directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 13:15 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Crema l’Alt Empordà (VI): ja són quatre les víctimes de l'incendi

El balanç fins ara és 12 ferits, 6 en esta greu, 3000 abonats sense llum, 1400 persones evacuades, 13.000 les hectàrees afectades, 63 quilometres de perímetre de l’incendi

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Ja són quatre les víctimes mortals dels incendis a l'Alt Empordà després de la mort d'un home de nacionalitat francesa i 64 anys que es trobava ingressat en estat molt crític a l'Hospital de la Vall d'Hebron. En les darreres hores, el Sistema d'Emergències Mèdiques ha realitzat 44 assistències sanitàries relacionades amb els incendis. La Direcció General de Protecció Civil avisa que les cendres i el fum seran persistents al sud de les comarques gironines i fins a l'àrea de Barcelona. Així que convé que les persones amb problemes respiratoris s'abstinguin de sortir al carrer. Els treballs d'extinció a l'Alt Empordà es concentren en tres "punts fràgils" mentre el foc continua sense control.
 

Comparteix
   

Encara  descontrolat
 
L'incendi a l'Alt Empordà està contingut en unes 13.000 hectàrees de perímetre i 9.000 hectàrees han quedat arrasades per les flames. Segons ha informat el conseller d'Interior, Felip Puig, el foc crema sense control i els treballs es concentren en el que ha anomenat "tres punts fràgils", amb especial preocupació a la zona entre Avinyonet de Puigventós i Terrades fins a l'entorn de l'embassament de Boadella. Els tècnics alerten que podria haver-hi massa forestal connectada amb la zona de l'Alta Garrotxa i per tant és una zona de risc i amb una orografia complicada. Els altres dos punts, es corresponen a Darnius, on el foc s'ha revifat, i un tercer front se situa a la zona nord, a sota de la Jonquera.
Des de les set del matí, els mitjans aeris han pogut començar a fer les descàrregues podent-se incorporar així a les tasques d'extinció, després que ahir no poguessin treballar per les fortes ratxes de tramuntana. "S'està aguantant i contenint el foc", ha declarat Puig, que ha assenyalat que les previsions del vent s'estan acomplint. Una dada que preocupa és que la tramuntana ja ha començat a girar cap a gregal i la previsió és que doni pas a un vent de llevant, de manera que el "flanc occidental serà el de major risc", ha apuntat Puig.


Es tracta d'un incendi "molt important", segons paraules del titular d'Interior, que compta amb un ampli desplegament de mitjans per fer-hi front: un centenar de voluntaris forestals, més de 300 bombers, prop de 100 mossos, voluntaris de protecció civil i una vintena de mitjans aeris (alguns francesos). Per altra banda, aquest matí ja han arribat 200 efectius de l'Exèrcit que han instal·lat la seva base a la base militar de Sant Climent Sescebes des d'on treballaran en el flanc obert a aquesta zona.

Els treballs se centraran en contenir les flames amb la previsió que hi puguin haver algunes revifalles amb la represa del vent. Un dels punts que ha destacat Puig ha esta la zona de Darnius, a tocar de l'embassament, on ha dit que els bombers "estan defensant la població" després que tornés a agafar força. També ha reconegut la feina feta pels pagesos que, amb els seus tractors, han permès obrir tallafocs a la zona d'Avinyonet de Puigventós.
 
L’ncendi de la Junquera es va iniciar a l’àrea d’aparcaments de camions del Pertús
El Govern atribueix els dos incendis a una imprudència i demana màxima precaució per aquests mesos d'estiu.  El Departament d'Interior ha decidit aixecar el confinament a quinze municipis de l'Alt Empordà que es va ordenar ahir com a mesura de seguretat. Només els veïns de Darnius i Terrades han de continuar tancats a casa, segons ha confirmat el conseller Felip Puig, que ha atribuït a un "descuit" o "negligència" -el llençament d'una burilla- com a causes dels dos incendis donat que ambdós s'han produït a la carretera. En el cas de la Jonquera, el foc va començar a l'aparcament de camions del Pertús a l'N-II. Davant aquest fet, el Govern ha demanat "màxima prudència" i "precaució" aquests mesos d'estiu per la "fragilitat" de l'entorn i les condicions meteorològiques.

Continua el confinament

El conseller ha informat que es manté el confinament dels veïns de 17 municipis que des d'ahir es va donar ordre de no sortir de casa. Per altra banda, s'espera que les persones desallotjades -1.400 en total, tot i que també hi ha conductors que van quedar atrapats a les carreteres- puguin tornar a casa aquesta nit.

Aquest matí s'ha reobert el trànsit en sentit nord de l'AP-7, s'està analitzant a partir de quin moment es podrà fer el mateix en el sentir sud. Ara bé, el conseller ha recordat que aquesta via és indispensable per poder facilitar el pas dels vehicles de Bombers a nivell logístic.

El conseller d'Interior ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb els responsables del dispositiu al Centre de Comandaments de Figueres, instal·lat al Parc de Bombers de la capital de l'Alt Empordà.
 
Pudor de cremat al Maresme a la Catalunya Central i l’àrea metropolitana de Barcelona
 
La pudor a cremat de l'incendi de l'Alt Empordà arriba aquest dilluns al matí a Barcelona i l'àrea metropolitana, segons confirmen els Bombers de la Generalitat. L'olor ha alertat a diferents veïns de la capital que estan trucant al cos de Bombers de Barcelona i els de la Generalitat per avisar que senten pudor de cremat. Però no hi ha cap incendi a la ciutat ni a l'entorn metropolità. El foc a l'Empordà es va iniciar ahir diumenge a la una del migdia a La Jonquera i ja ha cremat unes 13.000 hectàrees, avivat per la tramuntana. Les previsions són més optimistes aquest matí perquè el vent ha minvat i ja hi estan treballant els mitjans aeris.
 
 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.