directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 03:03 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

CiU fa marxa enrere i no esmenarà la Llei de Cinema per suprimir-ne les sancions

La federació nacionalista aposta per la digitalització per escurçar a 3 els anys per assolir el 50% de còpies

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

CiU ha presentat aquest dimarts les seves esmenes a la Llei del cinema, on inclou com a proposta un pla industrial per a la digitalització del cinema que permetria aconseguir que més del 50% de les pel·lícules estiguessin doblades o subtitulades al català en un termini de tres anys, menys del que preveu la pròpia llei. Així, CiU no esmena les quotes i les sancions que estableix la normativa, però les circumscriu a les còpies analògiques, alhora que proposa ajudes per a la digitalització del cinema d'acord amb el sector.
sala cinema cinemes
Comparteix
   


Etiquetes
Malgrat tot, la federació nacionalista ha proposat alguns retocs a la llei per tal d'acostar-se al sector del cinema, com eliminar l'impost sobre les entrades que preveia la Llei i desfer l'obligatorietat del 50% de professionals catalans en les coproduccions per optar a subvencions de la Generalitat.

En declaracions a l'ACN, Cuminal ha subratllat que CiU 'no és part del problema', però sí vol ser 'part de la solució' davant la situació de tensió que s'ha generat al voltant de la llei. Després de remarcar que el tripartit pot aprovar la normativa sense el concurs de la federació, el diputat de CiU ha demanat arribar al més alt grau possible de consens amb els partits i amb el sector.

En aquest sentit, ha defensat una major presència del català al cinema i, per això, la federació no s'oposa a les quotes i a les sancions que estableix la llei, però les circumscriu a les còpies analògiques, essent conscients que en cinc anys gairebé tots els cinemes seran digitals. En aquest punt, CiU aposta per promoure un pla d'ajudes per a la digitalització del cinema, una proposta, ha dit, que 'pot sumar els empresaris a l'acord' i garantir que hi hagi més del 50% de les pel·lícules doblades o subtitulades al català en un termini de tres anys. 'Preferim seduir que imposar', ha reiterat.

Cuminal ha indicat que part del sector està una 'mica contrariat' i sosté que la Conselleria de Cultura 'fa molt temps que no parla amb ells'. Sobre la proposta de digitalització, ha apuntat que la llei hi fa una referència, però ningú acaba d'apostar. 'Si ha de servir per solucionar aquesta situació haurem fet la feina', ha conclòs.

De moment CiU ha presentat les seves esmenes i dimecres es constitueix la ponència. Cuminal ha opinat que han fet unes esmenes 'prou obertes' com per trobar 'solucions compartides'. També ha lamentat que el tripartit hagi tramitat aquesta llei per la via d'urgència, cosa que no ha permès, ha subratllat, que es poguessin parlar algunes coses.

Entre d'altres qüestions, CiU proposa un sisè fons per al foment del doblatge i del subtitulat al català i a l'aranès amb l'objectiu principal de facilitar l'adaptació de les empreses al compliment de l'obligació que estableix el ja famós article 18.

La federació elimina també l'impost que preveia la llei, i que repercutiria en el preu de les entrades, en defensa del cinema europeu i d'autor. Una altra dels canvis que promourà CiU, d'acord amb el sector, és eliminar l'obligatorietat del 50% de la part catalana en les coproduccions per tal de rebre subvencions. La federació prefereix deixar aquesta qüestió per a un futur reglament.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Pere fletxa Calella
7 d'abril de 2010, 21.11 h

#5 Mira, algú que reconeix que el Quim mai no critica les coses dolentes d'ERC -que es veu que sí que n'ha fet- però el cas és que a part de l'ex votant i un parell de ciuencs que es deixen caure, hi ha molta gent aquí i en altres forums que ho veu i ho critica. No sé què és el que ha fet bo ERC en els últims set anys per compensar lo dolen,t que és superdolent. I a tu tampoc et veig criticant ERC. Si vas a votar Laporta caldria que el defensessis perquè aquest Quim i quatre més a p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 48   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Salva fletxa Països Catalans
7 d'abril de 2010, 15.36 h

No hi estic d'acord Pere... el Quim diu coses certament interessants, una altre cosa és que no es vulgui veure... el que si que li retrec és la defensa aferrissada cap a ERC en tot el que ha fet be i també en el que ha fet malament. Jo a ERC li reconec un munt de coses bones i també algunes de dolentes. No em deixo portar com aquests convergents fastigosos plens d'odi... però estic content que surtin opcions independentistes clares (de moment)... penso que tots hi tenen cabuda si al final, ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 49
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Pere fletxa Calella
7 d'abril de 2010, 13.01 h

Ja fa pudor el teu rollo Quim dia rere dia ens avorreixes amb els teus links, dient que què farà Laporta i centarnt el teu objectiu en les forces sobiranistes enlloc de fer-ho amb el PSC i el PP que són els únics enemics de Cataluña. Amb el teu discurs sectari i obsessiu estàs creant rebuig capa a ERC enlloc d'adhesions.


Valora aquest comentari:   votar positiu 47   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Quim. fletxa PPCC.
7 d'abril de 2010, 11.16 h

#2
Calmat una mica maca i en comptes d´ insultar podries aportar alguna cosa i dir-nos en que es basen els teus arguments, Jo també soc del Barça i fan d´en Messi,d´en Puyol i de Guardiola però no sabia que en Messi es presentes a les eleccions amb Laporta. Bé si es que es presenta que a hores d´ara encara és hora que ho faci. Ja que n´estàs tan de Laporta pregunta-li que farà si es presenta i no aconsegueix ser president de la Generalitat, amb qui pactarà i tot el demés i despr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 39
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Monica fletxa PPCC
7 d'abril de 2010, 10.59 h

VENUTS D'ERC!!! SOU LA MATEIXA MERDA QUE CIU PACTANT AMB L'ENEMIC DIA SI DIA TAMBE!!!! FORÇA LAPORTA! MESSI SEMPRE II*II BARÇA!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 37   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim. fletxa PPCC.
7 d'abril de 2010, 07.35 h

Que facin marxa enrere no té res a veure amb que s´acosten eleccions i que s´han posat en evidència, esclar que no, o sí?. Colla d´ hipòcrites!!! Si guanyen les eleccions ja tornaran a fer marxa enrere, no?. Fastigós molt fastigós!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 45
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.