directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 12:43 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Polònia adverteix que no aplicarà la Carta de Drets Fonamentals de la UE

La conferència per a redactar el nou Tractat arrenca plagada d'incerteses

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Polònia va llançar ahir de nou serioses ombres sobre el seu suport al nou Tractat de la Unió. En la primera sessió de la Conferència Intergovernamental (CIG) a Brussel·les, que haurà de redactar els nous textos constitutius de la Unió, la delegació polonesa va ser l'única que va intervenir per a "demanar clarificacions" i per a advertir que possiblement no assumirà la Carta de Drets Fonamentals. La presidència portuguesa va presentar ahir el seu primer esborrany que modifica els dos textos bàsics de la UE: el Tractat de la Unió Europea i el Tractat que regeix la Comunitat Europea.
polonia Lech Kaczynski
Els bessons Kaczynski

Comparteix
   


Etiquetes
La ministra d'Exteriors de Polònia, Anna Fotyga, va expressar la possibilitat que Varsòvia al final demani quedar-se fora, igual que el Regne Unit, de la Carta de Drets Fonamentals. La Carta, que tindrà caràcter vinculant per a tots els Estats membres, és un acord sobre els drets humans, polítics i socials dels europeus. A la cimera de caps d'Estat i de Govern del passat juny, els líders polonesos, els bessons Lech i Jaroslaw Kaczynski, president i primer ministre respectivament, ja van aconseguirr incloure una declaració unilateral que establia que "la Carta no afecta de cap manera al dret dels Estats membres a legislar en l'àmbit de la moral pública, el dret de família, així com de la protecció de la dignitat humana i el respecte de la integritat física i moral humana". Aquesta declaració unilateral permetria a les autoritats poloneses establir prohibicions als homosexuals i transexuales perquè ocupessin funcions en l'administració pública.

Fotyga va demanar també clarificacions sobre el sistema de vots en el Consell i la seva interpretació sobre la seva capacitat de bloqueig. El president Lech Kaczynski, que va assistir a la cimera a través d'una trucada telefònica permanent amb el seu germà, Jaroslaw, va assegurar a la matinada en la qual es va arribar l'acord que la capacitat de bloqueig de les decisions, si aconseguia un nombre de vots determinat, podia mantenir-se durant dos anys. Aquesta interpretació va ser sempre rebutjada per la resta de països per ser tècnicament impossible, segons fonts jurídiques.

El ministre de l'Estat espanyol d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, va manifestar la seva satisfacció davant l'esborrany del Tractat presentat per la presidència portuguesa. "Les primeres lectures són satisfactòries, doncs compleixen amb tots els punts essencials que havíem defensat durant les negociacions", va manifestar. El president de l'Executiu Comunitari, José Manuel Duro Barroso, va assegurar que el nou Tractat "és únic en la història perquè per primera vegada es coneix la destinació final". Va destacar els avanços "en democràcia, transparència, responsabilitat, eficiència i coherència" que aportava.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.