directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 14:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Pelegrí obre la veda a fer pagar per caçar bolets

El conseller Pelegrí anuncia la proposta de crear una llicència de boletaire per invertir la recaptació de la taxa en la preservació dels boscos, la polèmica està servida

Comentaris 21  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

L’incendi de l’Alt Empordà obliga a enllestir el nou Pla General de Política Forestal que segons Pelegrí contemplarà una llicència del boletaire. Regular la recollida de bolets, especialment aquella amb finalitats comercials, és una reivindicació històrica dels propietaris forestals. L'afició popular per buscar o caçar bolets però, ha fet enrere els diferent governs a l'hora de debatre una regulació potencialment conflictiva. Ara, el desastre empordanès, sumat a la situació de crisi i de manca de recursos per a la gestió forestal, és l’excusa perfecta per incloure la regulació en el nou Pla General de Política Forestal, que encara no està acabat malgrat ser un compromís electoral de CiU pel 2011.




Comparteix
   

Regular a corre-cuita i damunt les cendres d’un incendi 
 
Fa anys que el Consorci Forestal de Catalunya, que agrupa bona part dels propietaris dels  boscos de Catalunya, insisteixen en la necessitat de regular la recollida de bolets a través d'un control d'accés al bosc i de la creació d'una llicència de boletaire, l'import de la qual s'invertiria en la preservació del bosc. Sembla que la seva proposta, la llicència, no seria molt diferent a la que ja s'utilitza ara per buscar tòfones o per caçar. Val a dir però, que en època de bonança econòmica la gestió forestal sempre ha quedat malparada en les dotacions pressupostàries, fins arribar a l’actual situació de ruïna boscana del país, i que malgrat els incendis i les nevades devastadores de la última dècada poca cosa s’ha fet en inversió en la gestió ni en la sensibilització de la població.

Una activitat ancestral
 
La recol·lecció de bolets és una de les activitat més populars i arrelada al nostre país i és  un motor socio-econòmic inqüestionable, el gran repte està en la necessitat de trobar eines que permetin regular l’activitat al bosc per a benefici del bosc, i el simple concepte de “peatge” seria una mesura de caràcter recaptatori, d’entre un munt de les possibilitats realment constructives i positives, de cara a l’aprofitament sostenible dels boscos de Catalunya, una assignatura pendent de fa dècades. Canviar les regles del joc d’avui per demà pot resultar certament un repte difícil d’abastar.
 
Fer pagar per buscar bolets i obrir camins al bosc per quads i 4x4 és incompatible
 
Per gestionar de forma racional el bosc cal regular-ne de debò l’accés motoritzat a bona part dels camins i pistes del país, cosa que el govern no té massa clar. Per contribuir a la preservació dels camins la flora i la fauna, i també dels bolets, cal limitar l’accés rodat al bosc tal com asseguren els experts i s’ha  demostrat en molts Parcs Naturals.
 
Mesures com limitar la quantitat de recollida per al consum personal –entre un i cinc quilos de bolets per persona i dia-, limitacions generals, o bé específiques depenent del tipus de bosc, el bolet i la zona, i també l’establiment de períodes de veda en alguns boscos per afavorir-ne la regeneració i recuperació, han esdevingut mesures d’èxit en altres indrets d’Europa, però cal tenir molt present que les regulacions cal que contemplin alguna figura que faci complir la llei, i en aquest sentit el col·lectiu d’Agents Rurals a casa nostra és del tot insuficient.
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#21
albert fletxa sabt cugat
27 d'agost de 2013, 00.59 h

jo compro els bolets a www.autoctum.com una manera rapida i facil de tastar-los a casa


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Jordi fletxa CATALUNYA
1 d'agost de 2012, 18.40 h

#18 Eh que per mi pots seguir eh?si això te la posa dura...suposo que algu/na ho aprofitarà.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
El Cava es Gaseosa Coloreada fletxa Sitges-Celimar (3 2ªplanta)
1 d'agost de 2012, 14.01 h

Las Setas son españolas, ¡No las cojais!, Las Setas son españolas ¡No pagueis ningún impuesto por cogerlas!. La supercopa de CataluÑa la organiza Madrid, ¡Que se suspenda!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
1 d'agost de 2012, 10.37 h

#13 Los españoles conocemos a nuestras madres y padres, les amamos y en su vejez les cuidamos y acompañamos. Los hijosdeputa como tu Jordi no conocen a su padre y tienen a la ramera de su madre de farola en farola hasta que se cae de tísica, cabró.

Mira que llegais a ser inútiles los catalufos que no se va a celebrar la "Supercopa Catalufa" por que sois más tontos que el Companys. Al menos todavía no habeis dicho que la culpa es de Madrid. Al fin y al cabo es pura e irracional envidia l... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Damià fletxa el cartoixà
1 d'agost de 2012, 10.17 h

Aquí també ens apuntarem al #novullpagarbolets


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Josep fletxa Sant Cugat del Vallès
1 d'agost de 2012, 09.46 h

#8 #11 En català si us plau!
Prou pena tens de ser espanyol; no cal que facis l’espanyol!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Angel fletxa Castellbisbal
1 d'agost de 2012, 09.23 h

CyU tot per la pasta.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Ferran S. fletxa Sabadell
1 d'agost de 2012, 09.22 h

D'això a cobrar també per agafar pinyons ni ha un pas.
Aquest govern no ens portarà mai a l'alliberament nacional però en això de cobrar-nos per tot a canvi de no donar serveis en res si que son el govern dels millors i de llarg.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Jordi fletxa CATALUNYA
31 de juliol de 2012, 21.31 h

#11Perquè serà que els espanyolets quan no sabeu que dir menteu les mares?(un trauma infantil segur...)Saps,hi han més santes als bordells que als altars,però és clar,que t'hem d'explicar a tu no?


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
31 de juliol de 2012, 21.23 h

Tambe caldria fer Pagar el gasto que costa Rescata persones que ban ala Montanya ha disfruta hi no saben ni hun ban Que paguin el seu RESCATE Per tontos . Aixo de fer Pagar per Collir , agafar Bolets no es pas nou fa anys ques diu es volem fer pagar hi mai hufan . De totes maneres no es pas la unica Solucio tambe caldria controlar molt més Motos que ban per els Boscos hi cams hi hufan malbe tot he Tambe caldria Ve... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.