sentit, ha recordat que el mateix conseller de Medi Ambient, 'l'excomunista' Francesc Baltasar, va demanar a La Moreneta que plogués, i no ho ha deixat de fer des de llavors. 'La prova més empírica de l'existència de Déu. La conversió d'un antic comunista va commoure alguna consciència divina', ha dit en to de broma Puig.
Involució democràtica
El dirigent de CDC també ha aprofitat per denunciar la 'involució democràtica' que s'està produint en aquest final de legislatura per culpa del tripartit. De fet, s'ha compromès a què no succeeixi una situació similar si CiU torna al Govern. S'ha referit als 'episodis de baixa qualitat democràtica, de renúncia a la participació i de precipitació legislativa' que està protagonitzant el tripartit amb el decret que canvia les majories per escollir el nou president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i amb els tràmits parlamentaris de lleis com la de vegueries, la de l'impost de successions i la de la Sindicatura de Comptes.
Al seu parer, els 'tics d'autoritarisme van suplint la manca de fermesa del Govern', no només amb la 'cacicada' que suposa el decret de la CCMA, sinó també amb altres lleis en què no es permeten compareixences o si més no molt poques. 'Aquest és el nou estil del PSC?', ha preguntat Puig, que ha apuntat que dels 91 projectes de llei que ha impulsat el tripartit aquesta legislatura, 63 s'han tramitat per la via d'urgència. 'És un símptoma d'aquesta precipitació parlamentària, de la degradació de l'activitat legislativa i de la involució democràtica' que promouen els socis del Govern, ha constatat. Per tot plegat, ha preguntat si el nou estil de què presumeix el PSC 'no és res més que una operació de maquillatge, una operació cosmètica'.
Un dels exponents d'aquesta involució democràtica és, ha apuntat, el decret de la CCMA, que permet que el nou president de la Corporació sigui escollit sense la majoria de tres cinquenes parts que preveu la llei. CiU es reunirà aquesta setmana amb el conseller de Cultura i Mitjans Audiovisuals, Joan Manuel Tresserras, però Puig ha indicat que la federació no proposarà cap nom perquè tampoc li correspon.
Els arguments del conveni laboral i del desplegament de la TDT que ha esgrimit el tripartit no són, al seu parer, res més que 'excuses', i CiU espera que Tresserras sigui capaç de donar algun altre argument. Però el que no farà la federació, ha dit, és acceptar aquesta 'decisió autoritària', perquè l'estabilitat del consell de govern de la CCMA està més que garantida i no hi ha cap risc per a la bona marxa dels mitjans públics encara que Albert Sáez no sigui substituït. En el fons, respon a un intent del tripartit, ha dit, d'intentar 'sotmetre els mitjans públics a un major control governamental'.