
Treballem més hores ara que fa sis anys
Un estudi d'UGT mostra les les mitjanes d'hores que els catalans treballen al dia
La tendència al món occidental serà poc a poc la de reduir les jornades laborals. A catalunya, però, no és així. Un estudi de l'UGT sobre "l'Ordenació del temps de treball" revela que durant el 2005-2006 es va fer una mitja de 35, 8 hores setmanals, una quantitat que ens situa als nivells de 1999. El temps és la reivindicació més important dels treballadors catalans per sobre del sou.
La tendència, poc a poc, és a reduir cada cop més la jornada laboral. Els treballadors de principis de segle no s'imaginaven pas sota cap concepte que s'assolís una jornada de 8 hores. Segons alguns experts en el futur, una mesura redistributiva i que acabaria amb els alts index d'atur és que un treballador redueixi les seves hores de feina per tal que un altre pugui tenir feina, és a dir, més treballadors i menys feina.Doncs aquesta tendència augurada per alguns ( a França ja hi ha qui defensa una reducció de la jornada de 8 hores) a Catalunya la tendècia no sembla ser aquesta. Un estudi de l'UGT sobre "l'Ordenació del temps de treball" revela que durant el 2005-2006 es va fer una mitja de 35, 8 hores setmanals, una quantitat que ens situa als nivells de 1999.
Per la major part de les 3.452.000 persones ocupades que hi ha a Catalunya el temps és la reivindicació més important per sobre fins i tot del sou. Del total dels treballadors catalans el 57,43% són homes i el 42,56% són dones. Més del 57% tenen entre 25 i 44 anys, i una jornada de 35 a 45 hores setmanals. L'activitat amb un major número de treballadors és el sector serveis, amb quasi el 70%. L'agricultura, amb el 2,52%, és el sector amb menys treballadors.