Mas decidit a “cremar les naus” en el pacte fiscal
Encara veu alguna esperança de que la majoria de forces polítiques de Catalunya se sumin al pacte fiscal, i destaca que Catalunya té cansament i fatiga amb l’estat espanyol
El president de la Generalitat Artur Mas en una entrevista a “El món” de RAC1 aquest matí, ha assegurat que vol arribar fins el final amb el pacte fiscal i fer entendre al govern del PP que el pacte fiscal és una oportunitat per l’estat perquè permet encaixar Catalunya a Espanya i també per sortir de la crisi. En el cas que fracassi, Mas s’ha mostrat prudent i ha dit que “si hem de dibuixar el futur ha de tenir un factor de cohesió social important” i que un cop descartat el pacte fiscal, de produir-se, caldrà enfocar el futur, el Govern es reunirà amb els diferents grups polítics, analitzarà la situació i fixarà el nord i el rumb. No el preocupa el resultat d’una possible consulta, però si les conseqüències i com s’administra l’endemà.
Mas ha fet una crida a recuperar l'esperit dels Jocs Olímpics de Barcelona per fer costat al pacte fiscal, deixant de banda els partidismes i pensar en l’interès general, en clara referència a demanar al PSC que se sumi al pacte.Malgrat apostar pel pacte fiscal Mas veu que la relació amb Espanya no té futur
El president ha destacat durant l’entrevista que els lligams amb Espanya són importants i que Catalunya es troba en una cruïlla i ha de decidir “per quin camí tira”. Ha destacat la importància del creixement en les exportacions de les empreses catalanes, que demostra que cada vegada necessitem menys el mercat Espanyol. De totes maneres, Mas veu que "A Espanya cada vegada ens compren menys, no ens paguen els deutes, ens treuen molts diners i no ens donen prestigi", i ha conclòs que "Tal com estan actuant des de Madrid no hi ha solució amb la relació amb Espanya. Jo ja m'he preparat per això".
Sobre la intervenció de Catalunya
Artur Mas ha reconegut aquest dilluns contactes entre el departament d'Economia i el govern espanyol per "comunicar" a Catalunya el risc de ser intervinguda. El president ho ha admès tot i afirmar que ningú des de Madrid l'ha advertit a ell personalment. Amb tot, Mas ha volgut treure ferro a la qüestió i ha considerat que "és normal perquè Catalunya tenia un problema de desequilibris importants i és evident que un dels camins difícils per corregir els dèficits el té Catalunya". "Podem ser intervinguts igual que pot ser-ho Espanya", ha dit.
Tot i això, ha reiterat que, al seu parer, aquesta intervenció no seria de justícia. "No s'entendria, perquè si s'intervé Catalunya s'estaria intervenint la comunitat autònoma que més està fent per intentar corregir els desequilibris i que està aplicant una política d'austeritat més convençuda", ha dit el president, tot afegint que "això de cara a Breussel·les seria un missatge dramàtic".
D'altra banda, Mas ha criticat la manera de fer de Mariano Rajoy i el seu executiu a l'hora de prendre decisions per fer front a la crisi. "Segurament tal com funciona el govern espanyol, la sensació d'improvisació pot ser molt gran", ha considerat el president català. A més, Artur Mas ha explicat que a l'inici de la legislatura, quan Rajoy va ser investit president, "el PP va estar més pendent de les eleccions andaluses que del conjunt d'Espanya. Va estar més pendent d'Andalusia i del resultat d'Andalusia que després li va anar malament que del que s'havia de fer al conjunt de l'Estat espanyol". "Es van perdre tres mesos, i en aquests moments això és perdre molt temps", ha conclòs.
Clatellada a la Cultura
D'entre les darreres mesures impulsades per Rajoy, Mas ha criticat aquest dilluns amb força la que afecta a l'IVA dels productes culturals. En aquest sentit, veu desproporcionat que es passi del 8% al 21% i ha acusat el govern espanyol de posar això en pràctica perquè "equiparen la cultura amb la faràndula". "La cultura és un sector productiu", ha volgut recordar, tot insistint que a Catalunya, per exemple, és un dels pocs sectors "que funcionen" i que aquesta mesura els perjudica molt. "Els deures de l'Estat són complicats i durs i s'han de fer, però es poden fer d'una o d'altra manera, s'han d'explicar be, i s'ha de tenir criteri. I de vegades sembla que té poc criteri", ha dit.