directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:15 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Fiscal General de l'Estat decreta 'nul·la de ple dret' la sentència de mort contra Companys

No hi haurà revisió de la sentència ni anul·lació del judici sumaríssim

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Fiscal General de l'Estat, Cándido Comte-Pumpido, ha resolt per decret que la sentència que va condemnar a mort el president de la Generalitat, Lluís Companys, és 'inexistent i nul·la de ple dret'. Comte-Pumpido considera que la llei de la Memòria Històrica del 2007 declara ja la 'il·legitimitat' d'aquesta i totes les sentències que van vulnerar 'per vicis de forma i fons' el dret a tenir un judici just i afegeix que aquesta il·legimitat 'per llei' de les sentències i, per tant també, dels processos judicials, fa 'legalment improcedent' la revisió judicial. D'aquesta manera, i com fa uns dies apuntava la Junta de Fiscals del Tribunal Suprem espanyol, denega la petició que va fer la Generalitat per revisar la sentència i anul·lar el judici sumaríssim a l'expresident.
En l'escrit del decret, el Fiscal General de l'Estat reconeix que les sentències dictades pel Tribunal de Responsabilitats Polítiques de Barcelona en data del 13 de desembre del 1939 i pel Consell de Guerra d'oficials Generals en data del 14 d'octubre del 1940 contra el president de la Generalitat Lluís Companys condemnant-lo a un delicte d'adhesió a la rebel·lió són 'són inexistents i nul·les de ple dret' i per tant, 'expulsades de l'ordenament jurídic'.

D'aquesta manera, el Fiscal General de l'Estat dóna per vàlids els arguments presentats fa una setmana per la Junta de Fiscals de Sala del Tribunal Suprem, el seu màxim òrgan assessor, que rebutjava ja en un informe previ la petició del Govern de la Generalitat i la néta de l'expresident català de revisar la sentència després de considerar, per primera vegada, que a través de la citada llei es donava com a 'nul de ple dret' un judici sumaríssim d'un consell de guerra franquista.

En aquest mateix sentit, Comte-Pumpido argumenta que la llei de la Memòria Història del desembre del 2007 declara ja 'il·legítims' tots els òrgans i tribunals judicials creats durant la Guerra Civil i la Dictadura així com les sancions i condemnes imposades per aquests per motius polítics, ideològics o religiosos. Un il·legitimitat doncs 'per disposició legal' que priva, per tant, de qualsevol 'vigència jurídica' tots els arguments i justificacions de les sancions a Companys i per tant, deixa sense efecte l'opció de la revisió judicial.

Segons el Fiscal General de l'Estat, no es pot revisar un judici si la sentència que es objecte de revisió 'no és ferma ni vigent'. Segons Comte-Pumpido, 'pretendre ara una revisió en sentit tècnic i jurídic de les resolucions judicials dictades contra Companys suposaria reconèixer, implícitament, l'actual vigència i efectivitat de les sentències tot i ser declarades injustes i il·legítimes per la citada llei'. És per aplicació directa de la llei de la Memòria Històrica, afegeix el Fiscal, que s'assoleix l''efecte rehabilitador' d'una decisió 'injusta'.

Amb tot conclou que en ser les sentències contra Companys 'expulsades de l'ordenament jurídic' i sense que existeixi actualment 'aparença de legalitat o validesa' resulta 'legalment improcedent, per falta d'objecte, la interposició del recurs de revisió davant el Tribunal Suprem'.

Els casos d'Alemanya i Àustria

El Fiscal General de l'Estat enumera a la part final del decret situacions comparables a les resolucions a Companys. Concretament fa referència a la llei d'anul·lació dels judicis injustos nacionalsocialistes per part del Parlament Alemany que deixa sense eficàcia jurídica les sentències dictades pels tribunals populars i consells de guerra des del gener del 1933 per raons polítiques, militars, racials, religioses o ideològiques.

Posa també com a exemple el cas d'Àustria i les lleis decretades per aquest país per anular tots els judicis celebrats per tribunals creats pel règim nazi durant l'ocupació d'Àustria. Concretament una llei del 2005 estableix nul·les de forma retroactiva i sense ser necessari un examen, totes les condemnes dictades contra ciutadans austríacs sota el domini nacionalsocialista.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
9 d'abril de 2010, 20.30 h

#9 No em pensava pas que fossis tan curt de gambals i tan mal educat. No m'estranya que t'hagis afiliat amb els traïdors de Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
8 d'abril de 2010, 11.30 h

#2 Troç de xitxarel.lo imbècil!.

Com es pot arribar a ser tant capsigrany?....d'aquesta cosa llefiscosa i pudent anomenada "Esquerra" hauries de ser!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 34   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Francesc Tey fletxa Barcelona
7 d'abril de 2010, 20.48 h

#7 No t'enfadis home. Cal ser crític entre nosaltres. No vull entrar a comentar el perfil de Companys que això ja ho han fet molts historiadors i biògrafs. Però deixa'm dir només que hauria fet més per Catalunya des de l'exil.li que anant a buscar la mort a Montjuïc. Veig que no et fas ressò d'en Carrasco perquè no és dels teus.Igual que els teus líders. La Diada de Catalunya també va crear molta controvèrsia en el seu moment, però és una altra cosa. Representa l'últim moment i l... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 22   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
7 d'abril de 2010, 17.02 h

#6 Companys un símbol per a oblidar ???. No fotem!!!!. Estic d'acord que no va ser un Déu. Cap polític és un Déu, només ens faltaria això. I parlant de polítics, els d'ara i avui encara menys. Més de la meitat d'ells són uns corruptes empedreïts, que només lluiten per la poltrona. Però hi ha una cosa que no s'ha d'oblidar: I és que va morir com un valent. Pregunta, pregunta: Quants polítics d'avui serien capaços de morir mirant l'enemic i els fusells que el durien a la mort i cri... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 22
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Francesc Tey fletxa Barcelona
7 d'abril de 2010, 13.19 h

Molt parlar del Companys que és un símbol per oblidar. Llegiu bé tot el que s'ha escrit sobre ell i comprovareu que no tot van ser encerts. Fins i tot els vells d'ERC que van viure la guerra civil admeten greus errors. Però aquest no és el tema. El tema és que caldria reobrir els judicis de milers de catalans (el meu avi entre ells) que com eren soldats i militants de base ningu no se'n recorda. També l'exèrcit español i l'Estat haurien de demanar perdó per les morts i per la repress... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Montse fletxa Barcelona
7 d'abril de 2010, 13.14 h

#4 Doncs que Catalunya estaria arruïnada i que el PSC governaria amb majoria absoluta amb vosaltres annexionats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 20   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Quim. fletxa PPCC.
7 d'abril de 2010, 10.17 h

#3
Estic totalment d´acord amb tu, no és suficient però com amb tantes altres coses, mentre partits com Erc estiguin en minoria ho tindrem fotut. t´imagines que podria haver fet Erc al govern si hagués disposat o disposes de les majories i majories absolutes i sent decisius a madrid durant els mateixos anys que altres si han tingut?. Esclar que molts pensen que la solució és que Erc sigui més dèbil i minoritària encara, especialment els de la caverna feixistoide que veuen amb això la... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 19
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
7 d'abril de 2010, 10.04 h

Jo penso que aquesta sentència no és suficient. Declarar que la sentència a mort de Lluís Companys és (sic) "inexistent i nul·la de ple dret", és gairebé com manifestar que no va existir , i que per tant tampoc hi va haver aital afusellament. El què han de fer aquests jutges, és revisar el consell de guerra i declarar que va ser manipulat, farcit d'anomalies i d'interessos feixistoides, i condemnat a mort una persona que mai havia matat ningú.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
7 d'abril de 2010, 09.56 h

Quim, val més que no enraonis massa perquè sortirà el trànsfuga de l'Exvotant de l'Estartit, i encara serà capaç de dir que la culpa també va ser d'ERC.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 17
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim. fletxa PPCC.
7 d'abril de 2010, 08.06 h

Ja Era hora!!!

Amb això Erc tampoc no ha tingut res a veure, no?. Potser si Erc hagués disposat de les majories i majories absolutes de que d´ altres si han disposat, coses com aquesta no haguessin trigat 30 anys.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 15
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.