directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 15:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Les coves del Toll de Moià peça clau de l’origen del foc a Europa

El fogar descobert a l'interior de la Cova de les Teixoneres de Moià podria ser el més antic de Catalunya

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

Els arqueòlegs que treballen a les Coves del Toll de Moià (Moianés), miren d'esbrinar si el fogar descobert l'any passat a l'interior de la cova de les Teixoneres pot ser el més antic de Catalunya. El fogar podria tenir més de 100.000 anys i, per tant, esdevenir "una peça clau en el debat sobre l'origen del foc a Europa". En total, a Teixoneres ja s'han trobat quatre fogars, que indiquen que els períodes d'assentament dels neandertals van ser més llargs del que es pensava en un inici. Fa deu anys que els arqueòlegs treballen en aquest jaciment, però la campanya corre el risc de desaparèixer a causa de la manca de finançament  per la crisi.

Comparteix
   


Etiquetes
La desena campanya arqueològica de les Coves del Toll de Moià se centrarà en descobrir si el fogar trobat a l'interior de la cova de les Teixoneres és el més antic de Catalunya. En total, els arqueòlegs han trobat quatre fogars a la cova de les Teixoneres. Tres estan situats a la part davantera de la cova i tenen al voltant d'uns 50.000 anys. El quart es troba a l'interior i la seva cronologia és un secret que els arqueòlegs miraran de destapar durant els quinze dies que dura la campanya. Un fogar aporta molta informació perquè, al seu voltant, s'hi tallen eines, s'hi cuina o s'hi expliquen històries. A més, una foguera també indica que l'espai no era un simple lloc de pas.

L'ós de les cavernes, el rei de Moià

Linx, gats salvatges i llops convivien, fa gairebé 50.000 anys, amb óssos de la caverna i hienes en un moianès boscós i amb una vegetació frondosa; tot plegat feia de l'ecosistema de Moià un espai molt divers i variat. Segons Rosell, així és com ens hem d'imaginar el moianès de l'època. Les Coves del Toll però, són conegudes per la presència de grans carnívors. Precisament a Moià s'ha recuperat una de les col·leccions més importants de l'ós de la caverna de la península.

Les Coves del Toll, un referent mundial

Enguany s’han complert 60 anys de la primera entrada a les coves moianeses. Des de llavors, les Coves del Toll s'han convertit en un referent a nivell mundial. Recentment, una revista de renom internacional ha publicat un article sobre l'estudi que s'hi realitza.

Però les campanyes arqueològiques que es fan a les Coves del Toll des de fa deu anys corren el risc de desaparèixer per la manca de finançament. Rosell ha explicat que, per la importància i la grandària del jaciment, a Moià hi haurien de treballar una quarantena d'arqueòlegs, però en canvi només hi treballen una vintena.



 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
mario fletxa barna
4 d'agost de 2012, 10.28 h

Cal donar informació per terra mar i aire, jo no ho sabia i per tant aniré a visitar-lo. Si el govern no vol donar diners, que ajudin a la difusió com sigui , no els costarà tant, però ja sabem que els CIU's això de la cultura , la recerca, la innovació, són coses que no estan massa pensades en els seus programes electorals, sinó fixeu-vos-hi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Oscar Crusats fletxa Barcelona
3 d'agost de 2012, 18.03 h

El primer aqui, i el darrer a l´Emporda.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Manel fletxa BCN
3 d'agost de 2012, 16.10 h

és trist però les expedicions en època de crisi mai són prioritat per raons obvies.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.