Els flamencs del Delta no pateixen la crisi
La colònia reproductora de flamencs al delta de l'Ebre, una les escasses localitats estables a la Mediterrània occidental, arriba enguany a les 2.436 parelles
Un total de 2.436 parelles de flamencs s'estan reproduint enguany a la salines de la Trinitat, al parc natural del delta de l'Ebre, una xifra dins dels valors "normals" d'aquests últims cinc anys. El flamenc va començar a reproduir-se amb èxit el 1993 i actualment ha esdevingut una de les espècies més emblemàtiques del parc natural, únic lloc on es reprodueix a Catalunya i una les poques localitats estables a la Mediterrània occidental. Fins al 2012, el flamenc s'ha reproduït amb èxit en divuit ocasions i el nombre de parelles ha anat creixent de 250 a unes 3.000 parelles.
El parc natural apunta que la població d'aquestes aus es manté en els nivells habituals dels últims anys i treballa en l'operació d'anellament de 400 polls de diumenge.El període reproductor es va iniciar entre els mesos de març i abril, quan els exemplars adults van començar a ocupar un dels dics i la Tora dels Conills, una petita illa enmig de les salines. Actualment, tots els polls de la colònia es troben agrupats als estanys saliners, formant una guarderia, segons van poder apreciar els tècnic del parc en un vol amb helicòpter. El proper 22 de juliol està previst l'anellament de 400 polls en una operació complexa, que implicarà la participació de més de 200 persones.
El passat 28 de maig, tècnics del parc natural van efectuar, amb el suport logístic de la Unitat Aèria del Cos Agents Rurals, un vol fotogràfic a gran altura per sobre de la colònia. Aquest mètode, asseguren, permet avaluar amb molta precisió el contingent reproductor, l'únic de la península Ibèrica, disminuint al màxim els destorbs.
El flamenc 'Phoenicopterus roseus' és una espècie que es troba al delta de l'Ebre al llarg de tot l'any, tot i que presenta fortes fluctuacions estacionals, amb valors màxims a l'hivern. Algunes cròniques indiquen que era un ocell reproductor abundant al segle XVI, tot i que no hi ha dades més recents fins a les dècades de 1970-80, quan realitzà alguns intents.







